fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
05 mars 2021 08:49
Hongkongs leder Carrie Lam hilser på en annen delegat til Kinas folkekongress. Beijing ønsker å endre valglovene i byen, opplyser kinesiske embetsfolk til Reuters og AFP. Foto: Andy Wong / AP / NTB
Hongkongs leder Carrie Lam hilser på en annen delegat til Kinas folkekongress. Beijing ønsker å endre valglovene i byen, opplyser kinesiske embetsfolk til Reuters og AFP. Foto: Andy Wong / AP / NTB

EU advarer Kina mot å endre valgloven slik at bare Beijing-vennlige kandidater får stille til valg i Hongkong.

Folkekongressen i Kina behandler nå et lovutkast som i praksis vil fjerne all opposisjon og sikre det Beijing kaller «en patriotisk regjering» i Hongkong.

Dersom loven blir vedtatt og satt ut i livet, vil valgkomiteen som i dag utpeker Hongkongs leder også utpeke en stor del av representantene i Hongkongs lovgivende forsamling, opplyser Folkekongressens visepresident Wang Chen.

De øvrige kandidatene må godkjennes av den Beijing-vennlig valgkomiteen, noe som ifølge Wang vil sikre «en ryddig politisk deltakelse».

Knebles

Saker som fremmes under Folkekongressens årlige plenumsmøte, er i praksis alt vedtatt av det kinesiske kommunistpartiet, noe som også antas å gjelde den nye valgloven for Hongkong.

– Dersom disse tiltakene blir vedtatt, noe jeg er sikker på at de blir, vil opposisjonelle stemmer effektivt bli kneblet, konstaterer Kina-analytikeren Willie Lam ved Chinese University i Hongkong.

EU reagerer også på lovutkastet og advarer Kina mot å innføre den nye valgloven.

– EU oppfordrer Beijing til nøye å vurdere de politiske og økonomiske følgene av enhver beslutning om å reformere valgsystemet i Hongkong på en måte som vil undergrave helt fundamentale friheter, politisk pluralisme og demokratiske prinsipper, sier en talsperson.

Fengslet

Demokratiforkjempere har lenge fryktet at Beijing ville endre valgsystemet i Hongkong og slå ytterligere ned på demokratibevegelser, etter at Folkekongressen i fjor vedtok en ny sikkerhetslov for byen.

Hongkong har vært preget av omfattende demonstrasjoner siden loven trådte i kraft, og myndighetene har med hjemmel i loven pågrepet hundrevis av demonstranter.

Torsdag forlenget en domstol i Hongkong varetektsfengslingen av 32 ledende dissidenter, blant dem advokaten Benny Tai, kjent som en av lederne i Occupy-bevegelsen i 2014.

Rettssaken mot de varetektsfengslede ble samtidig berammet til 31. mai.

Demonstrasjoner

Hongkong ble lammet av store demonstrasjoner sommeren og høsten 2019, da et lovforslag åpnet for at innbyggere i Hongkong kunne utleveres til Fastlands-Kina og straffeforfølges der.

Dette lovforslaget ble trukket, men demonstrasjonene fortsatte med krav om fullt demokrati. Den nye sikkerhetsloven for Hongkong som ble vedtatt av Folkekongressen i fjor, var et svar på disse demonstrasjonene.

Kina har høstet skarp internasjonal kritikk for loven og behandlingen av demonstranter i Hongkong, men ledelsen i Beijing avviser kritikken og kaller den innblanding i landets indre anliggender.

(©NTB)

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Lama Vik 45 minutter siden FrP får ikke flertall for gratis ferge
Hei KSU.no! Ser at dette er ein redaksonell artikkel. Sidan politiske opponentar ikkje får uttale seg i denne artikkelen reknar eg ...
Bjørn Halvor Enciso Kvilhaug 1 dager siden Ferjer og forurensning
Ja batteri drift er og blir ulønnsomt ikke bare det, ferjene kan ikke brukes til annet som å tas ut ...
Asgeir Fosnavåg 1 dager siden Rask realisering av E136 – skrot Møreaksen!
For fleire år attende vart eg klar over Sves private kamp om å få kyststamvegen vår til å gå via ...
Jan Rune Haukvik 1 dager siden Rask realisering av E136 – skrot Møreaksen!
@jon ingar eikSå du vet heller ikke hvordan disse to prosjektene finansieres helt ulikt? 
Roy Gravdehaug 1 dager siden Rask realisering av E136 – skrot Møreaksen!
Vi kan være uenige i mye vi her i fylket, men så dumme tror jeg faktisk ikke Nordmøres befolkning er. ...
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte