Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
09 september 2020 10:20
Del på Facebook
Jon Helgheim (Frp) reagerer på at regjeringen henter asylsøkere fra Hellas etter Moria-brannen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Jon Helgheim (Frp) reagerer på at regjeringen henter asylsøkere fra Hellas etter Moria-brannen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frps Jon Helgheim mener Høyre har latt seg presse til å hente asylsøkere med tvilsomt beskyttelsesbehov, etter at 50 fra Moria-leiren nå hentes til Norge.

– Disse 50 vi henter er ikke reelle flyktninger. Reelle flyktninger er dem som har det verst. Disse har hatt råd til å betale menneskesmuglere og kjøpe seg en historie, sier Helgheim til Dagbladet.

Regjeringen bekreftet onsdag morgen at de vil hente 50 flyktninger fra Hellas etter storbrannen i Moria-leiren på Lesvos natt til onsdag. Nærmere 13.000 flyktninger og migranter har holdt til i leiren, der det egentlig bare er plass til i underkant av 3.000.

Hjelpeorganisasjoner har lenge tatt til orde for at Norge må hente barn fra Moria på grunn av de elendige forholdene i leiren.

– Tvilsomt beskyttelsesbehov

Helgheim mener at asylsøkerne var trygge i Tyrkia, men at de likevel har reist videre til Europa. Han mener derfor at disse asylsøkerne ikke bør prioriteres, fordi de kan gå på bekostning av reelle kvoteflyktninger.

Overfor NTB utdyper Helgheim:

– At Høyre nå lar seg presse av Venstre, KrF og venstresiden til å hente asylsøkere med tvilsomt beskyttelsesbehov, er selve kjernen av problemet. Dette vil bare føre til at flere vil forsøke å komme til Europa, og at vi får flere eksempler som Moria-leiren. Dette er en ond sirkel som må avsluttes nå, sier Helgheim.

Frps innvandringspolitiske talsperson mener norske myndigheter i stedet bør bistå Hellas økonomisk og kreve at greske myndigheter behandler asylsøknadene der, og deretter sender ut igjen dem som ikke har beskyttelsesbehov

– Denne situasjonen kan aldri løses ved at Norge henter asylsøkere. Det vil bare fylles på med flere helt til man tar tak i de grunnleggende problemene, sier Helgheim.

Har kriterier for hvem som kommer

Statsminister Erna Solberg (H) sier til Dagbladet at de aldri kan garantere at de 50 som nå blir hentet, er reelle flyktninger.

– Vi har sagt at vi skal hente 50, at de skal være barnefamilier, og at de skal være fra Syria. Det er garantien vi har for at det er større sannsynlighet for at de faktisk får opphold i Norge. Det er derfor vi velger å ha noen kriterier for hvem som kommer, sier hun.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse