Arild Hermstad, nestleder i MDG, var mandag 22. november i Kristiansund for å møte lokallaget, delta i debatt om fremtidens arbeidsplasser i Kristiansund med basesjef Stein Arve Olsen på Vestbase, bedriftsbesøk ved Nedre Frei Gård, samt for å besøke Bolgneset , som kommunen planlegger å bygge ned til fordel for næringsområde.
Hermstad mener prosjektet må stoppes og at det burde vært ulovlig for norske kommuner å ødelegge slike verdifulle kystområder. Å gi dispensasjon til dette burde aldri kommet på tale. Strandloven er bortimot verdiløs når dette har blitt tillatt.
Hermstad sier:
«Kristiansund kommune skyter seg selv i foten dersom de setter i gang med nedbyggingen av naturområdet Bolgneset. Det er et av de grelleste eksemplene på kommunal inkompetanse i landet. Her ofres verdifullt stykke kystnatur med viktige biologiske verdier og flere rødlistearter, uten at det fins et troverdig næringsprosjekt for dette området. En næringspark på Bolgneset vil ha et begrenset antall bruksområder, da det ligger ekstremt værutsatt og har dårlig tilgang til infrastruktur i nærheten. Det vil kreve enorme summer å ha nødvendig infrastruktur for at dette skal bli attraktivt. Samtidig fins det rikelig på gode næringslokaler allerede i kommunen. Store arealer står også ledige i nabokommunen Averøy.»
– Det er kort fortalt hull i hodet at Kristiansund kommune gjør seg sjøl den bjørnetjenesten og viser at de er fullstendig utdatert i sin tankegang om å legge til rette for framtidens arbeidsplasser. Framtidens jobber er grønne, og da kan man ikke ødelegge mer enn to kilometer med verdifull kystnatur under dekke at det kanskje kan bli behov for disse arealene i fremtiden. Det er ikke slik man skaper et grønt skifte, sier Ralp Herter og Gro Santi Johnsen fra MDG i Kristiansund.
Hermstad sier at MDG krever en ny naturpolitikk i Norge som nekter kommuner å bygge ned strandsonen på denne måten.
– Staten burde vernet dette området for å hindre den hodeløse raseringen som flertallet i bystyret ønsker seg. Det er veldig bra at mange er imot prosjektet i kommunen og jeg håper at protestene fører frem. Mange av de som er berørt av utbyggingen, ikke minst i byggefasen (på over 8 år), har allerede mer enn nok ulemper fra asfaltverket og Franzefoss. Det kan se ut som om kommuneflertallet ikke bryr seg om folks rett til å leve gode liv og ha tilgang til natur og støyfrie omgivelser. Dette prosjektet vil bli svært dyrt for kommunen. Man risikerer at det eneste som kommer ut av det er at en entreprenør får solgt masse stein. Det er rett og slett skremmende hvordan kommunen her har lagt seg på rygg for et så elendig prosjekt uten reelle utsikter til å skape noe annet enn et svært naturødeleggende sår i landskapet, avslutter han.