Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
14 mai 2021 14:39
Del på Facebook
Det har tidvis vært store protestaksjoner ved det planlagte vindkraftanlegget på Haramsøya. Bildet er fra juni i fjor. Foto: Hilde Beate Ellingsæter / Nordre / NTB
Det har tidvis vært store protestaksjoner ved det planlagte vindkraftanlegget på Haramsøya. Bildet er fra juni i fjor. Foto: Hilde Beate Ellingsæter / Nordre / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vindkraftmotstanderne tapte rettssaken mot staten om å stanse utbyggingen av åtte vindturbiner på Haramsfjellet utenfor Ålesund.

Møre og Romsdal tingrett slår fast at konsesjonen om å bygge åtte vindturbiner er gyldig, og at arbeidet dermed kan fortsette for fullt.

I tillegg er vindkraftmotstanderne dømt til å betale nær en million kroner i sakskostnader, går det fram av kjennelsen. Der slår retten fast at det ble foretatt en forsvarlig vurdering av produksjonspotensialet i vindkraftanlegget.

Strid om vedtak

Nei til vindkraft på Haramsøya hadde anført at både det opprinnelige konsesjonsvedtaket i 2009, samt vedtak rundt flere endringer i prosjektet i senere tid, bar preg av mangelfull utredning.

– Retten har kommet fram til at det ikke foreligger feil ved konsesjonsmyndighetens vedtak som gjør konsesjonen ugyldig. De påberopte feilene er vurdert både hver for seg og samlet, heter det i kjennelsen.

Der gis Staten ved Olje- og energidepartementet og Haram Kraft AS full frifinnelse.

– Det er betryggende å se at tingretten konkluderer slik tingretten og lagmannsretten tidligere har gjort, og at konsesjonen er gyldig, sier Olav Rommetveit hos utbyggeren Zephyr til NRK.

Høye tårn

Deler av de omstridte vindturbinene på Haramsfjellet kan allerede ses fra lang avstand, og innen kort tid blir de 150 meter høye tårnene satt opp.

Vindkraftkonsesjonen ble gitt i 2009, men det var først i 2019 at selve utbyggingen ble satt i gang. Siden da har det vært en rekke protestaksjoner ved anlegget, og det har også vært flere rettssaker.

– Dette er veldig skuffende, det er veldig synd at retten ikke setter ned foten, sier Birgit Oline Kjerstad i Nei til vindkraftverk på Haramsøya til NRK. Hun sier gruppen foreløpig ikke har bestemt seg for hvorvidt saken skal ankes.

Vindkraftmotstanderne har varslet at det blir tomme flaggstenger på Haramsøya 17. mai.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse