Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
22 januar 2021 12:22
Del på Facebook
SVs Mona Fagerås ber regjeringen avlyse årets skriftlige eksamener siden mange elever har hatt mye hjemmeskole. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB
SVs Mona Fagerås ber regjeringen avlyse årets skriftlige eksamener siden mange elever har hatt mye hjemmeskole. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SV mener årets skriftlige eksamener må avlyses på grunn av mye hjemmeskole for mange elever i områder med høyt smittepress.

SV fremmer nå et hasteforslag for Stortinget om å avlyse skriftlig eksamen både i ungdomsskolen og på videregående skole til våren.

SVs utdanningspolitiske talsperson Mona Fagerås sier en klassisk skriftlig, nasjonal eksamen vil slå uheldig ut for elever som bor i områder hvor det har vært mye hjemmeskole på grunn av korona, for eksempel Oslo og Bergen.

– Eksamenskarakterene betyr mye for elevene når de skal søke seg til høyere utdanning, derfor må ordningen være lik og rettferdig for alle, sier Fagerås til NTB.

Heller intensiv undervisning

Hun sier at ved å avlyse eksamen vil skolene få mulighet til å ha intensiv undervisning mot slutten av skoleåret, når smitten har avtatt.

– Dette vil kunne løfte mange elever og føre til at flere fullfører og består. Muntlig og muntlig-praktisk eksamen kan flyttes mot slutten av skoleåret, sier Fagerås.

Både Elevorganisasjonen og rektorene i Skolelederforbundet har nå bedt om at årets eksamener avlyses. Begge organisasjonene mener det haster med en beslutning, skriver VG.

I fjor vår ble alle årets eksamener avlyst i videregående skole. Det kullet endte med rekordhøyt karaktersnitt.

– Melby somler

Kunnskapsminister Guri Melby (V) har satt ned et utvalg som skal vurdere årets eksamener og har ennå ikke konkludert i saken.

Fagerås mener Melby «somler unødvendig mye» i saken og sier det er viktig med en rask avklaring slik at skolene kan starte planleggingsarbeidet.

– Det er de elevene som sliter mest på skolen, som kommer dårligst ut i koronaskolen. Når smitten avtar til våren, kan vi med intensiv undervisning hindre at elevene stryker i standpunkt.

– Viktig beslutning

Guri Melby sier hun har forståelse for at mange venter på en avklaring, men mener det er rart å bli beskyldt for å somle.

– Det handler om å se an en smittesituasjon som er i utvikling, og som påvirker tilbudet elevene får, sier hun i en kommentar til NTB.

– Dette er en viktig beslutning som vil få konsekvenser for barn og unge – både om vi velger å ha en form for eksamen eller å avlyse den. Vi må vurdere konsekvensene ordentlig før vi tar den beslutningen, sier Melby.

– Uansett hvilket utfall vi lander på, er målet vårt å sikre at pandemien ikke skal hindre noen elever i å komme videre i livet, legger hun til.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse