Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
06 mars 2023 13:22
Del på Facebook
Foto: Senterpartiet
Foto: Senterpartiet

– Jeg vil oppfordre Høyre i Møre og Romsdal til å fortelle om en stemme til Høyre ved årets kommunevalg er en stemme til flere kommunesammenslåinger, sier stortingsrepresentant Jenny Klinge fra Senterpartiet.

Utspillet fra Klinge kommer etter at Høyres kommunalpolitiske talsperson, Mudassar Kapur, den 27. februar uttalte under Politisk kvarter på NRK at «Vi ønsker å gå til valg på at våre kommuner, altså høyrestyrte kommuner, skal invitere til naboprater.»

annonse

– Jeg håper for Møre og Romsdal sin del at Kapur ikke får gjennomslag for synet sitt på landsmøtet til Høyre etter hvert, men vi vet jo hvor høyt sentralisering står i Høyre. Også tvangssammenslåing. Etter at Høyre var en sterk pådriver for å slå sammen både kommuner og fylke sist de satt i regjering, ser vi nå saker som Haram ut av Ålesund. Resultat av nettopp ei mislykka tvangssammenslåing, påpeker Klinge.

– Jeg frykter at en ny aggressiv runde med lokking og truing for å oppnå kommunesammenslåinger dersom Høyre får regjeringsmakt igjen i 2025 vil tappe energi fra det kommunene faktisk skal drive med, nemlig utvikling og velferdstjenester til innbyggerne sine. Kommune- og fylkestingsvalget i høst er viktig fordi folk faktisk må ta stilling til også lokalt om de der ønsker å støtte parti som Høyre. Det er verdt å merke seg at de fortsetter å snakke ned små og mellomstore kommuner, lokale politistasjoner og et spredt offentlig tjenestetilbud, sier hun.

annonse

Klinge forteller at Høyre fikk redusert kommunetallet fra 428 til 356 under si regjeringstid, sammen med samarbeidspartiene Frp, V og KrF.

– Unge Høyre har dessuten et mål om å redusere antallet kommuner til bare 100, sier Klinge.

– Det er verdt å merke seg at det ikke nødvendigvis er noen sammenheng mellom hva Høyre påstår om de små og mellomstore kommunene og hva forskninga viser. Høyre påstår jo at små kommuner har svakere kompetansemiljø, dårligere tjenester og dyrere kommunale avgifter. Men problemet med å skaffe kvalifisert arbeidskraft og å beholde arbeidskrafta varierer i ulike kommuner. Senter for omsorgsforsking har for eksempel funnet ut at innbyggerne i små kommuner opplever bedre tilgjengelighet til viktige tjenester som hjemmetjeneste og sjukehjem og at de er mer fornøyde med disse tjenestene, avslutter Klinge.

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Klippfiskadagan 2023
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 45 minutter siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Terje SundsbøMoroklompen...  Det finnes vel masse info på vegvesen, eller andre instanser som filket,regjering mm... Man må vel bare lete, tenker ...
Anne Mari Sandshamn 47 minutter siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøJusst precis.  Realisme... Hvordan hadde det gått med gårdsbrukene, butikkene, bedriftene og ikke minst turismen ute på de små øyene, ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Beskjed om å flytte?
@Anne Mari SandshamnJoda, jeg kan se for meg et slikt scenario, en skyssbåt stor nok til å ta imot flere tusen passasjerer ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Anne Mari SandshamnHvordan kan jeg gi andre linker med tilsvarende innhold, når slike linker ikke finnes? Og ikke prøv å kverulere med ...
Anne Mari Sandshamn 10 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Terje SundsbøHvorfor? Er du ikke voksen nok til å svare på det du blir etterspurt? Eller er sannheten at du ikke ...
Anne Mari Sandshamn 10 timer siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøPoenget er at siden du og RR sammeligner og påstår det er MYE verre at Gossen og Otrøya blir uten ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte