Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
30 september 2022 05:35
Del på Facebook
Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er de viktigste nyhetene fra natt til fredag 30. september

Putin anerkjenner ukrainske fylker som uavhengige

Russlands president Vladimir Putin har undertegnet et dekret som anerkjenner de ukrainske fylkene Kherson og Zaporizjzja som uavhengige. Det melder det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

Annonse
Annonse

Det ble avholdt såkalte folkeavstemninger om å slutte seg til Russland i fire russisk-kontrollerte fylker denne uka. I tillegg til Kherson og Zaporizjzja er det også snakk om Luhansk og Donetsk. De omfattes imidlertid ikke av dekretet, da Putin anerkjente dem som uavhengige i februar, like før invasjonen av Ukraina. Russland planlegger å annektere de fire fylkene under en seremoni i Moskva klokka 14 fredag norsk tid.

Orkanen Ian forårsaket «historiske skader» i Florida

Orkanen Ian forårsaket det som blir beskrevet som historiske skader i Florida. Det er uklart hvor mange som er døde, men myndighetene frykter vonde tall. Orkanen har fredag morgen tiltatt noe i styrke og er på vei mot South Carolina.

– Vi venter definitivt å ha dødsfall som følge av denne orkanen, sa guvernør Ron DeSantis til en pressekonferanse torsdag kveld. Videre sa han at det vil ta flere dager å få oversikt. President Joe Biden sa tidligere at det kan bli den dødeligste orkanen i Floridas historie.

Russland vil være med i etterforskning av Nord Stream-lekkasjer

Russland kommer til å insistere på å være med i etterforskningen av lekkasjene på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen. Etterforskningen vil ikke være objektiv og pålitelig om ikke russiske representanter og eieren av rørledningene ikke får være med, skriver landets ambassadør Vladimir Barin til avisa Politiken.

– De må ha mulighet for å delta i undersøkelsen. Det vil den russiske parten insistere på, skriver ambassadøren. Det russiske gasselskapet Gazprom er hovedeier av rørledningene.

Budsjettlekkasje: 96 millioner til sportsutstyr og fritidsaktiviteter

Regjeringen har satt av 96 millioner kroner ekstra til sportsutstyr og fritidsaktiviteter for barn og unge i statsbudsjettet som kommer neste uke.

Annonse
Annonse

– Vi har funnet plass til en viktig satsing for barn og unge, som trenger hjelp til å delta i aktiviteter. Vi øker innsatsen på dette feltet med 96 millioner kroner i statsbudsjettet, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp).

Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Høyre er større enn Ap og Senterpartiet til sammen og Erna Solbergs parti gjør sin beste måling i Dagbladet på åtte år nå i september.

Høyre går fram ett prosentpoeng til 28,2 prosents oppslutning. Det er det beste resultatet for Høyre på Dagbladets målinger siden september 2014.

– Folk er urolige for privatøkonomien, fordi boliglånet, strømmen og maten har blitt dyrere. På toppen av det øker regjeringen skattene, sier Høyre-leder Erna Solberg i en kommentar til tallene i Dagbladet.

Studentflukt fra lærerutdanninger

Studentene flykter fra mange lærerutdanninger. 74 av 100 studieplasser i Bodø er ikke fylt opp. – En alvorlig situasjon, sier prorektor.

Khrono har fått tall fra åtte av 12 lærerutdannere i Norge. Tallene viser at det totalt er 696 ledige studieplasser ved lærerutdanningene per 30. september.

Totalt var det planlagt 2362 studieplasser for grunnskolelærerutdanningene, trinn 1–7 og trinn 5–10 sammenlagt blant disse åtte institusjonene. De ledige studieplassene utgjør nær 30 prosent av totalen.


(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse