Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Steinar Melby
Artikkel
12 september 2022 12:17
Del på Facebook
Utsnitt av bildemontasje fra Rastarkalvs rekrutteringsplakat. Foto: Per Kvalvik
Utsnitt av bildemontasje fra Rastarkalvs rekrutteringsplakat. Foto: Per Kvalvik
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da er det straks klart for Rastarkalvspelet 2022 som opprinnelig skulle ha premiere i juni 2022. Nå til helga 16.–18. september 2022 er det klart for den 10. gangen spelet settes opp.

Nærmer seg premiere - fra i dag er alt på plass

I naturskjønne omgivelser på Freidarberg (Freihaugen) bak Frei kirke foregår det vakre og dramatiske spelet som omhandler slaget i år 995 hvor kong Håkon Adalsteinsfostre forsvarte kongemakten mot sønnene til Eirik Blodøks (Eiriksønnene). Spelet byr på en spennende tidsreise mer enn 1000 år tilbake i tid og en glimrende mulighet til å bli kjent med vår lokale historie på Frei og Nordmøre.

Annonse
Annonse

Ingen av forestillingene opp igjennom årene med Rastarkalvspelet har vært like, og i år har vi fått en helt ny vinkling på historien i form av den yngre gardes presentasjon og prestasjon.

Etter en periode med intense øvinger de siste tre ukene nærmer det seg nå premiere. Fra og med mandag 12.09 er absolutt alle ingredienser på plass; kulisser, skuespillere med kostymer og rekvisitter, orkester og musikk, lyd og lys.

Annonse
Annonse

Dyktige amatører

Produksjonsapparat, skuespillere og musikere består av dyktige amatører, noen med flere tiår med erfaring på scenen, andre er nyfikne og stiller opp i kostyme og rolle for første gang.

Plassansvarlig Josè Morellos er høyt og lavt for å legge til rette for gode øvinger med rekvisitter, kaffe, saft, og alt de fleste andre ikke tenker på, mens regissør Reidun Flatøy har hendene fulle med å sørge for at alle etter hvert skjønner når de skal komme inn på området, hvordan de skal tolke rollene sine og ikke minst hvordan alle skal kjenne at de virkelig ER den karakteren de skal gi liv til.

Frei Bedehus syder også av liv, og inne er det hektisk tilpasning av kostymer, sminking, produksjon av våpen og alt annet det er behov for i en forestilling med godt og vel 100 engasjerte personer.

Frei Hornmusikk utgjør orkesteret og framfører originalskrevet musikk til spelet. Ny dirigent ved årets framføring er Tom Ole Elgsaas fra Kristiansund. Tom Ole har dirigentutdanning fra Universitetet i Stavanger og Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og er en kjemperessurs å ha med på laget.

Forestillinger

  • Premiere fredag 16. september kl. 18:00
  • Lørdag 17. september kl. 13:00 og kl. 16:00
  • Søndag 18. september kl. 13:00 og kl. 16:00

Fakta om Rastarkalvspelet

Handlingen utspiller seg når det varsles at Eiriksønnene kommer med mange skip og mange menn for å utfordre kong Håkon. I spelet får vi oppleve det som skjer på kongsgarden til kong Håkon på Birkestrond (Bjerkestrand) i dagene før slaget. En historie fylt av kjærlighet, drømmer, frykt og humor som ender dramatisk i selve slaget hvor den lokale helten Egil Ullserk viser sin krigslist. Dette er en tidsreise mer enn 1000 år tilbake i tid som gir oss anledning til å bli kjent vår lokale historie.

  • I 2022 vil det bli 10. gang spelet settes opp (tidligere i 1985, 1995, 1998, 2000, 2002, 2005, 2015, 2017 og 2019).
  • Reidun Flatøy er regissør. Hun er godt kjent som skuespiller og en av drivkreftene bak Møst Revyteater.
  • Manus fra 2015 sist bearbeidet av Jørn Skar / Endre Skar, med utgangspunkt i Snorre Sturlasons kongesagaer, Heimskringla.
  • Musikk av Philip Sparke, basert på Hymne til Frei av Axel Fiske, framført av Frei Hornmusikk.
Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse