Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
22 desember 2022 07:27
Del på Facebook
Andelen som vil stenge de svenske kjernekraftverkene, som dette i Oskarshamn, er halvert de siste fem årene. Arkivfoto: Mikael Fritzon / Scanpix Sverige / NTB
Andelen som vil stenge de svenske kjernekraftverkene, som dette i Oskarshamn, er halvert de siste fem årene. Arkivfoto: Mikael Fritzon / Scanpix Sverige / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svenskene har blitt mer velvillig innstilt til kjernekraft. Færre enn ti prosent vil nå avvikle den helt, sier en måling.

Det siste året har det vært en nærmest dramatisk endring i opinionen, sier forsker Mattias Lantz, som leder Analysegruppen.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Gruppen eies av bransjeforeningen Energiföretagen og dermed indirekte av blant annet kjernekraftindustrien og har i en årrekke sjekket svenskers holdning til kjernekraft.

Dobling og halvering

Nesten seks av ti (59 prosent) sier i dag at de kan tenke seg å «fortsette å bruke kjernekraft og bygge nye reaktorer dersom det er behov for det». På slutten av 2017 var det bare snaut 30 prosent som mente det samme og for ett år siden var andelen 45 prosent.

Endringen er størst blant kvinner. De er fortsatt mer skeptiske til kjernekraft enn menn er, men altså i langt mindre grad enn tidligere.

– Strømkrisen veier tyngre enn alt annet, sier Lantz. Han sier det er bemerkelsesverdig at støtten stiger til tross for at det har vært problemer med flere reaktorer.

Annonse
Annonse

De som vil ha en politisk beslutning om å avvikle kjernekraften helt, utgjør nå bare 8 prosent av de spurte. Det er en halvering på fem år.

Lite diskusjon om sikkerhet

Lantz sier mer kjernekraft i Sør-Sverige trolig ville gitt billigere strøm og sier at man kan se det på strømprisene når det er problemer med en eller flere reaktorer. Samtidig påpeker han at sikkerheten rundt kjernekraften i liten grad er en del av energidebatten, som primært handler om pris.

Åtte av ti mener de svenske reaktorene stort sett er sikre. Men en ulykke vil trolig endre opinionen raskt, skriver nyhetsbyrået TT.

Undersøkelsen er utført av Novus på oppdrag fra Energiföretagen.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse