Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
15 november 2022 08:44
Del på Facebook
Administrerende direktør Henning Beltestad i Lerøy Seafood Group går hardt ut mot grunnrenteskatten. Oppdrettsselskapet fikk et driftsresultat på 831 millioner kroner i tredje kvartal, men skal likevel permittere over 300 ansatte. Foto: Lise Åserud / NTB
Administrerende direktør Henning Beltestad i Lerøy Seafood Group går hardt ut mot grunnrenteskatten. Oppdrettsselskapet fikk et driftsresultat på 831 millioner kroner i tredje kvartal, men skal likevel permittere over 300 ansatte. Foto: Lise Åserud / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppdrettsselskapet Lerøy hadde et driftsresultat på 831 millioner kroner i tredje kvartal, men skal likevel permittere over 300 ansatte.

Tredjekvartalsresultatet er 44 prosent høyere enn i samme periode i fjor.

Annonse
Annonse

– Sterk etterspørsel etter sjømat, herunder vesentlig bedre prisoppnåelse for konsernets hovedprodukter er den viktigste årsaken til forbedret inntjening sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, heter det i en børsmelding.

I forrige uke sendte selskapet ut permitteringsvarsel til 339 ansatte, noe som ble begrunnet med regjeringens forslag om grunnrenteskatt på laks.

I børsmeldingen går konsernleder Henning Beltestad hardt ut mot den omstridte skatten. Han skriver at forslaget vil ha betydelige langsiktige negative konsekvenser for Lerøy og næringen.

– Konsekvensene er svært alvorlige for Lerøy og våre ansatte, og vår forventning er at implementering av forslaget utsettes slik at en grundig høringsrunde kan gjennomføres med påfølgende behandling og brede forlik i Stortinget, sier Beltestad.

Stiller seg spørrende

Etter at regjeringen i september foreslo en ny grunnrenteskatt for havbruksnæringen fra nyåret, har flere lakseselskaper varslet permitteringer.

Annonse
Annonse

I tillegg til Lerøy varslet også Romsdal Processing i forrige uke at de kanskje må permittere 94 ansatte og innleide.

Mandag varslet Salmar at de har sendt permitteringsvarsel til 851 ansatte. Selskapet hevder den nye grunnrenteskatten vil tredoble beskatningen av produksjon av laks i Norge hvis den blir vedtatt.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) stiller seg spørrende til begrunnelsen oppdrettsselskaper som Salmar og Lerøy gir for å sende ut permitteringsvarsler til over tusen ansatte.

Vil møte næringen fredag

– Det er viktig å få fram at regjeringen ikke har foreslått grunnrenteskatt på den delen av næringen som det nå varsles permitteringer i. Det er ikke foreslått grunnrenteskatt på foredling, sa finansministeren til NTB mandag.

Den foreslåtte grunnrenteskatten for havbruksnæringen gjelder produksjon av laks, ørret og regnbueørret og er satt til 40 prosent. Den skal gi mellom 3,6 og 3,8 milliarder kroner i skatteinntekter årlig. Et bunnfradrag på 4.000-5.000 tonn skal sikre at kun de største aktørene må betale.

Mandag sa Vedum til NRK at han vil invitere de fem-seks største oppdrettsselskapene til Finansdepartementet fredag denne uken for å snakke om forlaget om grunnrenteskatt.

– De kommer til å få grunnrenteskatt, de må betale mer. Men de skal selvfølgelig ikke skatte av inntekter de ikke har. De må bidra mer tilbake til kysten, sa Vedum.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse