Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
25 august 2021 08:26
Del på Facebook
Én av fire velgere har allerede bestemt seg for å stemme på et annet parti enn ved forrige valg, ifølge en analyse fra Poll of polls. Foto: Berit Roald / NTB
Én av fire velgere har allerede bestemt seg for å stemme på et annet parti enn ved forrige valg, ifølge en analyse fra Poll of polls. Foto: Berit Roald / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Meningsmålinger tyder på at én av fire velgere vil stemme på et annet parti i år enn ved forrige stortingsvalg.

730.000 velgere er nå på vandring mellom partiene, ifølge en analyse fra Poll of polls , som har dykket ned i bakgrunnstallene til to nasjonale meningsmålinger som ble gjennomført i forrige uke.

Det betyr at en firedel av de drøyt 2,9 millioner velgerne som stemte i 2017, allerede har bestemt seg for å stemme på et annet parti. Og antallet øker: I mai hadde 620.000 velgere byttet parti, mens tallet var 660.000 i juni.

Uforutsigbart

– Dette er i ferd med å bli et veldig uforutsigbart valg, sier Johan Giertsen i Poll of polls til NTB.

– Hvem hadde sett for seg Sps fall for tre uker siden, eller at vi på 24 timer skulle få to landsmålinger som viser flertall til Ap, SV, MDG og Rødt? Det kan bli overraskende tall på valgnatten, sier han.

Det er ingen tvil om at det nå er mange velgere på vandring, men det er ikke noe nytt, mener valgforsker Bernt Aardal.

– Det skjer ofte store endringer i løpet av valgkampen, sier han og peker på at tidligere har 8–10 prosent av velgerne, eller over 200.000, bestemt seg på selve valgdagen.

– Forskyvningene tyder på at mange er usikre. Ingenting er avgjort, slår Aardal fast.

Valgforsker Johannes Bergh mener velgerbevegelsene er omtrent som forventet.

– I 2017 skriftet halvparten av velgerne partipreferanse i løpet av valgkampen. Det illustrerer hvor viktig den er, mener han.

Sp-fall

Senterpartiets fall ser ut til å ha blitt en tydelig tendens knappe tre uker før valget. På fire av fem målinger de siste ukene faller Sp til mellom 11,3 og 13,2 prosent, langt unna oppslutningen i desember i fjor da partiet klatret over 20-prosentmerket med god margin.

På snittet for målingene i august får Sp 15,2 prosent. I juli var snittet 17,6 prosent.

Men hvor stort fallet egentlig er, er et åpent spørsmål, mener Aardal.

– Ingen vet jo hva Sp vil ende opp med på valgdagen, sier han og peker på at medieoppslag om «kollaps» og «kalddusj» like gjerne kan mobilisere velgere som å skremme dem vekk.

– Partiene er veldig engstelige for at dårlige målinger skal påvirke velgerne. Noen undersøkelser kan tyde på en smitteeffekt, mens andre ikke viser noen slik tendens. Vi har sett at det er mulig for partier som ligger dårlig an, å løfte seg, sier Aardal.

Klimapartiene opp

MDG fortsetter på sin side frammarsjen og sanker stadig flere velgere fra andre partier. Totalt hentet partiet netto 61.000 velgere i forrige uke, nesten en tredobling fra ukene før.

Bakgrunnstallene viser også at Venstre klart er over sperregrensa, ifølge Poll of polls.

Det skyldes ikke minst at Venstre-leder Guri Melby har greid å få Venstre-velgere ned fra gjerdet og har hentet minst 15.000 velgere fra sofagruppa.

Fra borgerlig til rødgrønn

De borgerlige partiene lekker fortsatt mange velgere til den rødgrønne opposisjonen. Tallene tyder på at i alt 156.000 velgere har skiftet blokk. De fleste, 82.000, har Senterpartiet fisket opp.

Samtidig har blokkovergangene sunket noe fra ukene før.

Ifølge analysen til Poll of polls har Rødt de mest lojale velgerne. 71 prosent av dem som stemte Rødt i 2017, vil gjøre det samme i år.

SV kommer på andreplass med 65,6 prosent. Hakk i hæl følger Høyre med 64,7 prosent og Senterpartiet med 63,9 prosent.

Venstre og Frp har de minst lojale velgerne med henholdsvis 42,2 og 49,6 prosent.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Terje Sundsbø 23 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at uten Møreaksen så er fergeavløsning til Otrøya og Gossen et fylkeskommunalt ansvar. Men det ingen av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøKorrekt.Uten Møreaksen vil eventuell frgeavkøysing bli eit fylkeskommunalt ansvar.Og, ein fylkeskommune uten økonomisk ryggrad til å gjennomføre dette etter den ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNei, hovedargumentet for Møreaksen er ikke fergefritt til Otrøya og Gossen. I dette innlegget fra Rasmussen viser han til at ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse