Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
17 desember 2022 09:29
Del på Facebook
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har invitert Equinor til et møte neste uke for å diskutere felles innkjøp av gass. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har invitert Equinor til et møte neste uke for å diskutere felles innkjøp av gass. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

EU-kommisjonen vil samle gassinnkjøpene i Europa for å få kontroll med gassprisen og har invitert Equinor til et møte i Brussel neste uke. Equinor takker ja.

Møtet finner sted i midten av neste uke, bekrefter Equinors pressetalsperson Magnus Frantzen Eidsvold.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Vi kommer til å takke ja til invitasjonen, sier han til NTB.

Det var i oktober at EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen lanserte ideen om et felleseuropeisk kartell for gasskjøp, også kalt «innkjøpsplattform».

Tanken er at europeiske selskaper kan bruke sin samlede kjøpekraft til å forhandle fram lavere priser på det globale gassmarkedet, og samtidig unngå å overby hverandre sånn at prisen presses opp.

Ingen forhandlinger ennå

Eidsvold understreker at møtet neste uke ikke er et forhandlingsmøte om kjøp og salg av gass, men at EU-kommisjonen har invitert ulike aktører til å gi innspill om hvordan felles gassinnkjøp kan realiseres.

Målet i EU er å sikre god lagerfylling før neste vintersesong, poengterer han.

– Hvis EU vil innføre en tidsbegrenset felles innkjøpsplattform for fylling av lagre, er vi åpne for å selge til den, sier Eidsvold.

De skyhøye olje- og gassprisene bidrar til sterke tall for Equinor. Selskapet kunne melde om et justert driftsresultat på 24,3 milliarder dollar i tredje kvartal, opp fra 9,77 milliarder dollar på samme tid i fjor.

Møtte EU-topp hos Macron

Norsk gass var også hovedtema da statsminister Jonas Gahr Støre møtte kommisjonspresident Ursula von der Leyen og Frankrikes president Emmanuel Macron til en «arbeidsmiddag» i Elyseepalasset i Paris mandag denne uken.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Det var under dette besøket EU ga uttrykk for sitt ønske om å ha med Equinor i møtet, opplyser statssekretær Kristoffer Thoner ved Statsministerens kontor (SMK).

– Vi har meldt tilbake til EU at Equinor vil delta i møtet i innkjøpsplattformen når den er opprettet, skriver Thoner i en epost.

Han legger til at målet med plattformen er å samle selskaper som kjøper og selger gass, blant annet ved å legge til rette for langtidskontrakter og mer stabile priser i gassmarkedet.

Krangler om pristak

Flere EU-land har i lengre tid etterlyst krisetiltak som kan få ned gass- og strømprisene i Europa.

Foruten felles gassinnkjøp har kommisjonen også foreslått et pristak på gass, noe Norge har vært kritisk til. Men EU-landene krangler om hvor nivået på pristaket skal ligge. Dermed er også andre krisetiltak, som felles gassinnkjøp, satt på vent.

Mandag gjør EUs energiministre et nytt forsøk på å bli enige.

På spørsmål om hvorvidt felles innkjøp av gass vil ha en effekt på gassprisen, viser Eidsvold i Equinor til at kommersielle betingelser vil være en del av den videre dialogen med EU.

– Vi jobber med hvilke innspill vi skal komme med fram mot møtet. Det viktigste med tiltakene som foreslås, er at de virker i henhold til intensjonen, som er å sørge for best mulig forsyning av gass til Europa.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse