Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
23 desember 2022 20:55
Del på Facebook
Et toprissystem for strøm, med ulike priser for innenlands bruk og eksport, kan være mulig innenfor EØS-reglene, mener ekspert. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Et toprissystem for strøm, med ulike priser for innenlands bruk og eksport, kan være mulig innenfor EØS-reglene, mener ekspert. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det vil trolig ikke bryte med EØS-reglene å opprette en egen prissone for utenlandskabler, mener jussprofessor og EØS-ekspert Finn Arnesen.

Å opprette et eget prisområde for strøm som skal eksporteres gjennom utenlandskablene, vil være vanskelig, men trolig ikke umulig, sier Arnesen til Nationen.

– Det handler om hvordan man «snekrer» det til og begrunner modellen. Men det er ikke umulig, sier han.

– Klarer man først å bestemme seg for modellen, er jeg rimelig sikker på at det er mulig å få til noe som er innenfor EØS-retten, sier Arnesen.

Vi ramme inn kabelpunkter

Blant dem som har tatt til orde for å innføre et toprissystem for strøm, er Senterpartiets energipolitiske talsperson Ole André Myhrvold.

annonse

Han sier til Dagbladet at kabelpunktene kan rammes inn som egne prisområder. Dermed kan man ha en egen strømpris innenlands som er lavere enn eksportprisen.

Ifølge Dagbladet jobber også regjeringen i dyp hemmelighet med et slikt toprissystem. Ingen åpne kilder har imidlertid bekreftet at et slikt arbeid pågår.

– Snur alle steiner

– Vi jobber selvfølgelig kontinuerlig med å finne løsninger på både energikrisen og strømpriskrisen, vi snur alle steiner. Hvilke spor vi til enhver tid jobber langs vil jeg ikke kommentere utover det jeg har varslet før, sier olje- og energiminister Terje Aasland til avisa.

Også Rødt vil frikoble strømprisen innenlands fra europeiske kraftpriser, som i stor grad er styr av prisen på gass. Nylig la partiet fram et nytt forslag i Stortinget om saken.

(©NTB)

annonse

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 45 minutter siden Beskjed om å flytte?
@Anne Mari SandshamnJoda, jeg kan se for meg et slikt scenario, en skyssbåt stor nok til å ta imot flere tusen passasjerer ...
Terje Sundsbø 47 minutter siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Anne Mari SandshamnHvordan kan jeg gi andre linker med tilsvarende innhold, når slike linker ikke finnes? Og ikke prøv å kverulere med ...
Anne Mari Sandshamn 6 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Terje SundsbøHvorfor? Er du ikke voksen nok til å svare på det du blir etterspurt? Eller er sannheten at du ikke ...
Anne Mari Sandshamn 6 timer siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøPoenget er at siden du og RR sammeligner og påstår det er MYE verre at Gossen og Otrøya blir uten ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Beskjed om å flytte?
@Anne Mari SandshamnHva er poenget med spørsmålet ditt? Det har jo ingen relevans til saken. Du kunne like gjerne spurt om jeg ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Anne Mari SandshamnKanskje du kan gi eksempler på andre linker som på tilsvarende måte underbygger synspunktene som presenteres?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte