Folk anbefales fortsatt å bruke munnbind på kollektivtrafikken i Oslo når det ikke går an å holde enmeteren. Men helseministeren vil fortsatt ikke ha påbud.
Fredag kunngjorde helsemyndighetene at munnbindanbefalingen i Oslo utvides med én uke. Samtidig fjernes denne anbefalingen for Indre Østfold.
– I bo- og arbeidsregion Indre Østfold med kommunene Indre Østfold, Rakkestad, Skiptvet og Marker er smittesituasjonen tilnærmet normalisert. FHI og Helsedirektoratet har derfor vurdert at man kan oppheve rådet om munnbindbruk i denne regionen, skriver FHI i en pressemelding.
På helsemyndighetenes koronapressekonferanse fredag, understreket helseminister Bent Høie at rådene og reglene må være godt begrunnet og knyttet til smittesituasjonen.
– Vi trenger for eksempel ikke bruke munnbind der det går an å holde avstand og hvor det er liten eller ingen smitte. Det gir ikke mening å bruke munnbind på bussen i Fyresdal, en kommune uten smitte og ofte med god plass på bussen. Men på offentlig transport til og fra Oslo gir det mening, sa Høie.
– Gjør kloke valg
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo sa denne uken at det kan være klokt å innføre påbud om munnbind i visse situasjoner. Høie avviser imidlertid at det er aktuelt med påbud.
– Det er rett og slett fordi vi ønsker at folk gjør kloke valg selv. Og det virker som om folk stort sett gjør det, sa Høie på spørsmål fra NTB på fredagens koronapressekonferanse.
Høie mener at ved å innføre et påbud kommer spørsmålene om hvem som skal kontrollere forbudet og hvem som skal straffe. Hver situasjon må også konkret vurderes.
– Hovedregelen er å holde en meters avstand og det er det mulig å gjøre i kollektivtrafikken, sa Høie, som mener det ikke er forholdsmessig å bruke lov for å få folk til å bruke munnbind i Oslo.
Folkehelseinstituttet samler nå inn erfaringene med å bruke munnbind og vil kunne si mer om hvordan dette har fungert i praksis når de har fått oppsummert erfaringene.
Ikke nødvendig i Bergen
Anbefalingen for Oslo gjelder nå fram til 6. september, men den kan bli ytterligere utvidet. Høie understreker imidlertid at den ikke gjelder alle:
– Barn som går på barneskolen, og de som er yngre enn dette, anbefales fortsatt ikke å bruke munnbind. Og barn under to år, skal ikke bruke munnbind i det hele tatt, sa Høie.
FHI og Helsedirektoratet har også vurdert situasjonen i Bergen, men mener at det ikke er nødvendig å gi anbefaling om munnbindbruk der fordi utbruddet ser ut til å være avgrenset og smittepresset ikke ser ut til å være økende i den generelle befolkningen.
– Fortsatt er avstand den viktigste faktoren for å forebygge smitte. Munnbind erstatter ikke andre smitteverntiltak, understreker Line Vold ved Folkehelseinstituttet.