Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
29 januar 2021 20:14
Del på Facebook
Regjeringens forslag til nye krisetiltak er sendt til Stortinget. Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.h.) og resten av opposisjonen er tydelig på at statsminister Erna Solberg (t.v.) ikke har oppfylt forventningene til stortingsflertallet. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Regjeringens forslag til nye krisetiltak er sendt til Stortinget. Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.h.) og resten av opposisjonen er tydelig på at statsminister Erna Solberg (t.v.) ikke har oppfylt forventningene til stortingsflertallet. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opposisjonen mener regjeringen ikke har fulgt opp Stortingets vedtak og krever en bedre krisepakke. Statsminister Erna Solberg (H) vil forsøke å enes med Frp.

– Regjeringen har ikke fulgt opp Stortingets vedtak om å forlenge flere av ordningene til 1. oktober. Det må rettes opp, slår finanspolitisk talsperson Sylvi Listhaug (Frp) fast.

Også SV, Arbeiderpartiet og Sp understreker at det er meningen at støtteordningene til både bedrifter og vanlige folk skal vare til høsten. De fire partiene, som altså har flertall på Stortinget, vedtok dette i forrige uke.

– Det er mye bra, men samtidig er det flere ting Stortinget har vedtatt, som ikke er fulgt opp. Det er dermed mye som må forbedres, men dette er et bra utgangspunkt på kort tid, sier Listhaug etter at regjeringen la fram sin tiltakspakke fredag.

Hun mener blant annet at kompensasjonsordningen for bedrifter må forbedres.

Vil gå til Frp

Det er Listhaug og hennes parti regjeringen først vil gå til for å få flertall for nye tiltak, bekrefter statsminister Erna Solberg (H).

– Vi har et statsbudsjett med støtte fra Frp. Vår mest naturlige samarbeidspartner er Frp, sier hun til NTB.

Solberg tror også at noen av tiltakene de foreslår, vil kunne få støtte av et bredt flertall på Stortinget, men advarer samtidig om at noen av tiltakene opposisjonen har vedtatt, kan bli «teknisk vanskelig» å få til.

Advarer mot trenering

I forkant av at regjeringen la fram tiltakspakken, advarte senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum mot å bruke «system- og byråkratiargumenter» for å trenere det stortingsflertallet har bestemt. Han er også tydelig etter at regjeringen la fram sitt forslag:

– Det er uforståelig at regjeringen ikke følger opp de klare vedtak som Stortinget har gjort for å gi bedre forutsigbarhet for folk, sier han.

Mer til arbeidsfolk

Arbeiderpartiet understreker at Stortinget har vedtatt at ordningene for permitterte og arbeidsledige skal vare helt til 1. oktober, ikke bare forlenges til juli, slik regjeringen har foreslått.

Partileder Jonas Gahr Støre mener også at det må gjøres mer for å gjøre arbeidsfolk bedre stilt under krisen.

– Vi krever at feriepenger til de arbeidsledige og permitterte må på plass. Det er rett og rimelig, og hadde vært til stor hjelp for mange som har og har hatt det tøft, sier Støre, som også etterlyser en ordning for lønnsstøtte for å holde folk i jobb.

– Undervurdert

Også SV reagerer sterkt på at regjeringen ikke følger opp stortingsvedtaket om å forlenge støtteordningene til høsten. Regjeringen har undervurdert hvor stor krisen er for arbeidsløse og folk som har lite, mener SV.

– Det største problemet med pakken er at den ikke gir mer å leve av for lavtlønte som har mistet jobben. Mange har det nå svært vanskelig økonomisk etter lang tids ledighet, sier partileder Audun Lysbakken, som støtter kravet om feriepenger til de ledige.

– Svikter de ledige

Rødts Bjørnar Moxnes anklager regjeringen for å svikte de ledige.

– Det trengs støtte for å sikre arbeidsplasser som kan overleve, men det er provoserende at regjeringen ikke kompenserer bedre for tapene for mange arbeidsfolk, etter nedstenging på svært kort varsel, sier han.

Nye, strengere tiltak betyr at flere nå får dagpenger fra Nav, og dermed raskt har gått ned i inntekt. Moxnes mener permitterte må sikres 20 dager med full lønn, slik det var fra mars til august i fjor.

Luftfarten blir tema

Både Frp, Ap og Sp etterlyser støtteordning for luftfarten. Regjeringen foreslår et kriselån til Norwegian på 1,5 milliarder kroner, samt 2,75 milliarder kroner til den statlige flyplasseieren Avinor og 2 milliarder i statlig støtte til enkelte flyruter. Men det er altså ikke nok for opposisjonen.

– Det er avgjørende viktig at det raskt kommer på plass en kompensasjonsordning for luftfarten. Tusenvis av arbeidsplasser står på spill, og nå må regjeringen gå fra ord til handling, sier Vedum.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse