Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Steinar Melby
Artikkel
26 august 2021 09:53
Del på Facebook
Panelet fra Aure kommune i gårsdagens infomøte. Fra venstre: Ivar Torset (konferansier og enhetsleder for kultur og næring, rådmann Håvard Sagli, ordfører Hanne Brekken (Ap), Torstein hamnes (Ap), Ole Bendik Nilsen (Sp), Mari Thevik (V), Inge Aukan (Krf) , Elisabeth Jørgenvåg (NML) og Henning Torset (H).
Panelet fra Aure kommune i gårsdagens infomøte. Fra venstre: Ivar Torset (konferansier og enhetsleder for kultur og næring, rådmann Håvard Sagli, ordfører Hanne Brekken (Ap), Torstein hamnes (Ap), Ole Bendik Nilsen (Sp), Mari Thevik (V), Inge Aukan (Krf) , Elisabeth Jørgenvåg (NML) og Henning Torset (H).
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går kveld ble det første av to folkemøter i forbindelse med saken om regiontilhørighet for Aure kommune avholdt. Det første ble avholdt i Aure Arena og et omtrent identisk folkemøte skal i dag avholdes på Tustna.

Aure har som kjent sammen med Smøla og Kristiansund utredet for og imot regionendring til Trøndelag og Aure er nå i forkant av de to andre kommunene i denne prosessen. I gårsdagens infomøte presenterte rådmannen en innbyggerundersøkelse før den kommende folkeavstemningen, hvor kommunen også vil være først ut. Rådmann Håvard Sagli kommenterte resultatet av denne innbyggerundersøkelsen som tydelig og signifikant.

55 prosent for og 37 prosent mot regionendring til Trøndelag

Etter gjennomgangen av hovedtrekk i utredningens 10 hovedområder, ble det ferske resultatet av kommunens innbyggerundersøkelse om regiontilknytning i forkant av folkeavstemning,  presentert. Innbyggerundersøkelsen er utført av Sentio og  er gjennomført på web,  utsending via SMS og med en påminnelse.  Undersøkelsen er gjennomført i perioden 8.–20. august 2021 og ga 1004 svar. Dette gir en svarprosent på 55, som av Sentio ble kommentert som svært høy.

 • På spørsmålet  om hvilket fylke innbyggerne ønsker at Aure kommune skal være en del av, svarer et flertall på 55 % at Aure kommune skal være en del av Trøndelag. 
 • 37 prosent ønsker at Aure skal være en del av Møre og Romsdal.
 • 9 prosent oppgir vet ikke.

Hvilket fylke en ønsker å være en del av, henger sammen med bosted:

 • Flertallet av innbyggerne (55 %) på Tustna ønsker at Aure skal være en del av Møre og Romsdal.
 • Andelen som ønsker at Aure skal være en del av Trøndelag, er størst blant de som bor i området
 • Vihals-Lesund-Kjørsvikbugen (75 %).

Se linker under til innbyggerundersøkelsens øvrige  spørsmål og resultater.

Oppsiktsvekkende om Smøla og Kristiansund

Etter at gjennomgangen av utredningen og presentasjonen av innbyggerundersøkelsen ble ferdig, ble det en liten runde i panelet om hvordan de hadde oppfattet samarbeidet med Kristiansund og Aure i utredningsprosessen.

Torstein Hamnes fra Ap skrøt av de to møtene de hadde hatt, ett fysisk møte i Kristiansund hvor de holdt på en hel dag og drøftet synspunkter ble fremhevet som veldig nyttig og et Teams-møte i etterkant ble omtalt som ganske bra.

Imidlertid mente han det var alt det andre de ikke hadde diskutert med Smøla og Kristiansund som var litt av problemet og at de  to samarbeidskommunene datt litt av lasset etter hvert. Han oppfattet interessen for regionspørsmålet som større i Aure og at han kunne tenkt seg at de to kommunene var «mer på» underveis. Han skrøt av egen ordfører Hanne Brekkes, som han mente hadde presset de to andre til ordførermøter og på den måten fått dem i tale. I sum mente han at han ikke var helt fornøyd med samarbeidet.

Henning Torset (H) sa seg enig med Hamnes og mente starten var bra.  Selv hadde Aure jobbet aktivt med å hente inn kunnskap men at Smøla og Kristiansund dessverre meldte seg ut av utredningsarbeidet –  «(…) dessverre vil jeg egentlig si at Smøla og Kristiansund har – jeg vil ikke bruke så sterke ord som trenert, men de har i hvert fall meldt seg ut av dette arbeidet» var hans egne ord. Han var også enig med Hamnes (Ap) i sin beskrivelse av ordfører Brekkens (Ap) innsats.

Elisabeth Jørgenvåg var enig med de to forutgående beskrivelser av engasjementet til Smøla og Kristiansund og kunne ønsket at dette var litt bedre.

Mari Thevik (V) påpekte at forskjellen på korona-situasjonen i de ulike kommunene kanskje var litt av forklaringen på engasjementet fra de to andre kommunene.

Kristiansund og Smøla vil uansett stå igjen på perrongen

Det som på folkemunne har vært omtalt som «trøndertoget» som venter på Nordmørskommuner som ønsker regionendring, vil ha temmelig god plass i denne omgangen, i hvert fall hvis vi skal tro på det ordfører i Aure, Hanne Brekken (Ap) mente kom til å bli utfallet av prosessen for de tre kommunene. 

Brekken mente det var viktig at innbyggerne i Aure i regionspørsmålet må stemme for nettopp Aure og ikke måtte bry seg så mye om hva naboene stemmer, eller ta for gitt at noen av dem blir med.

Hun mente personlig at Kristiansund og Smøla ikke kommer til å søke regionendring til Trøndelag. Hun trodde det skulle utrolig mye til for at Kristiansund går til Trøndelag.

Smøla, som hun oppfattet som veldig opptatt av hva Kristiansund vil gjøre,  vil nok gjøre det samme som Kristiansund, sa hun.

 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Alf Helge Fevaag · 1 år siden
  Her får vi vel bare bekreftet at Kristiansund bare later som om de har foretatt en "utredning", mens de i realiteten ikke har gjort annet enn å samle sammen, og gjentatt, tidligere synsing om temaet!

  Bystyret, med APs ordfører i spissen (!), akter ikke å gjøre noen ting i forhold til folkeavstemningen. Om det går "deres vei", vil de bruke det for alt det er verdt. Men om det ikke gjør det så vil de nok bagatellisere det og si at den er bare "rådgivende"!
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøFordi du hater ferger, betyr det ikke at alle andre gjør det! Og hva vet du om hva andre trenger ...
@Bengt G ErikssonTror ikke han sikter til hvordan dere har det i partiet og oppfatter det selv men mer mot politiske resultater. ...
@Anne Mari SandshamnFerger er ikke noen kjærkommen pause, men et utidig heft for nesten alle. Det er grotesk egoistisk å påtvinge alle ...
@Terje SundsbøFordi ferger ER og blir er kjærkommen pause  for de fleste, og de aller fleste trailerer legger inn pålagte hvilepauser ...
Vidar Hölm 16 timer siden Selvfølgelig trenger vi Nordmørslista!
Bygningsmasse på Hjelset er nedskalert med ca 60 000 kvadratmeter fra opprinnelig planlagt. Det er en katastrofe. En katastrofe som ...
Hei!Du starter med at du ikke flagger noe politisk syn, men det gjør du jo, selvfølgelig. Du sier at krydderet ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte