Annonse
Annonse
Steinar Melby
Artikkel
23 mai 2022 12:38
Del på Facebook
Illustrasjon av klippfiskberg på Remlan, Nordlandet i Kristiansund med utsikt mot Marcussundet, Bolgsvaet, deler av Innlandet og Averøy i bakgrunnen.
Illustrasjon av klippfiskberg på Remlan, Nordlandet i Kristiansund med utsikt mot Marcussundet, Bolgsvaet, deler av Innlandet og Averøy i bakgrunnen.

Den 8. juni klokken 16:00 arrangeres et nytt spennende event i Vågen ved Kulturfabrikken i Kristiansund. «Klippfiskmarked 2022», åpent fra klokken 16:00-19:00, er et arrangement man håper skal kunne bli en årlig foreteelse under paraplyen Klippfiskfest.

En festival som man håper at et rikholdig tilbud av ulike events innen kultur og underholdning, matopplevelser, historie og næringsliv, skal være med å skape identitet, interesse, entusiasme og folkefest – med bakteppe i et produkt og en næring som har betydd så mye for Nordmøre.

Nordmøres kokker er inviterte til å presentere et mangfold av retter med utgangspunkt i råvaren klippfisk og arrangøren har allerede fått på plass ni restauranter. I tillegg vil være kokker representert ved tre klasser fra kokkelinja på Kristiansund VGS, samt 6. trinn ved Innlandet skole  under kyndig ledelse av tidligere kokk Ingvald Rønninghaug.

 • Kranaskjæret
 • Brasseriet Bryggekanten
 • Smia
 • Havnekontoret
 • Birgers Burger
 • Sticks
 • Dødeladen
 • Raus (Varde)
 • Bjartmars Favorittkro (Averøy)r

Bacalao står ikke på menyen, da det vil bli rikelige muligheter for å smake på den tradisjonelle retten litt senere i juni, når Nordmøre Museum avholder sin årlige bacalaokonkurranse i forbindelse med sesongåpning lørdag den 25. juni 2022.

Foruten salgsboder med ferdiglaget mat fra de ulike restaurantene, vil også disse være representert i det store markedsteltet.

 • Levende Vågen, elevbedrift, salg av skjærefjøler i klippfiskform
 • Sigurd Folland, klippfiskleverandør (har også har sponset markedet med betydelig kvantum av klippfiskloins)
 • Gullsmed Renate Unhjem, klippfisksmykker

Klippfiskmarkedet blir arrangert av den nyopprettede gruppen «Ramsailt» som består av syv frivillige ildsjeler og nordmørspatrioter, sammen med en rekke lokale samarbeidspartnere.

– Uten vesentlig dugnad og svært godt samarbeid og velvilje fra våre samarbeidspartnere, ville nok ikke dette vært mulig, sier en entusiastisk Britt D'Angelo, en av de seks fra gruppen «Ramsailt» – for øyeblikket et foretak under etablering i Brønnøysundregisteret.

– Det blir mye mer fordelaktig praktisk å organisere arbeidet med administrasjon, planlegging, tilrettelegging og gjennomføring av markedet med et eget foretak, legger Britt til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Ramsailt» ønsker forøvrig å arrangere ulike arrangement i Kristiansund, knyttet til byens historie og for å fremme stolthet over byen vår.

Rikt program på åpningsdagen for Klippfiskfest

Allerede klokken 10:00 åpner Nordmøre Museum dørene i Mellemværftet hvor det blir muligheter for omvisning og demonstrasjon av den gamle smia for 7. klassinger. Her vil det også bli mulig å få prøve seg for noen av elevene.

I tillegg arrangeres havnecruise med historiker om bord (RS Christiansund).
Kulturelle innslag under markedet vil bli gitt av Shanty mannskor  «Ballaklava» og dame–/klippfiskkoret «Kor Prima» fra Averøy.

Musikalsk historisk kåseri

Klokken 17:30 åpner dørene i Kulturfabrikken for musikalsk/historisk kåseri med Karsten Alnæs, som starter klokken 18:00.

Kåseriet vil presentere glimt av bacalao-kulturen i Norge, men enda mer til den frodige bacalaokulturen i andre land:

 • fisket og fiskerne på Newfoundland og Norge
 • klippfiskarbeiderne og salterne
 • franske, spanske, portugisiske, brasilianske, vestindiske og italienske forestillinger om torsken, klippfisken, bacalaorettene og kjærligheten fremstilt i brokker av viser, delvis i norsk versjon, og ledsaget av bilder.

Klippfiskkonsert

Klokken 1900 åpner dørene i Kulturfabrikken for klippfiskkonsert hvor arrangøren har samlet en rekke anerkjente og dyktige artister og feirer starten på en bred kulturfestival som vil skape glede, entusiasme og stolthet til produktet som har skapt byen vår og satt sitt preg på Nordmøre gjennom flere hundre år.

Les mer om innholdet og programmet for konserten her:
https://tikkio.com/tickets/28867-klippfiskfest-2022-konsert-kulturfabrikken

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 7 dager siden Bløffen om Eksportveien
Har du konkrete tall for ca hvor mye delen med fastlandsforbindelse fra Gossen via Oterøy vil koste? Finner ikke noe ...
Anne Mari Sandshamn 7 dager siden Møreaksen = svindel
@Terje SundsbøLitt dumt å legge inn link til artikler som ligger bak betalingsmur. Ikke alle som har abo på RB. 
Terje Sundsbø 7 dager siden Når Hofseth kommenterer Møreaksen
Det er tydelig at ekko-kammeret her inne ikke liker å bli forstyrret. De leser ikke kritikk av deres favoritt-forfattere. Motargumenter ...
@Anne Mari SandshamnDu gidder ikke kaste bort din tid og meninger, skriver du, men du gidder å bruke tid på å servere ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Møreaksen = svindel
Prisøkningene er nå innkalkulert i Møreaksen: https://www.rbnett.no/nyheter/i/z7JRg9/e39-aalesund-molde-blir-dyrere-og-kanskje-litt-forsinkaHvem er det som forsøker seg på svindel? Det er mye stål i flytebroene ...
Terje Sundsbø 9 dager siden Når Hofseth kommenterer Møreaksen
Hofseth synes å ha en generell forakt for fagfolk, i likhet med mange andre motstandere av Møreaksen. I hvert fall ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte