NND melder i dag at 3 tonn brukt atombrenselet fra Norges første reaktor skal håndteres midlertidig av svenske Studsvik.
– Dette er en lettelse, sier Frederic Hauge i Bellona.
Norge har ikke klart å løse dette alene, og dagens lagringsforhold er uholdbare. Vi skulle gjerne løst dette her til lands, men det svenske alternativet ser ut som eneste mulighet, sier Hauge.
Det er snakk om 3 tonn med metallisk uran som har blitt lagret under stadig dårligere forhold. Nå må brenselet tas ut raskest mulig, mener Bellona. Det er vanninntrenging i dagens lager, og akkurat denne typen brensel kan selvantenne i kontakt med vann.
Brenselet fra forskningsreaktoren JEEP 1, som var i drift på 50-tallet, er verdens eldste atombrensel. Bellona har arbeidet med forholdene rundt de to norske reaktorene i lang tid og avslørt svært alvorlige forhold rundt den norske håndteringen av atomavfall fra IFE.
– Det er godt å se at disse avsløringene nå resulterer i at det blir tatt tak i og sikret, det er på høy tid, sier Hauge.
Avtalen som er inngått mellom Institutt for Energiteknikk og svenske Studsvik vil koste 138 millioner kroner og har opsjoner på videre samarbeid for å bidra til å sikre det norske atomavfallet på forskjellige måter.
– De tre tonnene denne avtalen handler om er det farligste avfallet, hvor Bellona har fryktet eksplosjon, men det et er kun en liten del av de totalt 16,5 tonnene med brukt brensel vi må håndtere i Norge, men et viktig steg i oppryddingen etter norsk atomindustri, sier Hauge
Den norske atomoppryddingen vil koste over 20 milliarder kroner og ta flere tiår. Man skal rydde opp etter fire forskningsreaktorer, flere nukleære anlegg i tilknytting til reaktorene, og lagre både brukt brensel og radioaktivt avfall.