Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Steinar Melby
Artikkel
07 oktober 2022 12:06
Del på Facebook
Ved Mellemværftet, Vågen i Kristiansund. Fra venstre: Eigunn Stav Sætre, direktør ved Nordmøre Museum, Stein Gunnar Sommerset, avdelingsleder ved Nordmøre Museum, Britt D'angelo, Ramsailt og Noralf Heggem, Ramsailt. Foto: Steinar Melby, KSU.NO
Ved Mellemværftet, Vågen i Kristiansund. Fra venstre: Eigunn Stav Sætre, direktør ved Nordmøre Museum, Stein Gunnar Sommerset, avdelingsleder ved Nordmøre Museum, Britt D'angelo, Ramsailt og Noralf Heggem, Ramsailt. Foto: Steinar Melby, KSU.NO

Da er datoen satt for Klippfiskdagene 2023 som  neste år blir utvidet og som også vil omfatte Nordmøre museums tradisjonelle Bacalaokonkurranse. Som i år vil arrangementene foregå i Vågen, Kristiansund med base utendørs og innendørs i området ved Kulturfabrikken.

I juni i år arrangerte dugnadsgruppa Ramsailt et klippfiskmarked,  et kåseri og en konsert og diverse andre kulturelle underholdningsbidrag. Nordmøre museum var også i år med på arrangementet hvor de både hadde åpen smie samt at Odd Williamsen fra Nordmøre museum høytidelig åpnet markedet og klippfiskfesten.

Klippfiskmarked uten bacalao

Til neste år som i år, blir det av respekt for Nordmøre museums årlige tradisjon med bacalaokonkurransen, holdt et klippfiskmarked uten bacalao på onsdag den 14. juni 2023. 

Selve Bacalaokonkurransen til museet blir deretter avholdt på lørdag den  17. juni 2023. For å få til neste års samkjøring har man flyttet arrangementet med en uke tilbake, samtidig som Nordmøre museum har flyttet sitt arrangement en uke frem i tid.

Skoleavslutning og skoleferien er et sentralt element i forbindelse med arrangementsdato. Klippfiskmarkedet er avhengig av at elevene ennå er på skolen og Nordmøre museum på sin side rekrutterer mange skoleungdommer som guider i sommerjobb og har tradisjonelt åpnet sin sommersesong etter at sommerferien har startet. Derfor har partene nå inngått et kompromiss som vil løfte begge parter. Klippfiskmarkedet vil som i fjor benytte kokkestudenter fra tre klasser på Kristiansund Videregående, som sammen med Kristiansundregionenes ulike restauranter vil presentere mange spennende klippfiskretter.

Bacalaokonkurransen

I en årrekke har Norsk Klippfiskmuseum i Milnbrygga i Vågen på Gomalandet i Kristiansund holdt tradisjonene ved like. For å markere at Kristiansund har en uslåelig tradisjon i å lage bacalao slik vi lærte det av baskerne på 1830-tallet, konkurreres det om å lage Kristiansunds signaturrett på ypperste måte.

Alle deltakere lager bacalao av samme klippfisk av skrei som aldri har vært frosset. Oppskriftene er forhåndsgodkjente slik at ingen skal bryte ut av tradisjonen – som på den annen side er rimelig omfattende. Man kan velge mellom mange slags potet, løk, pepper, olje og tomat.

annonse

Klippfiskfest og andre kulturelle innslag

– Vi er tidlige i planleggingen og ønsker i første omgang å orientere om at vi viderefører arrangementet fra i fjor og at man allerede nå kan merke av i kalenderen for neste års klippfiskdager. Det blir som i fjor åpningskonsert og andre kulturelle innslag og det jobbes nå aktivt med å få på plass en rekke ulike aktiviteter og events i hele denne perioden fra 14.-17. juni.  Det vil bli en rekke ulike aktiviteter, kåseri, konserter mm for store og små. men dette kommer vi tilbake til på et litt senere tidspunkt, sier Britt D'angelo.

– Ønsker hele Nordmøre på lag

– Aure kommune har meldt seg svært interesserte i å delta. Vi inviterer også de andre Nordmørskommunene om å bli med! Vi ønsker hele Nordmøre på lag. Alle har vi en klippfiskepoke å vise til, - dog på ulike vis.  Dette skal være dager fulle av historiske tilbakeblikk, - vi skal se på dagens situasjon, og vi skal (ikke minst) få kjennskap til hva havbruksnæringen på Nordmøre i dag, og for fremtiden, kan tilby dagens ungdom, sier Britt D'angelo videre.

Operaen i Kristiansund blir også aktivt med, på ulike musikalske måter.  

Levende kulturhistorie

– Under Klippfiskdagene gis vi også mulighet til å presentere våre tilbud, aktiviteter og vår kulturhistorie. Dette er en del av en større satsing på å gjøre museets aktiviteter og tilbud mer synlige og tilgjengelige. Vi er derfor glade for å få muligheten til å bidra som medarrangør også under klippfiskdagene. Igjen får vi muligheten til å skape liv og presentere og synliggjøre levende kulturhistorie i Vågen, sier direktør Eigunn Stav Sætre, Nordmøre museum.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Det er mange gode grunner for å bygge ut fergeavløsingsprosjekter, slik som Møreaksen. Bl.a. fordi fergebommer er nede mesteparten av ...
Rune Kristiansen 2 dager siden Folket er ikke til for staten
Frp skuffer ikke. Å kutte mottak av kvoteflyktninger er ikke mindre enn umenneskelig og dette tankesettet gjennomsyres partiet av. 50 øre ...
Anne Mari Sandshamn 7 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøSa ikke at det var trygt, men tryggere for mennesker, da det er lett å komme seg av en ferge, ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnOm «vertskapet» er en idrettsturnering eller et annet kulturarrangement man deltar på, så kan man ikke dra før det er ...
Anne Mari Sandshamn 8 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøBrann på ferge er ingen fare for passasjerer, det er bare å gå i en livbåt. Det er inge store ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
Det er svært alvorlig når Jørn Inge Løvik, daglig leder Romsdalsaksen AS, unnlater å nevne at med Møreaksen så blir ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte