Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
22 februar 2022 13:53
Del på Facebook
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) holdt tirsdag pressekonferanse om den spente situasjonen mellom Russland og Ukraina tirsdag. Pressekonferansen fant sted på Statsministerens kontor i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) holdt tirsdag pressekonferanse om den spente situasjonen mellom Russland og Ukraina tirsdag. Pressekonferansen fant sted på Statsministerens kontor i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jonas Gahr Støre (Ap) sier at russiske styrker har rykket inn i Ukraina. Norge vil slutte seg til sanksjoner, men fortsette et pragmatisk naboforhold.

Støre fordømmer Russlands handlinger etter at landet anerkjente Donetsk og Luhansk som uavhengige. Støre advarer mot faren for en full invasjon av Ukraina.

– Senere i går kom det russiske styrker inn i disse områdene i Ukraina. Det er etter folkeretten ukrainske områder, og det er en svært alvorlig handling, sa Støre på et pressemøte tirsdag.

Statsministerens kontor opplyser i ettertid til NTB at det Støre mente å vise til var at Vladimir Putin mandag varslet at de ville sende styrker inn i Øst-Ukraina, ikke at det faktisk er russiske styrker i Ukraina allerede. Dette er noe Russland avviser at har skjedd.

Frykter kamphandlinger

På spørsmål fra NTB om Støre frykter at det snart blir kamphandlinger mellom russiske og ukrainske styrker, svarte statsministeren slik:

– Det er det grunn til å frykte.

Det er uttalelsene fra Moskva om at anerkjennelsen også gjelder områder som ukrainske styrker nå kontrollerer som får Støre til å dra den slutningen.

– Det er noe vi må følge med på. Betyr det at de såkalte fredsbevarende styrkene som Russland har, skal ut til de grensene, og hva som vil være Ukrainas reaksjon på noe som skjer på deres territorium, sier Støre.

Han kaller utviklingen svært alvorlig og et brudd på viktige deler av folkeretten. Støre understreker at det ikke er noen tegn til økt eller uvanlig aktivitet nær Norges grense med Russland.

Hardt ut mot Putin og Lavrov

Statsministeren kritiserte i sterke ordelag talen president Vladimir Putin holdt mandag kveld og uttalelsene utenriksminister Sergej Lavrov kom med tirsdag.

– Det er verdt å lese det Putin sa i går. I realiteten underkjenner han Ukrainas rett til å være en selvstendig stat, sier Støre.

– Det den russiske presidenten sa i går og som følges opp av utenriksministeren i dag, er en ny holdning. Det har også konsekvenser for hvordan våre allierte opplever at de er utsatt, sier Støre.

Advarer mot invasjon

Han sier det er grunn til å anta at Russland vil svekke Ukraina som stat for så å gjennomføre en fullskala invasjon.

– Dette er et brudd på viktige deler av folkeretten og er en situasjon som gir grunn til uro for hva som vil komme. President Putin har tidligere i lignende situasjoner beveget seg med små skritt. Det kan bety at det som nå skjer øst i Ukraina, blir en situasjon som varer ved, sier Støre.

– Det er alvorlig i Europa. Ukraina er ikke medlem av Nato, det betyr at det ikke er én for alle, alle for én-mekanikken som slår inn. Men det er en situasjon Europa og USA må reagere veldig kraftfullt på. Det er noe Norge slutter seg til, sier Støre.

Statsministeren avviser at det kan bli aktuelt med egne sanksjoner fra Norge, men at vi vil knytte oss til EUs sanksjonsregime.

Gigantisk Nato-øvelse går som planlagt

Støre gjorde det også klart at den varslede militærøvelsen Cold Response vil gå som planlagt i mars.

– Det blir den kanskje største Nato-øvelsen i år, den finner sted i Norge. Det er ikke opp mot grensen til naboland i nord, og det er innenfor de rammene som er på forhånd, sier Støre.

Støre la også vekt på at Norge vil opprettholde et godt naboskap til Russland, tross utviklingen.

– Norge som nabo har levd med Sovjet og Russland i mange tiår og klart å opprettholde det naboforholdet på en pragmatisk måte. Det ønsker vi å fortsette med, sier Støre og viser til områder som fiskeri og søk og redning.

– Men for Norge er det viktig for de prinsipielle sidene når det gjelder sikkerhet i Europa å stå fast med våre allierte, sier Støre.

Frykt for hybridangrep

Statsministeren sier at det ikke er tatt en avgjørelse om ambassaden i Kyiv ennå, men at regjeringen følger situasjonen fortløpende.

Støre advarer også mot hybridangrep i Ukraina.

– Det er grunn til å vente at bruk av såkalte hybride strategier, cyberangrep og andre typer press på ukrainske myndigheter vil vedvare. Det er selvfølgelig en ekstremt utsatt situasjon for ukrainerne det de nå opplever både internt i eget land og nær egne grenser, sier Støre.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøEg har tidlegare sagt at Kjerringsundsambandet ikkje blir realisert utan bru over Julsundet. Dersom ikkje vil sambandet ende på Sundsbøen ...
@Geir Ole SætremyrDa har du endelig erkjent at Kjerringsundet ikke er uavhengig av Møreaksen, men faktisk avhengig av Møreaksen. Og at fastlandssambandene ...
@Terje SundsbøDu har framleis ikkje lest KS2 for Kjerringsundet.  Dei var usikre på om Aukra var kredittverdige fram til 2070, eller ...
@Geir Ole SætremyrFinansieringen av Kjerringsundet er ikke uavhengig av Møreaksen. Uten fastlandsforbindelse for Otrøya eller Gossen, så vil trafikken og bompengene bli ...
@Terje SundsbøØkonomisk uavhengig når der gjeld finansiering. Og, for å vere nøyaktig skal byggekostnaden dekkast av opplåning mot tilbakebetaling gjennom innkreving av ...
@Geir Ole SætremyrDu sier at Kjerringsundet har felles byggeledelse med Møreaksen, og kan ikke bygges uten tunnelmassen fra Møreaksen. Hvordan kan du ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse