Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
22 januar 2021 12:22
SVs Mona Fagerås ber regjeringen avlyse årets skriftlige eksamener siden mange elever har hatt mye hjemmeskole. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB
SVs Mona Fagerås ber regjeringen avlyse årets skriftlige eksamener siden mange elever har hatt mye hjemmeskole. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB

SV mener årets skriftlige eksamener må avlyses på grunn av mye hjemmeskole for mange elever i områder med høyt smittepress.

SV fremmer nå et hasteforslag for Stortinget om å avlyse skriftlig eksamen både i ungdomsskolen og på videregående skole til våren.

SVs utdanningspolitiske talsperson Mona Fagerås sier en klassisk skriftlig, nasjonal eksamen vil slå uheldig ut for elever som bor i områder hvor det har vært mye hjemmeskole på grunn av korona, for eksempel Oslo og Bergen.

– Eksamenskarakterene betyr mye for elevene når de skal søke seg til høyere utdanning, derfor må ordningen være lik og rettferdig for alle, sier Fagerås til NTB.

Heller intensiv undervisning

Hun sier at ved å avlyse eksamen vil skolene få mulighet til å ha intensiv undervisning mot slutten av skoleåret, når smitten har avtatt.

– Dette vil kunne løfte mange elever og føre til at flere fullfører og består. Muntlig og muntlig-praktisk eksamen kan flyttes mot slutten av skoleåret, sier Fagerås.

Både Elevorganisasjonen og rektorene i Skolelederforbundet har nå bedt om at årets eksamener avlyses. Begge organisasjonene mener det haster med en beslutning, skriver VG.

I fjor vår ble alle årets eksamener avlyst i videregående skole. Det kullet endte med rekordhøyt karaktersnitt.

– Melby somler

Kunnskapsminister Guri Melby (V) har satt ned et utvalg som skal vurdere årets eksamener og har ennå ikke konkludert i saken.

Fagerås mener Melby «somler unødvendig mye» i saken og sier det er viktig med en rask avklaring slik at skolene kan starte planleggingsarbeidet.

– Det er de elevene som sliter mest på skolen, som kommer dårligst ut i koronaskolen. Når smitten avtar til våren, kan vi med intensiv undervisning hindre at elevene stryker i standpunkt.

– Viktig beslutning

Guri Melby sier hun har forståelse for at mange venter på en avklaring, men mener det er rart å bli beskyldt for å somle.

– Det handler om å se an en smittesituasjon som er i utvikling, og som påvirker tilbudet elevene får, sier hun i en kommentar til NTB.

– Dette er en viktig beslutning som vil få konsekvenser for barn og unge – både om vi velger å ha en form for eksamen eller å avlyse den. Vi må vurdere konsekvensene ordentlig før vi tar den beslutningen, sier Melby.

– Uansett hvilket utfall vi lander på, er målet vårt å sikre at pandemien ikke skal hindre noen elever i å komme videre i livet, legger hun til.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022

Siste kommentarer

Lama Vik 6 timer siden Romsdalsaksen best på alle områder
"Romsdalsaksen" best på alle områderRomsdalsaksen "best" på alle områderRomsdalsaksen best på "alle" områderRomsdalsaksen best på alle "områder"
"Frank Sve trenerer Møreaksen"
Terje Sundsbø 1 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Espen HeitmannUtredningene er utført av Norconsult. Om de mener at utredningene er urealistiske, så har de plikt til å si det.Formålet ...
Espen Heitmann 1 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Terje SundsbøNå ja de utredningene av RA som har blitt gjort var direkte urealistiske og ganske tydelig konstruerte av SVV for ...
Det er bare å ta turen videre til Karmøy og Gandsfjorden/Gausel mellom Sandnes og Stavanger. Velde forurenser boligfelt med såkalt ...
Tom Major 2 dager siden Kanskje vi skal ta ondet ved roten?
Du får sagt det. Det norske politikere har gjennomført over en årrekke kan i sum kun kalles et kjempestort SVIK!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte