fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
07 oktober 2020 08:09
Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland (til v.) under landslagets trening på Ullevaal tirsdag. Torsdag vil de gjøre det de kan for å bryte 21 års norsk sluttspilltørke. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland (til v.) under landslagets trening på Ullevaal tirsdag. Torsdag vil de gjøre det de kan for å bryte 21 års norsk sluttspilltørke. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Det er gjennom omspill landslaget i fotball håper å bryte 20 års sluttspilltørke, men i slike kamper har Norge ingen tidligere meritter å lene seg på.

Tre ganger siden årtusenskiftet har Norge vært i omspill om plass i EM eller VM, og de seks kampene har endt med like mange tap. Fortsatt er EM i 2000 forrige sluttspill med norsk deltakelse. Dette er tapsrekka:

* Spania i 2003 (EM): 1-2 borte, 0-3 hjemme

* Tsjekkia i 2005 (VM): 0-1 hjemme, 0-1 borte

* Ungarn i 2015 (EM): 0-1 hjemme, 1-2 borte

Etter Steffen Iversens tidlige ledermål i Spania scoret motstanderne 10 ganger på rad i omspillskampene før Markus Henriksens trøstemål rett før slutt i Budapest 12 år senere. Det er en trist rekke, men spillerne tror at de kan bryte den ved å gjøre som de pleier inn mot torsdagens kamp mot Serbia.

Nøkkel

– Selv om det er en spesiell kamp og med en spesiell ramme, tror jeg mye av nøkkelen ligger i å ha samme inngang som alltid. Vi har ventet på denne kampen lenge. Vi må spille vårt spill, ikke gjøre noe annet bare fordi det er en stor kamp, sier Martin Ødegaard.

– I store kamper handler det om å heve seg til anledningen. Man må ikke underprestere, men heller ikke sikte for høyt. Det er viktig å leve på erfaringene vi har fra tidligere. Vi spiller på høyt nivå til daglig og må ta med tryggheten det gir og stole på oss selv, sier Sander Berge.

De to norske ungguttene var med Lars Lagerbäck til pressekonferanse to dager før semifinalen i nasjonsligaomspillet om EM-plass. Begge er for unge til å huske forrige gang Norge var i et sluttspill. Sommeren 2000 var de henholdsvis halvannet og to år gamle, mens Erling Braut Haaland ikke var født. Neste sommer håper de selv å spille EM for Norge.

Drøm

– Det er noe vi har drømt om siden vi var bitte små. Å representere Norge i et mesterskap henger virkelig høyt, og det ville vært helt sykt om vi får det til nå, sier Ødegaard.

– Jeg tror også det vil gi mye til de unge om vi greier det.

Ødegaard er blant dem som spilte Norges forrige omspillskamp, i Budapest for snart fem år siden. Da gjorde Per-Mathias Høgmo dramatiske endringer i laget, og de falt ikke heldig ut. 16-årige Ødegaard ble byttet ut ved pause.

– Det var en stor og viktig kamp, og jeg var en ung gutt, men jeg følte meg klar for det da. Nå føler jeg meg klar for en ny viktig kamp, sier Real Madrid-spilleren.

Lagerbäck satte pris på å høre de unge spillerne snakke om sin inngang til kampen.

– Mot Østerrike låste det seg, og jeg kan bare forklare det mentalt. Vi ble forsiktige og passive, og det må vi ta bort. Derfor er det så bra når de sier at de ser på det som en vanlig kamp. Den er veldig viktig, det er ikke noe å stikke under en stol, men vi skal ikke bekymre oss for ytre saker vi ikke kan påvirke, sier han.

– Vi skal gå ut og gjøre det kjempevanskelig for serberne.

(©NTB)

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Hei KSU.no! Ser at dette er ein redaksonell artikkel. Sidan politiske opponentar ikkje får uttale seg i denne artikkelen reknar eg ...
Bjørn Halvor Enciso Kvilhaug 1 dager siden Ferjer og forurensning
Ja batteri drift er og blir ulønnsomt ikke bare det, ferjene kan ikke brukes til annet som å tas ut ...
Asgeir Fosnavåg 1 dager siden Rask realisering av E136 – skrot Møreaksen!
For fleire år attende vart eg klar over Sves private kamp om å få kyststamvegen vår til å gå via ...
Jan Rune Haukvik 2 dager siden Rask realisering av E136 – skrot Møreaksen!
@jon ingar eikSå du vet heller ikke hvordan disse to prosjektene finansieres helt ulikt? 
Roy Gravdehaug 2 dager siden Rask realisering av E136 – skrot Møreaksen!
Vi kan være uenige i mye vi her i fylket, men så dumme tror jeg faktisk ikke Nordmøres befolkning er. ...
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte