Annonse
NTB
Artikkel
NTB
23 juli 2022 17:40
Del på Facebook
WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus fastslår at utbruddet av apekopper er en global helsekrise. Det skjer til tross for at WHOs ekspertgruppe, som skulle gi råd til generaldirektøren, ikke ble enige seg. Foto: Michael Kappeler via AP / NTB
WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus fastslår at utbruddet av apekopper er en global helsekrise. Det skjer til tross for at WHOs ekspertgruppe, som skulle gi råd til generaldirektøren, ikke ble enige seg. Foto: Michael Kappeler via AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utbruddet av virussykdommen apekopper er en global helsekrise, fastslår Verdens helseorganisasjon (WHO).

WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus fastslår at utbruddet av apekopper er en global helsekrise – den høyeste alarmen helseorganisasjonen kan slå.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Helseorganisasjonens ekspertgruppe ble bedt om å gi råd til Tedros, men ble ikke enige om hvorvidt viruset er en global helsekrise. Generaldirektøren valgte likevel å erklære en global helsekrise, og sa utbruddet er av «global bekymring».

– Vi har et utbrudd som har spredd seg over hele verden raskt og som sprer seg på nye måter, som vi forstår for lite om, men som oppfyller kriteriene for en helsekrise, sa Tedros på pressekonferansen fredag.

– Jeg vet at dette ikke har vært en enkel prosess, og jeg vet at det er ulike synspunkter blant medlemmer av ekspertgruppen, la han til.

Siden 2009 har WHO erklært en global helsekrise sju ganger. Det var med svineinfluensa i 2009, det vestafrikanske ebolautbruddet i 2014, Zika-viruset i Sør-Amerika i 2016, det østafrikanske ebolautbruddet i 2018, koronapandemien og den pågående innsatsen for å utrydde polio. Den siste er altså utbruddet av apekopper i 2022.

Påvist i 71 land

WHOs ekspertgruppe møttes allerede i juni for å diskutere utbruddet, men mente den gang at det ikke utgjorde en global helsekrise. Denne uken møttes de igjen for å revurdere situasjonen.

Annonse
Annonse

Komiteens manglende evne til å komme til enighet understreker behovet for bedre prosesser for å avgjøre hvilke hendelser som representerer en global helsekrise, skriver New York Times. Det er første gang generaldirektøren overstyrer sine rådgivere om å erklære en slik nødsituasjon.

Apekoppviruset har denne uken passert 16.000 tilfeller i 75 land, ifølge WHO-sjefen.

Det at viruset nå er erklært en global helsekrise tjener mest som en bønn for å trekke inn globale ressurser og oppmerksomhet for å begrense utbruddet.

En økning i apekoppinfeksjoner har vært rapportert i flere land siden begynnelsen av mai. Det har ikke tidligere vært større utbrudd utenfor Vest- og Sentral-Afrika, hvor sykdommen lenge har vært endemisk.

Apekoppvaksiner

EUs beredskapsorganisasjon, Hera, har begynt arbeidet med å fordele apekoppvaksiner. Denne uka ble det kjent at Sverige får doser til om lag 1.500 personer.

Folkehelseinstituttet (FHI) opplyste tirsdag at Norge vil få sine doser senere i sommer. Hvor mange er ikke kjent, men størrelsesorden vil være omtrent den samme som den Sverige mottar.

Ifølge FHI har den økende forekomsten av apekopper trolig sammenheng med at en stadig mindre del av befolkningen er vaksinert mot kopper, en vaksine som også gir beskyttelse mot apekopper.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Anne Mari SandshamnSom vanlig ingen saklige argumenter verken til Rasmussens artikkel eller mine momenter. Det oppsummerer motstanden mot Møreaksen i et nøtteskall.
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasDu har så rett Arne. Å føre en dialog for en selv er ikke vanlig.
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Venstre gir seg selv en rett venstre
Ønsker en forandring, stemmer en for forandring.
Vidar Hölm 3 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
"Nå er det ikke tid for «blame game», sa helseminister Jan Christian Vestre (Ap) til Sunnmørsposten 24. oktober. Jo, det ...
Vidar Hölm 3 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
Norges offentlige helsevesen er i full krise og det er det nettopp Arbeiderpartiet som har hovedansvaret for! Helsereformen 2002/Tore Tønne. ...
Ketil Strand Andersen 7 dager siden Skremmende fremtidsscenario
Bra innlegg. Valg til neste år, da gjelder det.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse