Forsvaret har mottatt ett av de nye overvåkingsflyene P-8A Poseidon. Statsminister Jonas Gahr Støre sier at de nye flyene vil styrke kapasiteten i nord.
– P8 er en formidabel plattform for å overvåke våre havområder. En helt ny og styrket kapasitet som gir norske og allierte sivile og militære myndigheter et bedre grunnlag for å forstå og til å fatte beslutninger, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en tale på Evenes flystasjon tirsdag.
Talen ble holdt under markeringen for mottak av Forsvarets nye overvåkingsfly P-8A Poseidon på Evenes, der også forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) og sjef for luftforsvaret Rolf Folland var til stede.
– Avgjørende for vår sikkerhet
Norge inngikk i 2017 avtale om anskaffelse av fem P-8-fly fra amerikanske myndigheter, og Forsvarsmateriell skal fram mot 2025 levere alle fem sammen med nødvendig utrustning til Forsvaret.
Allerede i løpet av 2023 er planen at de nye flyene skal ta over oppgavene som P-3 Orion har hatt i over 60 år ut fra Andøya. De nye maritime overvåkingsflyene skal overvåke Norges enorme havområder.
– Overvåkingsflyet er en viktig del av regjeringens mål om å styrke forsvarsevnen i Nord-Norge. Den er ikke vedtatt på grunn av det som skjer i Europa i dag, men som en lang linje i hvordan vi er moderne øyne og ører i nord, sa Støre under markeringen tirsdag.
Støre påpekte at de nye flyene er viktige for beredskapen i nord og vil hente inn informasjon om militær aktivitet i Norges nærområder.
– Det er helt avgjørende for vår sikkerhet og for sikkerheten til våre allierte i Nato, sa han.
Basert på sivilt Boeing-fly
Norge er et av åtte land som har valgt P-8A Poseidon som sitt nye maritime patruljefly. I løpet av året kommer det ytterligere to slike fly til Norge.
Flyet er basert på det sivile passasjerflyet Boeing 737 med oppgraderinger og tilpasninger for militær bruk. Flyene gjør det også lettere å oppdage ubåter.
Det er planlagt at det skal være ti besetninger på rundt ti personer på de fem P8-A-flyene.
Sjef for luftforsvaret, Rolf Folland, mener at den sikkerhetspolitiske situasjonen kanskje gjør de norske overvåkingsflyene enda viktigere enn de har vært.
– Det har vært en viktig oppgave for oss i alle år å bygge et situasjonsbilde på ubåter som opererer i nordområdene, spesielt strategiske ubåter som kan bære atomvåpen. Den sikkerhetspolitiske situasjonen vi er oppi nå, aktualiserer jo det behovet enda mer, sier han til NTB.
– Hakket skarpere
Han kaller ikke flyet en revolusjon, men en bedre kapasitet. Den har høyere hastighet, lengre rekkevidde, utholdenhet og lastekapasitet – så man kan ha med seg bøyer, våpen og flere sensorer.
– Den er hakket skarpere på mange områder, men det er ikke noen helt ny måte å drive maritim overvåking på, sier Folland.
Etter planen skal flyet begynne sitt oppdrag i august 2023.
– Nå begynner vi en periode som heter operativ test med evaluering, hvor vi finner ut hvordan vi skal bruke flyene under norske forhold. Men sensorene er skrudd på fra første tur med maskinen.
– Det er gradvis, og vi begynner å levere allerede nå, så blir det mer og mer.
(©NTB)