Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
14 september 2022 21:13
Del på Facebook
Kraftproduksjonen i Sør-Norge falt ytterligere i forrige uke, fra et allerede lavt nivå sammenlignet med de siste ti årene. Foto: Marius Helge Larsen / NTB
Kraftproduksjonen i Sør-Norge falt ytterligere i forrige uke, fra et allerede lavt nivå sammenlignet med de siste ti årene. Foto: Marius Helge Larsen / NTB

Strømproduksjonen er historisk lav i Sør-Norge, og Norge er nå nettoimportør for andre uke på rad. Likevel holder vannstanden i magasinene seg lav.

– Det må komme mer nedbør gjennom høsten for at vi skal være i en helt trygg situasjon og sikre strømforsyningen gjennom vinteren, sier olje- og energiminister Terje Aasland.

annonse

Han understreker samtidig at sannsynligheten for rasjonering fortsatt er lav.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) publiserte onsdag sin ferske ukestatistikk. Den viser at kraftproduksjonen i Sør-Norge falt ytterligere i forrige uke, fra et allerede lavt nivå sammenlignet med de siste ti årene.

Sparer vann til vinteren

Produsentene i Sør-Norge har blitt bedt av regjeringen om å spare på så mye av vannet de kan i kraftmagasinene, sånn at vi har nok igjen til vinteren. Bakgrunnen er den rekordlave fyllingen i magasinene.

Den siste uken har det blåst en del i Sørvest-Norge og i Danmark, noe som har bidratt til at Norge har kunnet bruke enda mindre produksjon fra vannkraftverkene. I forrige sto produksjon fra magasiner som kan lagre vann til vinteren kun for 2,1 prosent av den totale produksjonen i sørlige Norge.

annonse

– Vi har vært veldig tydelig overfor produsentene at de må holde igjen på vann. Det ser vi resultatene av, sier Aasland.

Fyllingsgraden sank

Fyllingsgraden i norske vannmagasin var i forrige uke på 67,4 prosent. Det er en nedgang på 1,1 prosentpoeng fra uka før.

Til sammenligning er medianverdien for fyllingen på tilsvarende tidspunkt på 81,7 prosent de siste 20 årene. Det var likevel mer vann i magasinene i uke 36 i år enn i fjor, da fyllingsgraden var på 65,0 prosent.

Fyllingsgraden er nå lavest i Sørvest-Norge med 48,9 prosent, mens den er høyest i Nord-Norge med 90,5 prosent.

Strømprisen i Sør-Norge har falt noe, men er fortsatt høy.

– Ukeprisen i Sør-Norge gikk i forrige uke ned med 20 prosent, og var på 406 øre/kWh. Sørlige Norge har fortsatt de høyeste kraftprisene i Norden, skriver NVE, som understreker at det er en forutsetning for import at kraftprisene her er høyere enn landene vi har utvekslingskapasitet med.

annonse

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøTakk det samme til deg og  :)  Jeg ler og masse hver dag :) 
@Anne Mari SandshamnJeg ler masse – bare fortsett å skrive du….
@Terje SundsbøDette er voksen humor det, ikke barnslig slik du ser det :)  Du må aldri bli så voksen at du ...
@Anne Mari SandshamnDu vet at Rasmussen svarer på alle avisinnlegg til han, og flere til. Rasmussen har aldri deltatt i sosiale media ...
@Terje SundsbøHahaha.. Du altså. Jeg er ikke redd for å skrive egen innegg, men hvorfor skal jeg det? Og hvorfor kan ...
Når ingen av avisene har nevnt at KS2-analysen etterlyser bedre utredninger av Romsdalsaksen, så er vel grunnen til det at ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte