Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
22 desember 2022 07:27
Del på Facebook
Andelen som vil stenge de svenske kjernekraftverkene, som dette i Oskarshamn, er halvert de siste fem årene. Arkivfoto: Mikael Fritzon / Scanpix Sverige / NTB
Andelen som vil stenge de svenske kjernekraftverkene, som dette i Oskarshamn, er halvert de siste fem årene. Arkivfoto: Mikael Fritzon / Scanpix Sverige / NTB

Svenskene har blitt mer velvillig innstilt til kjernekraft. Færre enn ti prosent vil nå avvikle den helt, sier en måling.

Det siste året har det vært en nærmest dramatisk endring i opinionen, sier forsker Mattias Lantz, som leder Analysegruppen.

annonse

Gruppen eies av bransjeforeningen Energiföretagen og dermed indirekte av blant annet kjernekraftindustrien og har i en årrekke sjekket svenskers holdning til kjernekraft.

Dobling og halvering

Nesten seks av ti (59 prosent) sier i dag at de kan tenke seg å «fortsette å bruke kjernekraft og bygge nye reaktorer dersom det er behov for det». På slutten av 2017 var det bare snaut 30 prosent som mente det samme og for ett år siden var andelen 45 prosent.

Endringen er størst blant kvinner. De er fortsatt mer skeptiske til kjernekraft enn menn er, men altså i langt mindre grad enn tidligere.

– Strømkrisen veier tyngre enn alt annet, sier Lantz. Han sier det er bemerkelsesverdig at støtten stiger til tross for at det har vært problemer med flere reaktorer.

annonse

De som vil ha en politisk beslutning om å avvikle kjernekraften helt, utgjør nå bare 8 prosent av de spurte. Det er en halvering på fem år.

Lite diskusjon om sikkerhet

Lantz sier mer kjernekraft i Sør-Sverige trolig ville gitt billigere strøm og sier at man kan se det på strømprisene når det er problemer med en eller flere reaktorer. Samtidig påpeker han at sikkerheten rundt kjernekraften i liten grad er en del av energidebatten, som primært handler om pris.

Åtte av ti mener de svenske reaktorene stort sett er sikre. Men en ulykke vil trolig endre opinionen raskt, skriver nyhetsbyrået TT.

Undersøkelsen er utført av Novus på oppdrag fra Energiföretagen.

(©NTB)

annonse

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje G. Finnøy 15 minutter siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
Hvem av folk flest ønsker å betale opp mot 500,- (t/r) pr. dag for å få kjøre en uønsket omvei?Hvem ...
@Terje SundsbøFordi du hater ferger, betyr det ikke at alle andre gjør det! Og hva vet du om hva andre trenger ...
@Bengt G ErikssonTror ikke han sikter til hvordan dere har det i partiet og oppfatter det selv men mer mot politiske resultater. ...
@Anne Mari SandshamnFerger er ikke noen kjærkommen pause, men et utidig heft for nesten alle. Det er grotesk egoistisk å påtvinge alle ...
@Terje SundsbøFordi ferger ER og blir er kjærkommen pause  for de fleste, og de aller fleste trailerer legger inn pålagte hvilepauser ...
Vidar Hölm 17 timer siden Selvfølgelig trenger vi Nordmørslista!
Bygningsmasse på Hjelset er nedskalert med ca 60 000 kvadratmeter fra opprinnelig planlagt. Det er en katastrofe. En katastrofe som ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte