Hydro har solgt valseverkene på Karmøy og Holmestrand til amerikanske KPS Capital Partners. De rødgrønne mener Hydro vender norske arbeidsplasser ryggen.
– Det er skuffende at Hydro har besluttet å selge ut lønnsomme og moderne virksomheter på Karmøy og i Holmestrand. Det reduserer fellesskapets eierandeler i den grønne industrien vi i enda større grad skal leve av i fremtiden, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til NTB.
– Arbeiderpartiet forventer at regjeringen gjør det klart gjennom statens representanter i Hydros styre at arbeidsplassene på Karmøy og i Holmestrand må ivaretas, fortsetter han.
Senterpartiet kaller avgjørelsen en tung dag for norsk industri.
– Senterpartiet vil utfordre næringsministeren på hva hun kan gjøre for å stanse salget og ikke minst sikre at arbeidsplassene på anleggene i Karmøy og Holmestrand opprettholdes også med nye eiere, sier Geir Pollestad, som leder næringskomiteen på Stortinget.
Ber staten stanse salget
Rødt krever at staten går aktivt inn og stanser salget av verkene på Karmøy og Holmestrand. Partiet frykter at den nye eieren på sikt vil kvitte seg med de ansatte.
– Dessuten går verkene med solide overskudd! Det er bare absolutt ingen grunn til å risikere at et utenlandsk oppkjøpsfond får kloen i verkene og slakter dem, sier partileder Bjørnar Moxnes.
Også Sosialistisk Venstreparti (SV) raser over salget og krever at staten tar grep.
– Dette er ikke bare fullstendig bakstreversk, det er stikk i strid med det Stortinget har vedtatt. I mai i fjor vedtok Stortinget at regjeringen skal sikre at viktig norske selskaper og arbeidsplasser forblir på norske hender. Det virker ikke som det vedtaket har hatt noen som helst betydning i denne saken, sier Torgeir Knag Fylkesnes.
Næringsminister Iselin Nybø (V) sier til NTB at det er oppsiktsvekkende at Sp, SV og Rødt vil at hun skal gripe inn i salget.
Utfordrer opposisjonen
Nybø mener det er ulike syn på hvor mye staten bør eie, men at det har vært bred politisk enighet om hvordan staten bør opptre som eier.
– Dersom staten ikke lenger skal opptre som en strategisk langsiktig og profesjonell eier, vil vi bli en mindre attraktiv medeier sammen med private. Dette vil kunne få store konsekvenser for mange arbeidsplasser over hele landet, sier næringsministeren.
– Jeg vil utfordre opposisjonen til å avklare hvordan de kommer til å forvalte statens eierskap, hvis de skulle få den regjeringsmakten som de ønsker seg.
Frp ikke bekymret
Fremskrittspartiet mener salget ikke er en gladsak, men minner om at norsk industri har god erfaring med amerikanske eiere.
– Dette er selvfølgelig ingen gladsak, men amerikanere har eid industri i Norge i mange, mange tiår, og det har i all hovedsak vært en solskinnshistorie, sier Frps næringspolitiske talsmann Sivert Bjørnstad.
– La oss håpe at dette også blir det og at de gjør valseverkene mer lønnsomme, slik at arbeidsplassene der blir tryggere, fortsetter han.
Nybø vil ikke gripe inn
Næringsminister Nybø vil heller ikke overprøve Hydros beslutning om å selge valseverkene på Karmøy og Holmestrand.
– Jeg registrerer at Hydro ikke lenger ser seg tjent med å ha valsede produkter som en del av porteføljen. Dette er en beslutning som er fattet av styret. Som eier respekterer jeg rollefordelingen mellom styret og eier. Det er styret som har ansvaret for å forvalte selskapet. Dette er prinsipper som det er bred politisk enighet om, sier hun.
Nærings- og fiskeridepartementet eier 34,3 prosent av Norsk Hydro ASA. Folketrygdfondet har 5,3 prosent av aksjene.
(©NTB)