Annonse
NTB
Artikkel
NTB
15 desember 2022 12:13
Del på Facebook
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache fortalte torsdag at Norges Bank øker styringsrenta med 0,25.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache fortalte torsdag at Norges Bank øker styringsrenta med 0,25.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som ventet hever Norges Bank styringsrenta med 0,25 prosentpoeng. Mange vil få en strammere økonomi, erkjenner sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

– Jeg har full forståelse for at dette er krevende for noen. Men det er likevel slik at de fleste norske husholdninger har økonomi til å tåle økte utgifter, sier sentralbanksjefen til NTB.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Men det er særlig de raske og uventede prisøkningene som rammer dem som har minst, framholder hun. Torsdagens renteheving skjer nettopp for å prøve å holde de løpske prisene i sjakk og dempe inflasjonen.

I tråd med det de fleste ekspertene spådde på forhånd, ble renta hevet med et kvart prosentpoeng. Dermed er styringsrenta oppe i 2,75 prosent, det høyeste nivået siden 2009.

Men det stopper ikke der: Norges Bank varsler en ny heving til 3 prosent i første kvartal. Der vil renta trolig bli liggende før den daler svakt i 2024.

Det vil bety en boliglånsrente på mellom 4 og 4,5 prosent, ifølge sentralbanksjefen.

Usikre tider

Men om dette vil være nok til å dempe prisveksten, er høyst usikkert.

– Nå er prisveksten veldig høy, og det er vanskelig å forutse hva den vil bli framover. Dette er en krevende øvelse, spesielt i de tidene vi er inne i, sier Wolden Bache.

Hun peker på at tidene er langt mer usikre enn normalt, og at både pandemien og Russlands angrepskrig i Ukraina har vært to svært forstyrrende elementer på økonomien. Det har gjort det svært vanskelig å spå presist om prisveksten.

I rapporten skriver Norges Bank at de tror prisveksten i tiden framover vil holde seg høyere enn tidligere anslått. Det er særlig prisene på strøm og matvarer som trekker opp, men også prisene på en rekke varer og tjenester har steget mer enn normalt.

Dersom prisene fortsetter å øke, kan det bli nødvendig å stramme renteskruen enda et hakk, understreker Wolden Bache. Og motsatt: Dersom inflasjonen avtar raskere eller arbeidsledigheten blir høyere enn ventet, kan renten bli lavere enn anslått.

Annonse
Annonse

– Det går sjelden akkurat slik vi ser for oss, medgir sentralbanksjefen.

Tærer på midler

Siden Norges Bank la fram sin forrige pengepolitiske rapport i september, har både forbruket, den økonomiske aktiviteten og prisøkningene vært høyere enn ventet. Samtidig har ikke arbeidsløsheten økt så mye som man trodde.

Et fortsatt høyt konsum kan forklares med at folk har tært på oppsparte midler, mener Wolden Bache.

– Men vi venter en klar svekkelse av kjøpekraften neste år, sier hun.

– Hvis både folk flest og bedriftene snører igjen lommeboka, hvilken virkning vil det ha på økonomien?

– Vi ser nå et omslag i økonomien. Vi venter at forbruket vil falle framover som følge av at de disponible inntektene faller, og vi venter også lavere investeringer fra bedriftene.

– Vi venter også at arbeidsløsheten vil øke, men fra et svært lavt nivå, sier Wolden Bache.

Samtidig er det stor usikkerhet rundt hvordan de økte prisene vil påvirke neste års lønnsoppgjør. Norges Bank anslår at oppgjøret vil ende på rundt 4,7 prosent.

– Sterkt press

Forbrukerorganisasjonen Huseierne tror Norges Bank burde ha ventet med å sette opp renta, og tror de fleste husholdningene må forberede seg på en hard vinter og vår.

– Husholdningenes økonomi er under sterk press på grunn av økte strømpriser, økte kommunale avgifter og økte priser generelt, sier Carsten Henrik Pihl, forbruker- og kommunikasjonssjef i forbrukerorganisasjonen Huseierne til NTB.

Rentehevingen får virkning fra februar. Huseierne forventer at de første bankene kunngjør sine rentehevinger allerede fredag eller mandag.


Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Dette sier de nok fordi de vet at det ikke gjør noen forskjell. Det er kapasitet nok til å eksportere ...
Terje Sundsbø 7 dager siden Statlig eller kommunal fergedrift?
Sunnmørsposten har publisert sin egen versjon av Rasmussens kronikk - de har fjernet alle linker. Det er skremmende at en ...
Terje Sundsbø 7 dager siden Statlig eller kommunal fergedrift?
En meget tankevekkende artikkel som bør leses: https://www.rbnett.no/meninger/i/lwe9yL/kan-vi-adressere-det-faktiske-problemet"Ein kan til stadigheit lese innlegg i avisene frå godt vaksne menn som ...
Hans-Peter Kaaresen 11 dager siden Forvaltningslovens vegvalg
Bra skrevet Paul.  Loven blir tydeligvis praktisert forskjellig.  I løpet av de neste 12 åra som MA er satt på ...
Terje Sundsbø 12 dager siden FrP leverer det vi lova
Frp kan takke dagens regjering for at partiet kan innfri sine valgløfter, ikke egen innsats. Men det er typisk for ...
Terje Sundsbø 15 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Anne Mari SandshamnSom vanlig ingen saklige argumenter verken til Rasmussens artikkel eller mine momenter. Det oppsummerer motstanden mot Møreaksen i et nøtteskall.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse