– Jeg vil oppfordre Høyre i Møre og Romsdal til å fortelle om en stemme til Høyre ved årets kommunevalg er en stemme til flere kommunesammenslåinger, sier stortingsrepresentant Jenny Klinge fra Senterpartiet.
Utspillet fra Klinge kommer etter at Høyres kommunalpolitiske talsperson, Mudassar Kapur, den 27. februar uttalte under Politisk kvarter på NRK at «Vi ønsker å gå til valg på at våre kommuner, altså høyrestyrte kommuner, skal invitere til naboprater.»
– Jeg håper for Møre og Romsdal sin del at Kapur ikke får gjennomslag for synet sitt på landsmøtet til Høyre etter hvert, men vi vet jo hvor høyt sentralisering står i Høyre. Også tvangssammenslåing. Etter at Høyre var en sterk pådriver for å slå sammen både kommuner og fylke sist de satt i regjering, ser vi nå saker som Haram ut av Ålesund. Resultat av nettopp ei mislykka tvangssammenslåing, påpeker Klinge.
– Jeg frykter at en ny aggressiv runde med lokking og truing for å oppnå kommunesammenslåinger dersom Høyre får regjeringsmakt igjen i 2025 vil tappe energi fra det kommunene faktisk skal drive med, nemlig utvikling og velferdstjenester til innbyggerne sine. Kommune- og fylkestingsvalget i høst er viktig fordi folk faktisk må ta stilling til også lokalt om de der ønsker å støtte parti som Høyre. Det er verdt å merke seg at de fortsetter å snakke ned små og mellomstore kommuner, lokale politistasjoner og et spredt offentlig tjenestetilbud, sier hun.
Klinge forteller at Høyre fikk redusert kommunetallet fra 428 til 356 under si regjeringstid, sammen med samarbeidspartiene Frp, V og KrF.
– Unge Høyre har dessuten et mål om å redusere antallet kommuner til bare 100, sier Klinge.
– Det er verdt å merke seg at det ikke nødvendigvis er noen sammenheng mellom hva Høyre påstår om de små og mellomstore kommunene og hva forskninga viser. Høyre påstår jo at små kommuner har svakere kompetansemiljø, dårligere tjenester og dyrere kommunale avgifter. Men problemet med å skaffe kvalifisert arbeidskraft og å beholde arbeidskrafta varierer i ulike kommuner. Senter for omsorgsforsking har for eksempel funnet ut at innbyggerne i små kommuner opplever bedre tilgjengelighet til viktige tjenester som hjemmetjeneste og sjukehjem og at de er mer fornøyde med disse tjenestene, avslutter Klinge.