Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Steinar Melby
Artikkel
23 mai 2022 12:38
Del på Facebook
Illustrasjon av klippfiskberg på Remlan, Nordlandet i Kristiansund med utsikt mot Marcussundet, Bolgsvaet, deler av Innlandet og Averøy i bakgrunnen.
Illustrasjon av klippfiskberg på Remlan, Nordlandet i Kristiansund med utsikt mot Marcussundet, Bolgsvaet, deler av Innlandet og Averøy i bakgrunnen.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 8. juni klokken 16:00 arrangeres et nytt spennende event i Vågen ved Kulturfabrikken i Kristiansund. «Klippfiskmarked 2022», åpent fra klokken 16:00-19:00, er et arrangement man håper skal kunne bli en årlig foreteelse under paraplyen Klippfiskfest.

En festival som man håper at et rikholdig tilbud av ulike events innen kultur og underholdning, matopplevelser, historie og næringsliv, skal være med å skape identitet, interesse, entusiasme og folkefest – med bakteppe i et produkt og en næring som har betydd så mye for Nordmøre.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Nordmøres kokker er inviterte til å presentere et mangfold av retter med utgangspunkt i råvaren klippfisk og arrangøren har allerede fått på plass ni restauranter. I tillegg vil være kokker representert ved tre klasser fra kokkelinja på Kristiansund VGS, samt 6. trinn ved Innlandet skole under kyndig ledelse av tidligere kokk Ingvald Rønninghaug.

 • Kranaskjæret
 • Brasseriet Bryggekanten
 • Smia
 • Havnekontoret
 • Birgers Burger
 • Sticks
 • Dødeladen
 • Raus (Varde)
 • Bjartmars Favorittkro (Averøy)r

Bacalao står ikke på menyen, da det vil bli rikelige muligheter for å smake på den tradisjonelle retten litt senere i juni, når Nordmøre Museum avholder sin årlige bacalaokonkurranse i forbindelse med sesongåpning lørdag den 25. juni 2022.

Foruten salgsboder med ferdiglaget mat fra de ulike restaurantene, vil også disse være representert i det store markedsteltet.

 • Levende Vågen, elevbedrift, salg av skjærefjøler i klippfiskform
 • Sigurd Folland, klippfiskleverandør (har også har sponset markedet med betydelig kvantum av klippfiskloins)
 • Gullsmed Renate Unhjem, klippfisksmykker

Klippfiskmarkedet blir arrangert av den nyopprettede gruppen «Ramsailt» som består av syv frivillige ildsjeler og nordmørspatrioter, sammen med en rekke lokale samarbeidspartnere.

– Uten vesentlig dugnad og svært godt samarbeid og velvilje fra våre samarbeidspartnere, ville nok ikke dette vært mulig, sier en entusiastisk Britt D'Angelo, en av de seks fra gruppen «Ramsailt» – for øyeblikket et foretak under etablering i Brønnøysundregisteret.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Det blir mye mer fordelaktig praktisk å organisere arbeidet med administrasjon, planlegging, tilrettelegging og gjennomføring av markedet med et eget foretak, legger Britt til.

«Ramsailt» ønsker forøvrig å arrangere ulike arrangement i Kristiansund, knyttet til byens historie og for å fremme stolthet over byen vår.

Rikt program på åpningsdagen for Klippfiskfest

Allerede klokken 10:00 åpner Nordmøre Museum dørene i Mellemværftet hvor det blir muligheter for omvisning og demonstrasjon av den gamle smia for 7. klassinger. Her vil det også bli mulig å få prøve seg for noen av elevene.

I tillegg arrangeres havnecruise med historiker om bord (RS Christiansund).
Kulturelle innslag under markedet vil bli gitt av Shanty mannskor «Ballaklava» og dame–/klippfiskkoret «Kor Prima» fra Averøy.

Musikalsk historisk kåseri

Klokken 17:30 åpner dørene i Kulturfabrikken for musikalsk/historisk kåseri med Karsten Alnæs, som starter klokken 18:00.

Kåseriet vil presentere glimt av bacalao-kulturen i Norge, men enda mer til den frodige bacalaokulturen i andre land:

 • fisket og fiskerne på Newfoundland og Norge
 • klippfiskarbeiderne og salterne
 • franske, spanske, portugisiske, brasilianske, vestindiske og italienske forestillinger om torsken, klippfisken, bacalaorettene og kjærligheten fremstilt i brokker av viser, delvis i norsk versjon, og ledsaget av bilder.

Klippfiskkonsert

Klokken 1900 åpner dørene i Kulturfabrikken for klippfiskkonsert hvor arrangøren har samlet en rekke anerkjente og dyktige artister og feirer starten på en bred kulturfestival som vil skape glede, entusiasme og stolthet til produktet som har skapt byen vår og satt sitt preg på Nordmøre gjennom flere hundre år.

Les mer om innholdet og programmet for konserten her:
https://tikkio.com/tickets/28867-klippfiskfest-2022-konsert-kulturfabrikken

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøDu har oversett det faktum at biltrafikken ikkje skal, eller kan blomstre.
Terje Sundsbø 3 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg har studert linken – den forteller at flere kjørefelt/nye veier raskt blir tatt i bruk, og dokumenterer at dette ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDu tar feil igjen. I din referanse til tallet 1200 sier SVV: «Etter at ny E39 Ørskogfjellet- Vik er ferdig utbygd ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg har aldri snakka om 2050. Det er eit virvar i di boble.Prosentrekning kan eg.Kor unison stemninga er når pengene ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrTidligere har du vist til SVV sin Planbeskrivelse E39 Ørskogfjellet-Vik, og henvist til tallet 1200 som reduksjonen i trafikken ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse