Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Steinar Melby
Artikkel
12 september 2022 12:17
Del på Facebook
Utsnitt av bildemontasje fra Rastarkalvs rekrutteringsplakat. Foto: Per Kvalvik
Utsnitt av bildemontasje fra Rastarkalvs rekrutteringsplakat. Foto: Per Kvalvik

Da er det straks klart for Rastarkalvspelet 2022 som opprinnelig skulle ha premiere  i juni 2022. Nå til helga 16.–18. september 2022 er det klart for den 10. gangen spelet settes opp.

Nærmer seg premiere - fra i dag er alt på plass

I naturskjønne omgivelser på Freidarberg (Freihaugen) bak Frei kirke foregår det vakre og dramatiske spelet som omhandler slaget i år 995 hvor kong Håkon Adalsteinsfostre forsvarte kongemakten mot sønnene til Eirik Blodøks (Eiriksønnene). Spelet byr på en spennende tidsreise mer enn 1000 år tilbake i tid og en glimrende mulighet til å bli kjent med vår lokale historie på Frei og Nordmøre.

Ingen av forestillingene opp igjennom årene med Rastarkalvspelet har vært like, og i år har vi fått en helt ny vinkling på historien i form av den yngre gardes presentasjon og prestasjon.

Etter en periode med intense øvinger de siste tre ukene nærmer det seg nå premiere. Fra og med mandag 12.09 er absolutt alle ingredienser på plass; kulisser, skuespillere med kostymer og rekvisitter, orkester og musikk, lyd og lys.

Dyktige amatører

Produksjonsapparat, skuespillere og musikere består av dyktige amatører, noen med flere tiår med erfaring på scenen, andre er nyfikne og stiller opp i kostyme og rolle for første gang.

Plassansvarlig Josè Morellos er høyt og lavt for å legge til rette for gode øvinger med rekvisitter, kaffe, saft, og alt de fleste andre ikke tenker på, mens regissør Reidun Flatøy har hendene fulle med å sørge for at alle etter hvert skjønner når de skal komme inn på området, hvordan de skal tolke rollene sine og ikke minst hvordan alle skal kjenne at de virkelig ER den karakteren de skal gi liv til.

annonse

Frei Bedehus syder også av liv, og inne er det hektisk tilpasning av kostymer, sminking, produksjon av våpen og alt annet det er behov for i en forestilling med godt og vel 100 engasjerte personer.

Frei Hornmusikk utgjør orkesteret og framfører originalskrevet musikk til spelet. Ny dirigent ved årets framføring er Tom Ole Elgsaas fra Kristiansund. Tom Ole har dirigentutdanning fra Universitetet i Stavanger og Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og er en kjemperessurs å ha med på laget.

Forestillinger

  • Premiere fredag 16. september kl. 18:00
  • Lørdag 17. september kl. 13:00 og kl. 16:00
  • Søndag 18. september kl. 13:00 og kl. 16:00

Fakta om Rastarkalvspelet

Handlingen utspiller seg når det varsles at Eiriksønnene kommer med mange skip og mange menn for å utfordre kong Håkon. I spelet får vi oppleve det som skjer på kongsgarden til kong Håkon på Birkestrond (Bjerkestrand) i dagene før slaget. En historie fylt av kjærlighet, drømmer, frykt og humor som ender dramatisk i selve slaget hvor den lokale helten Egil Ullserk viser sin krigslist. Dette er en tidsreise mer enn 1000 år tilbake i tid som gir oss anledning til å bli kjent vår lokale historie.

  • I 2022 vil det bli 10. gang spelet settes opp (tidligere i 1985, 1995, 1998, 2000, 2002, 2005, 2015, 2017 og 2019).
  • Reidun Flatøy er regissør. Hun er godt kjent som skuespiller og en av drivkreftene bak Møst Revyteater.
  • Manus fra 2015 sist bearbeidet av Jørn Skar / Endre Skar, med utgangspunkt i Snorre Sturlasons kongesagaer, Heimskringla.
  • Musikk av Philip Sparke, basert på Hymne til Frei av Axel Fiske, framført av Frei Hornmusikk.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Det som Hofseth skriver her, er så logisk og klokkeklart at alle ser fornuften i det.Prosjektet Borgundfjord- og Veddetunnelen er ...
Anne Mari Sandshamn 13 timer siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Terje SundsbøSi ikke det du, her er den mest berømte.. Og neida, ikke nødvendigvis av innsig av vann, men dog... 300 ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Anne Mari SandshamnJeg tror det skjer oftere at veier oppe i dagen blir stengt pga. mye vann/flom enn at undersjøiske tunneler stenges ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
Ser jo med klarhet nå, etter siste uværet , hvor rammet en kanbli av uvær - i undersjøiske tuneller! Tenker ...
Ketil Strand Andersen 2 dager siden Symbolpolitikk i bakvendtland
Merk at de to tårnene man ser på illustrasjonsfotoet er kjøletårn som brukes i varme land for å redusere temperaturen ...
Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte