fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
22 april 2021 20:59
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier at global oppvarming forverrer konflikter, og at kampen mot klimaendringene derfor er viktig for Nato. Foto: Johanna Geron / Pool via AP / NTB
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier at global oppvarming forverrer konflikter, og at kampen mot klimaendringene derfor er viktig for Nato. Foto: Johanna Geron / Pool via AP / NTB

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sa at global oppvarming gjør verden farligere da han talte under klimatoppmøtet til USAs president Joe Biden.

– Jeg ønsker president Bidens lederskap i kampen mot klimaendringene velkommen. Som FNs tidligere spesialutsending for klimaendringer er dette noe som står mitt hjerte nær, innledet Stoltenberg.

Generalsekretæren sa videre at global oppvarming gjør verden farligere, og at det derfor er et viktig tema for Nato. Stoltenberg la fram tre spor for alliansen i håndteringen av klimaendringene.

– Først kommer forståelsen. Vi må forstå problemet, så vi kan adressere det på en bedre måte, sa Stoltenberg.

Han viste videre til at skogbranner, tørke og sultkatastrofer har forverret spenninger og ført til konflikt mange steder, fra Sahel-beltet i Afrika til helt nord på kloden.

– Deretter kommer tilpasning. Nato må tilpasse oss, slik at vi kan fortsette å operere i alle slags forhold. Mye av vår kritiske infrastruktur er utsatt for stigende havnivå og mer ekstremvær, sa Stoltenberg.

Skal undersøke klimapåvirkningen

– Fra Irak til Arktis møter soldatene og utstyret vårt ekstrem hete og kulde. Og soldatene våre blir stadig oftere bedt om å håndtere naturkatastrofer, både hjemme og i utlandet. Klimaendringene påvirker hvor vi er og hvordan vi opererer, la han til.

Derfor skal det gjennomføres en vidtrekkende undersøkelse av hvordan klimaendringene påvirker Natos materiell og infrastruktur, og samtidig rettes et fokus på bærekraftighet og klimapåvirkning i anskaffelsen av nytt materiell, ifølge Stoltenberg.

– Det tredje er utslippskutt. Nato må gjøre sin del av jobben for å redusere militære utslipp, sa Stoltenberg.

Ifølge nordmannen kan dette føre til en rekke fordeler. Blant annet gjør avhengighet av fossilt drivstoff ofte Nato-operasjonene mer sårbare, forklarte han.

Ambisjoner om utslippsmål

Stoltenberg trakk fram flere klimatiltak som allerede er innført, blant annet bruk av biodrivstoff i kampfly, solcellepaneler på soldatens utstyr og planting av trær på militærbaser.

– Vi må fortsette framgangen, sa han.

Det ble torsdag klart at Natos neste toppmøte blir i Brussel 14. juni.

– Min ambisjon for årets Nato-toppmøte er en klar politisk forpliktelse til planer om å redusere de militære utslippene, slik at vi kan nå målet om klimanøytralitet, sa Stoltenberg.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 9 timer siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har Sve glemt det? Dagens regjering Ap og Sp, samt Krf, V og ...
Terje Sundsbø 23 timer siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har du glemt det? Les https://ksu.no/artikler/leserinnlegg/110408-paradokset-romsdalsaksen-20211021
Svært uventa kraftpris
Den nye Regjeringa sviktar fundamentalt med uforsvarleg og uventa  HØGE kraftprisar! Vanskeleg for oss vanlege veljarar å forstå  og godta ...
Skal bostøtte være en løsning mot vedvarende høye strømpriser i pressområder i Norge?Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser ...
Bjørn Nøstvold 3 dager siden Vedum: Ingen mirakelkur mot høye strømpriser
Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser som varierer med europeiske priser. Folket som eiere av storparten av kraftproduksjonen ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte