Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
04 mars 2022 07:41
Del på Facebook
Finlands statsminister Sanna Marin og forsvarsminister Antti Kaikkonen fortalte på en pressekonferanse mandag denne uka at Finland vil sende våpenhjelp til Ukraina. Foto: Jussi Nukari / AP / NTB
Finlands statsminister Sanna Marin og forsvarsminister Antti Kaikkonen fortalte på en pressekonferanse mandag denne uka at Finland vil sende våpenhjelp til Ukraina. Foto: Jussi Nukari / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den russiske invasjonen av Ukraina har ført til et stemningsskifte i de alliansefrie nabolandene våre, Finland og Sverige. Støtten for Nato-medlemskap øker.

Fram til i dag har det ikke vært aktuelt for Sverige og Finland å søke om å bli tatt opp i Natos militærallianse. Men nå har Russlands angrep på Ukraina endret stemningen i begge land. Sikkerhetssituasjonen er blitt en helt annen.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– De to landene har aldri vært så nær å ta steget som nå, mener analytikere.

– Alt er mulig for øyeblikket. Nato-landene har på sin side signalisert at en søknad om medlemskap kan behandles på svært kort tid, sier Zebulon Carlander, forsvarsanalytiker i Samfunns- og forsvarsorganisasjonen i Sverige.

– Jeg tror det nå i stor grad dreier seg om en politisk beslutning som hviler i Stockholm og Helsingfors, sier han.

Synet på Nato er i endring

Finlands statsminister Sanna Marin har fastslått at innbyggernes og politikerens syn om Nato-medlemskap er i endring.

Hun og flere andre partiledere møttes tirsdag denne uka for å vurdere oppropet om en folkeavstemning om Nato-medlemskap. Oppropet startet mandag i forrige uke og oppnådde de nødvendige 50.000 signaturene på under en uke.

– Nato-debatten er i full gang og vil garantert bli mer intens, mener Marin, som likevel understreker at det for tidlig å trekke noen konklusjoner.

Men for første gang støtter et flertall – 53 prosent – av finnene å bli med i Nato, ifølge en meningsmåling offentliggjort denne uka av allmennkringkasteren Yle.

Det er nesten dobbelt så mange som bare for en måned siden, da avisen Helsingin Sanomat kunne vise til en oppslutning på 28 prosent.

– Dette er et historisk og helt eksepsjonelt resultat, sier Charly Salonius-Pasternak ved det finske utenrikspolitiske instituttet til AFP.

Støtten for å bli med i Nato er historisk høy også i Sverige. Den ligger nå på 41 prosent ifølge en meningsmåling fra SVT forrige fredag.

Annonse
Annonse

Russland advarer

Både Finland og Sverige har på grunn av Ukraina-krisen brutt en lang tradisjon ved å eksportere våpen til Ukraina i krig.

Sverige sender 5.000 panservernvåpen til Ukraina sammen med hjelmer og annet beskyttelsesutstyr, mens Finland sender 2.500 angrepsrifler, ammunisjon og 1.500 engangspanservåpen.

Sist Sverige sendte våpen til et land i krig, var da Sovjetunionen invaderte Finland i 1939.

Statsminister Magdalena Andersson understreket denne uka at regjeringen vil styrke landets totalforsvar som følge av Russlands angrep på Ukraina.

– Dette er sannsynligvis bare begynnelsen på en revurdering av svensk forsvarssikkerhetspolitikk, mener Carlander.

Begge land ser også en økning i antallet som søker seg til tjeneste for hæren.

Ekspertene tror at Sverige og Finland vil ha tett kontakt i spørsmålet om Nato-medlemskap.

Vil øke spenningen

Hvis de to landene tar beslutningen om å søke medlemskap, vil det utvilsomt øke spenningen mellom Russland og Vesten. Russland føler seg svært truet av alliansens utvidelse østover. Denne trusselen var en av hovedårsakene bak president Vladimir Putins beslutning om å invadere Ukraina.

Forrige uke ​​advarte Russlands utenriksdepartement om alvorlige militære og politiske konsekvenser dersom Sverige og Finland slutter seg til Nato.

Myndighetene i Helsingfors svarte med å trekke på skuldrene – dette er en advarsel de har hørt mange ganger før.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 16 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse