Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Steinar Melby
Artikkel
11 mai 2023 11:32
Del på Facebook
Kristian Gundersen og Britt D'Angelo fra Dugnadsgruppa Ramsailt, på Kristiansund Havn med Sundbåten Angvik. Foto: Steinar Melby, KSU.NO
Kristian Gundersen og Britt D'Angelo fra Dugnadsgruppa Ramsailt, på Kristiansund Havn med Sundbåten Angvik. Foto: Steinar Melby, KSU.NO

Etter en svært vellykket start i fjor nærmer det seg ny gjennomføring av Klippfiskdagan som arrangeres den 14.–17. juni 2023. Vi tar en runde på Kristiansund havn ombord i Sundbåten Angvik, sammen med Britt D'Angelo og Kristian Gundersen som forteller entusiastisk om økt fokus på næringsliv under årets klippfiskfest.

Dugnadsgruppa Ramsailt har hovedansvaret for gjennomføring av de to første dagene av Klippfiskdagan 2023 – onsdag 14. og torsdag 15. juni. Klippfiskmarkedet vil stå sentralt den første dagen og på dag to rettes fokuset mot fremtidsmuligheter innen havbruksnæringen. De to siste dagene, fredag 16. og lørdag 17. juni har Nordmørsmusea hovedansvaret for.

Annonse
Annonse

Framtidens muligheter i havbruksnæringen

Med bakgrunn i historien og våre sterke tradisjoner, ønsker vi å vise dagens ungdom framtidens muligheter.

I overkant av 200 elever fra 8. trinn fra kommunene Aure, Averøy, Smøla og Kristiansund får torsdag 15. juni en svært alternativ skoledag. Første del av dagen fylles med aktiviteter og opplevelser rundt kystkultursenteret i Vågen, med aktiviteter og arrangement i Milnbrygga, ved Mellemværftet og i Kulturfabrikken. I tilllegg er ungdommene invitert til å besøke Skipshistorisk selskap, Havnefogden og Lerøy for å se hva disse aktørene jobber med.

Etter lunsj, blir det konferanse i Kulturfabrikken som retter søkelyset på framtidens muligheter i havbruksnæringen.

Stor interesse for konferansen

Kristian Gundersen, som forøvrig også er konferansens konferansier, har jobbet med flere næringslivsaktører og forteller om godt samarbeid og stor interesse for å være med på konferansen som foredragsholdere.

– Vi har til og med vært nødt til å si nei takk til enkelte aktører som har ønsket å bli med etter at de ble kjent med planene for årets konferanse. Det forteller oss at vi kanskje allerede til neste år kan videreutvikle konseptet og planlegge for en heldagskonferanse, sier Kristian Gundersen

– Det har vært mye fokus på kompetansekartlegging, synliggjøring av arbeidskraftsbehov, og ikke minst et uttalt behov fra næringslivet om behovet for fagarbeidere i den senere tid. Det gjør at næringslivet må være mer proaktive for å kunne rekruttere personell de har behov for. En slik konferanse, hvor både ungdom og næringsaktører samles, gjør dette til en god arena for rekruttering hos våre lokale bedrifter, legger Britt D'Angelo til.

Annonse
Annonse

Næringslivsaktørene som skal delta med foredrag på årets konferanse, representerer et rikt mangfold innen lokal havbruksnæring.

  • Abyss – utfører alle tjenester på sjøen - over og under vann. Selskapet opererer et av landets største flåter av arbeidsbåter, ROV, dykker- og servicefartøy. Selskapet har mange års erfaring med maritime operasjoner.
  • GC Rieber Oils – norsk produsent av marin omega 3. De leverer bulk av konsentrat i høy kvalitet. De bruker ny og moderne teknologi for å produsere stabil og ren omega 3.
  • Nekton produksjon og visningssenter – I havgapet på Nordmøre har selskapet skapt et unikt havbruksmiljø. Selskapet jobber med alt fra rogn til laks, med spesielt høy kvalitet. I Aure og på Smøla oppdrettes rogn, smolt og etterhvert slakteferdig laks som blir solgt på verdensmarkedet.
  • Holmek automation – Holmek Automation AS er et heleid datterselskap av Carsoe A/S som siden 1976 har spesialisert seg i design og produksjon av et bredt spekter av standardisert og spesialprodusert prosessutstyr til fiskeindustrien, meierier og slakterier.
  • Sigurd Folland – en tradisjonsrik, familiedrevet fiskeprodusent på Averøy som ble etablert i 1928 av Sigurd Folland. Selskapet produserer en rekke saltede og tørkede produkter til private og bedriftskunder i Norge og Europa.
  • Kontali Analyse – selskapet har verdensledende kompetanse og verdens mest omfattende proprietære database som dekker akvakultur og fiskeri. Selskapet tilbyr ulike analyseverktøy i form av ulike rapporter og publikasjoner og tilbyr også analysetjenester.
  • Nordic Halibut – oppdrett, foredling og salg av eksklusiv kveite av høyeste kvalitet.

Ros fra næringslivet

Tor Henrik Eide, er daglig leder hos Melkvikan Næringspark på Dale i Kristiansund. Han sier følgende om samarbeidet med Ramsailt og om den kommende konferansen:

– Melkvikan Næringspark huser mange aktører innen teknologi og havbrukssektoren og flere vil komme til. Bedriftene vokser og det er utfordrende å skaffe nok kompetent arbeidskraft. Raimsalts konferanse er et glimrende tiltak for å vise ungdom på Nordmøre hva som er av spennende fremtidige arbeidsplasser lokalt.

Klippfiskdagan 2023 - fullspekket med arrangement og aktiviteter

Etter at havbrukskonferansen og dag to er ferdig, kan man nyte torsdagskvelden på Innlandet med tapas, underholdning, kåseri, musikk og dans på Tollboden.

De to siste dagene, fredag 16. og lørdag 17. juni har Nordmørsmusea hovedansvaret for. Det betyr blant annet at den tradisjonelle bacalaokonkurransen kommer i ny og oppfrisket versjon som en del av Klippfiskdagene.

– Vi jobber fremdeles for fullt med å fylle de fire dagene med ulike arrangementer og events. Mye er klart men vi kommer nok tilbake med et oppdatert og rikholdig programblad om ikke så lenge, avslutter de to.

I år som i fjor er det i stor grad dugnadsgruppa Ramsailt som gjør dette arrangementet mulig. Her ser vi alle involverte i en fotosession på Klippfiskmuseet, foreviget av Kai Andersen.

Her et bilde av klippfiskarbeidere på  Milnbrygga på Gomalandet.  Nei da vi er ikke i året 1923 men har flyttet oss 100 år fram i tid til lokalene til Norsk Klippfiskmuseum og ser ildsjelene i  "Ramsailt" som er en gruppe med frivillige som gjennom ulike arrangement setter fokus på klippfisken og hva den har betydd for Kristiansund.https://ramsailt.no/.... fra venstre  Noralf Heggem. Inger Britt Hoem Ovesen, Eva Halaas, Kristian Gundersen, Britt DAngelo,  ?,?Dugnadsgruppa Ramsailt. Fra venstre: Noralf Heggem, Inger Britt Hoem Ovesen,Eva Halaas, Kristian Gundersen, Britt D'Angelo, Sissel Mjønes Bergsnev og Ronald Johansen. Foto: Kai Andersen

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 30 minutter siden Skrot fergene
@Terje SundsbøI forutsetningene for Nasjonal transportplan 2018-2029 var det lagt til grunn 4-felts veg på hele strekningen E39 Ålesund-Molde. Prioriteringen i ...
Terje Sundsbø 37 minutter siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrHvilket regnestykke til SVV er basert på skiltet hastighet? Kom med rapporten.
Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøKom med rapporten frå SINTEF. Men, heile regnestykket til SVV på reisetid er basert på skilta hastighet. 
Terje Sundsbø 2 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu viser til egne erfaringer, jeg viser til beregninger utført av Sintef. En fartsgrense er ikke minimumshastighet.Et fornuftig utgangspunkt for ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDette regnestykket må du spesifisere, også energibruken som biler vil bruke på omveien. Ta med i talla også den oppgitte ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrOm du tar strømforbruket på Tautratunnelen, legger til strømforbruket som bilene med fergen Vestnes-Molde vil bruke over fjordkryssingen, så vil ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse