Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
07 januar 2021 09:12
Del på Facebook
Demonstranter utenfor kongressbygningen i Washington. Foto: John Minchillo/AP/NTB
Demonstranter utenfor kongressbygningen i Washington. Foto: John Minchillo/AP/NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nestlederen i Det nasjonale sikkerhetsrådet til Det hvite hus, Matt Pottinger, går av som følge av president Donald Trumps reaksjon på opprøret i Washington.

Det var liten grunn til å nøle, sier han ifølge CNN. Kanalen melder også at den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Robert O'Brien, som er en av Trumps toppmedarbeidere, vurderer å trekke seg.

Tidligere trakk pressesekretær i Det hvite hus, Sarah Matthews, seg etter opptøyene i Washington onsdag. Trolig vil også visestabssjef Chris Liddel gjøre det samme.

– Som en som har jobbet i Kongressens haller, var det svært urovekkende å se det jeg så i dag. Jeg vil trekke meg fra min rolle med umiddelbar virkning. Nasjonen trenger en fredelig maktoverføring, sier Matthews i en uttalelse ifølge Fox News.

Ifølge Alex Ward, en korrespondent i Det hvite hus for Vox, vil også visestabssjef Chris Liddel trekke seg torsdag.

Tidligere har stabssjefen til førstedame Melania Trump, Stephanie Grisham, trukket seg med umiddelbar virkning på grunn av opprøret i Washington.

(©NTB)

Fakta om opptøyene i Washington D.C.

• Onsdag var tilhengere av president Donald Trump samlet i Washington D.C. for å vise sin støtte til presidenten, protestere mot valgresultatet og høre Trump tale.

• Demonstrasjonene utviklet seg mens Kongressen seremonielt skulle godkjenne resultatet av presidentvalget.

• Ved 13.30-tiden lokal tid brøt opprørere gjennom barrikader på baksiden av kongressbygningen, og politiet klarte ikke å stanse dem.

• En halvtimes tid senere kom de første meldingene om at opprørere hadde kommet seg inn i bygningen. Møtene i Kongressen ble stanset, og kongressmedlemmer ble evakuert. Flere folkevalgte gjemte seg under setene sine før de ble evakuert.

• Bevæpnet politi tok etter kort tid seg inn i bygningen. FBI, spesialstyrker (S.W.A.T.), opprørspoliti og nasjonalgarden bidro for å holde folkemengdene under kontroll og rydde bort folk fra kongressområdet.

• En kvinne som forsøkte å ta seg inn gjennom en barrikadert dør inne i bygget, ble skutt og drept. Tre andre mistet livet i det politiet beskriver som «medisinske nødhendelser». En femte person, en politibetjent, dør senere av skadene har ble påført i sammenstøtene.

• Flere politibetjenter ble også skadd. Over 50 personer er pågrepet. I tillegg ble også minst to bomber funnet og uskadeliggjort.

• Guvernøren i Washington D.C. innførte et portforbud fra klokken 18 lokal tid (midnatt norsk tid) fram til klokken 6 dagen etter.

• Samtidig som opptøyene pågikk, tvitret Trump at valget var stjålet fra ham og la ut en video der han sa at han elsker demonstrantene, men at de måtte gå hjem.

• En rekke republikanere som har vært nære støttespillere til Trump, har tatt sterkt avstand fra volden og stormingen av Kongressen. Statsledere verden over har i tur og orden fordømt opprøret, deriblant flere Trump-vennlige ledere.

• Drøyt seks timer etter at de ble evakuert, samlet kongressmedlemmene seg igjen i Senatet og Representantenes hus, hvor Bidens valgseier etter hvert – lenge på overtid – ble formelt godkjent av visepresident Mike Pence og Kongressen.

• Kort tid etterpå kom Trump med en uttalelse hvor han framholder sin motslettelse av valgresultatet, men samtidig lovte å bidra til en fredelig maktovertakelse.

• I kjølvannet av opptøyene er Trump blitt midlertidig utestengt fra alle sosiale medier. I Washington har unntakstilstanden blitt forlenget med 15 dager, noe som betyr at den vil vare til dagen etter at Biden er innsatt som ny president 20. januar.

• Flere demokrater har tatt til orde for å stille Trump for riksrett og fjerne ham før innsettelsen senere denne måneden. Demokratene har også sendt et brev til visepresident Mike Pence, hvor de ber ham ta over som president.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse