Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
05 april 2022 10:56
Del på Facebook
Kvinner har i gjennomsnitt vært 2,6 døgn på fødeinstitusjon etter fødsel under pandemien. Foto: Lise Åserud / NTB
Kvinner har i gjennomsnitt vært 2,6 døgn på fødeinstitusjon etter fødsel under pandemien. Foto: Lise Åserud / NTB

Kvinners opphold på fødeinstitusjon etter fødsel var historisk kort under pandemien med 2,6 døgn i gjennomsnitt, viser tall fra FHI.

De siste 20 årene har liggetiden for førstegangsfødende sunket med nesten halvannet døgn, fra fire døgn i 2001 til 2,6 døgn i 2021, viser statistikk fra Medisinsk fødselsregister fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Det gjelder både førstegangs- og flergangsfødende.

– Det er vanskelig å si noe sikkert om hvordan pandemien har påvirket oppholdstiden, men vi vet at det har vært restriksjoner rundt partnerens tilstedeværelse under barseloppholdet. Det kan hende at dette har ført til at flere kvinner har ønsket tidligere hjemreise, sier overlege Kristine Stangenes i Medisinsk fødselsregister.

Fødselsmåte påvirker oppholdstiden

Oppholdstiden kan være påvirket av mange faktorer, ifølge Stangenes.

Tallene for 2021 viser at den gjennomsnittlige oppholdstiden varierer etter fødselsmåte. Ved vaginal fødsel var gjennomsnittstiden 2,4 døgn, mens oppholdstiden var 3,6 døgn ved keisersnitt.

annonse

Også tidligere fødsler utgjorde en forskjell. Ved første vaginale fødsel var oppholdstiden 2,8 døgn, mens gjennomsnittstiden var 2 døgn for vaginal fødsel for flergangsfødende.

I løpet av de siste 20 årene er det blitt mindre vanlig med lengre opphold i forbindelse med fødsel. Dette gjelder både for førstegangsfødende og for kvinner som har født tidligere. I 2000 hadde over 70 prosent av kvinnene som fødte sitt første barn til termin oppholdstid på 4 dager eller mer etter fødsel. I 2021 var denne andelen 18 prosent.

Lengst i Lillehammer, kortest i Brønnøysund

Hvor lenge mor og barn blir værende på sykehuset, varierer også mellom de forskjellige institusjonene.

Lengst oppholdstid var det ved sykehuset i Lillehammer med 3,6 døgn, mens Brønnøysund fødestue hadde kortest liggetid med 1,9 døgn. Tallene gjelder førstegangsfødende til termin i 2021. Gjennomsnittlig oppholdstid for denne gruppen på landsbasis er 2,8 døgn. De fleste fødeinstitusjonene ligger nær denne verdien.

Komplikasjoner under fødselen kan påvirke hvor lenge man blir på sykehuset etter fødsel, men tidligere undersøkelser har vist at dette trolig ikke påvirker ulikhetene mellom institusjonene i Norge.

– Det er sannsynlig at den observerte variasjonen i gjennomsnittlig liggetid i større grad er påvirket av lokal praksis og kapasitet på barselavdelinger, sier Stangenes.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Det som Hofseth skriver her, er så logisk og klokkeklart at alle ser fornuften i det.Prosjektet Borgundfjord- og Veddetunnelen er ...
Anne Mari Sandshamn 14 timer siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Terje SundsbøSi ikke det du, her er den mest berømte.. Og neida, ikke nødvendigvis av innsig av vann, men dog... 300 ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Anne Mari SandshamnJeg tror det skjer oftere at veier oppe i dagen blir stengt pga. mye vann/flom enn at undersjøiske tunneler stenges ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
Ser jo med klarhet nå, etter siste uværet , hvor rammet en kanbli av uvær - i undersjøiske tuneller! Tenker ...
Ketil Strand Andersen 2 dager siden Symbolpolitikk i bakvendtland
Merk at de to tårnene man ser på illustrasjonsfotoet er kjøletårn som brukes i varme land for å redusere temperaturen ...
Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte