Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
22 april 2021 20:59
Del på Facebook
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier at global oppvarming forverrer konflikter, og at kampen mot klimaendringene derfor er viktig for Nato. Foto: Johanna Geron / Pool via AP / NTB
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier at global oppvarming forverrer konflikter, og at kampen mot klimaendringene derfor er viktig for Nato. Foto: Johanna Geron / Pool via AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sa at global oppvarming gjør verden farligere da han talte under klimatoppmøtet til USAs president Joe Biden.

– Jeg ønsker president Bidens lederskap i kampen mot klimaendringene velkommen. Som FNs tidligere spesialutsending for klimaendringer er dette noe som står mitt hjerte nær, innledet Stoltenberg.

Generalsekretæren sa videre at global oppvarming gjør verden farligere, og at det derfor er et viktig tema for Nato. Stoltenberg la fram tre spor for alliansen i håndteringen av klimaendringene.

– Først kommer forståelsen. Vi må forstå problemet, så vi kan adressere det på en bedre måte, sa Stoltenberg.

Han viste videre til at skogbranner, tørke og sultkatastrofer har forverret spenninger og ført til konflikt mange steder, fra Sahel-beltet i Afrika til helt nord på kloden.

– Deretter kommer tilpasning. Nato må tilpasse oss, slik at vi kan fortsette å operere i alle slags forhold. Mye av vår kritiske infrastruktur er utsatt for stigende havnivå og mer ekstremvær, sa Stoltenberg.

Skal undersøke klimapåvirkningen

– Fra Irak til Arktis møter soldatene og utstyret vårt ekstrem hete og kulde. Og soldatene våre blir stadig oftere bedt om å håndtere naturkatastrofer, både hjemme og i utlandet. Klimaendringene påvirker hvor vi er og hvordan vi opererer, la han til.

Derfor skal det gjennomføres en vidtrekkende undersøkelse av hvordan klimaendringene påvirker Natos materiell og infrastruktur, og samtidig rettes et fokus på bærekraftighet og klimapåvirkning i anskaffelsen av nytt materiell, ifølge Stoltenberg.

– Det tredje er utslippskutt. Nato må gjøre sin del av jobben for å redusere militære utslipp, sa Stoltenberg.

Ifølge nordmannen kan dette føre til en rekke fordeler. Blant annet gjør avhengighet av fossilt drivstoff ofte Nato-operasjonene mer sårbare, forklarte han.

Ambisjoner om utslippsmål

Stoltenberg trakk fram flere klimatiltak som allerede er innført, blant annet bruk av biodrivstoff i kampfly, solcellepaneler på soldatens utstyr og planting av trær på militærbaser.

– Vi må fortsette framgangen, sa han.

Det ble torsdag klart at Natos neste toppmøte blir i Brussel 14. juni.

– Min ambisjon for årets Nato-toppmøte er en klar politisk forpliktelse til planer om å redusere de militære utslippene, slik at vi kan nå målet om klimanøytralitet, sa Stoltenberg.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Klippfiskadagan 2023
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 22 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
Møreaksen – Genial, og den eneste aktuelle fjordkryssingen. Knapt noe politisk parti har andre alternativer for fergefri fjordkryssing på sitt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Hans-Peter KaaresenMøreaksen ligger inne på 9. plass i utkastet til prioriteringer i NTP:https://www.nrk.no/vestland/statens-vegvesen-legg-fram-nye-vegprioriteringar-1.16410026.Hvilket vedtak er det du sikter til?
Hans-Peter Kaaresen 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
De som har vært i tvil, er ikke i tvil lenger, etter å ha lest dette innlegget.  De blir enda ...
Petter E. Olsen 1 dager siden En ny vår for kjernekraft?
Innlegget røper vel at den som skriver har lite greie på moderne kjernekraftverk og sitter fast i "atomkraft, det er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøJeg fikk ikke svar på mitt spørsmål... Så jeg gjentar det i håp om at du faktisk er voksen nok ...
Ketil Strand Andersen 1 dager siden En ny vår for kjernekraft?
Innleggets hovedbudskap er bra, sett i lys av den gammeldagse måten å se på kjernekraft, at det er noe vi ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte