fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
03 august 2021 18:18
Høyre er et av partiene som bør ta ansvar for å markere avstand til høyreekstremisme, mener AUF-leder Astrid Hoem. Hun ber Høyre-leder og statsminister Erna Solberg lytte til unge stemmer i eget parti. Foto: Torstein Bøe / NTB
Høyre er et av partiene som bør ta ansvar for å markere avstand til høyreekstremisme, mener AUF-leder Astrid Hoem. Hun ber Høyre-leder og statsminister Erna Solberg lytte til unge stemmer i eget parti. Foto: Torstein Bøe / NTB

Også partiet Høyre har et ansvar for å ta et oppgjør med høyreekstremisme, slår AUF-leder Astrid Hoem fast på første dag av ungdomspartiets sommerleir på Utøya.

AUF-leder Astrid Hoem var tirsdag på Utøya for å ønske en ny generasjon AUF-ere velkommen. Tirsdag åpnet årets sommerleir, Utøyafestivalen, som på grunn av korona er delt opp i tre puljer. Første fylkeslag ut er Trøndelag, Møre og Romsdal, Rogaland og Agder.

Rundt på øya myldrer det av spente ungdommer som er i full gang med å sette opp telt og finne seg til rette. Om lag 900 ungdommer skal innom Utøya denne sommeren.

– Det gir veldig håp at det kommer nye AUF-ere til Utøya for første gang som er med og diskuterer politikk, og som vet at de ikke bare er del av historien, men også kan være med på å skape historie, sier Hoem til NTB.

Speeddating og politikk

Festivalen varer i en uke i strekk, og på programmet står blant annet speeddating, diverse politiske verksteder, konsert med Musti og taler fra Ap-nestleder Hadia Tajik, Ap-leder Jonas Gahr Støre og LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Tirsdag var det imidlertid Hoem som snakket til ungdommen. I talen utfordret hun Arbeiderpartiet på klima.

– I en ny, Arbeiderparti-ledet regjering må klima være det viktigste i all politikk vi gjennomfører. Vi må kutte klimagassutslipp, og vi må ha en regjering som gir oss unge troen på framtida, sier Hoem.

Ber Erna lytte til de unge

Knapt to uker er gått siden tiårsmarkeringen av terrorangrepene 22. juli 2011. I forkant etterlyste både Hoem og Ap-leder Støre et oppgjør med holdningene bak 22. juli-terroren.

I ettertid har debatten blusset opp. Under tiårsmarkeringen sa Støre at høyresiden har et særlig ansvar for å ta oppgjøret med høyreekstremisme. Det har statsminister Erna Solberg (H) avvist.

Unge Høyre-leder Ola Svenneby og flere andre Høyre-politikere har på sin side sagt seg enig i at høyresiden har dette ansvaret.

Solberg burde lytte mer til dem, mener AUF-lederen.

– Hun burde lytte til Ola Svenneby, Sandra Bruflot, Mathilde Tybring-Gjedde og alle de andre unge stemmene på høyresiden som har sagt at de er enige i det, sier Hoem.

Mener Høyre har et ansvar

Hoem mener det er naturlig at Høyre er blant partiene som tar på seg ansvar for å markere avstand til høyreekstremisme.

– Det har en annen effekt når Erna Solberg og Sylvi Listhaug gjør det enn når for eksempel jeg eller Jonas Gahr Støre gjør det fordi det er snakk om miljøer der vi kanskje ikke har den samme tilliten, sier Hoem.

Erna Solberg sier at alle partier må være tydelige i kampen mot høyreekstremisme.

– Det ansvaret tar Høyre som et regjeringsparti og et stort parti. Jeg er uenig i Hoems premiss om at ekstremister lytter mer til meg da vi ikke har et idéfellesskap. De hater også meg og Høyre for den politikken vi står for, sier hun til NTB.

Advarer

AUF-lederen tror aldri samfunnet blir ferdig med å diskutere 22. juli, men mener den siste tidens debatt er en del av den større samtalen om terrorangrepene.

Samtidig advarer hun mot å havne i skyttergraven.

– Jeg håper alle politikere lytter til historiene som er blitt fortalt av overlevende og etterlatte, som også etterlyser et oppgjør og en diskusjon, og at vi kommer forbi de gamle grøftediskusjonene som tidligere har vært rundt 22. juli. Der mener jeg at andre som kanskje ikke har samme erfaring som oss i AUF og Arbeiderpartiet, har et ekstra ansvar for å lytte til det som blir sagt, sier Hoem.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Siste kommentarer

Vidar Hölm 2 dager siden Kickstart og forutsetninger for Havriket
Denne bør alle lese. Er vel bedre begrunnet enn "utredningen" som ble kladdet motvillig i en lunchpause på rådhuset i ...
De siste 11 månedene har Molde og Kristiansund hatt felles fødeavdeling. I den tiden har ingen født underveis til sjukehus ...
Ketil Strand Andersen 3 dager siden Gjenåpne Kristiansund – vi godtar ingenting annet!
Veldig bra innlegg! Der er ikke akseptabelt at man sparer seg til store overskudd, samtidig med at man ikke frister ...
Lars Svein Valderhaug 3 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lama VikKven svarar du? Eg har ikkje spurt om dette. Du klarer vel å sjå kva som var mi enkle problemstilling? ...
Lama Vik 4 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lars Svein ValderhaugLars, eg svarer på kvifor SP ikkje arbeider for Romsdalsaksen. Rein, pur og sunn fornuft. Og nei, eg snakkar ikkje ...
Lars Svein Valderhaug 4 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lama VikKva har dette med mitt innlegg å gjere? Skal du kommentere det, så hald deg til tema! Men ein ting ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte