Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Artikkel
12 mai 2023 09:04
Del på Facebook
ON Ocean Networks styreleder, Viktor Røsand, blir utstyrt med VR briller og håndkontroller for å prøve Morild Interaktivs maritime simulator.
ON Ocean Networks styreleder, Viktor Røsand, blir utstyrt med VR briller og håndkontroller for å prøve Morild Interaktivs maritime simulator.

ON Ocean Network (ON) samlet onsdag 10. mai 2023 representanter fra bedrifter, opplæringskontor, Campus og Fagskolen for å diskutere hvordan man kan samarbeide for å få utvikle relevante og attraktive læringsmiljø for havnæringene.

På møtet deltok seks ulike bedrifter fra nettverket sammen med Fagskolen i Møre og Romsdal, Marint Kompetansesenter og Komputor. Hensikten med møte var å sjekke interesse og diskutere muligheter for samarbeid omkring utvikling og drift av et treningssenter for yrkesfag knyttet til Campus Kristiansund.

Annonse
Annonse

20230510 113709Det ble etterhvert stinn brakke i ULTI Gamingsenter sine lokaler på Løkkemyra i Kristiansund, som også benyttes som kurssenter for Komputor, opplæringskontor for IT- og mediefag,

– Campus Kristiansund er hele tiden på jakt etter gode løsninger og modeller som kan tilføre mer innhold og økt nytte, og denne type samarbeid passer godt inn i dette bildet, sier Roland Mauseth som er prosjektleder for Campus Kristiansund.

– Abyss er på jakt etter gode løsninger for trening på de mange ulike oppgavene som utføres i og omkring merdkanten og på servicefartøyer. En felles treningsarena kan være god ide, som Abyss gjerne er med å utforsker videre sier Bjarne Ytrøy som er HMS-K ansvarlig i Abyss.

– Johan Hellstrøm fra JM Robotics fortalte at de benyttet simulatorer til både testing og opplæring på egenutviklede ROV-systemer. Imidlertid var det svært interessant å være med videre i forhold til muligheten om å etablere et opplæringssenter hvor det ble en større grad av tverrfaglighet og på tvers av flere marine disipliner.

Simulatoren ble demonstrert, og møtedeltakerne fikk selv prøve å manøvrere et fartøy med bruk av VR og simulator teknologi. Tilsvarende treningsutstyr kan skaffes for flere fagområder, som f. eks

  • Sjåfør
  • ROV
  • Prosessteknikk og automasjon
  • Maskinfag
  • Elektro

I havnæringene er det stort behov for fagarbeidere innenfor alle disse områdene. Et attraktivt treningssenter kan både vekke interesse for fagene og yrkesmulighetene, gi bedre og mer relevante opplæringstilbud og brukes av bedrifter for trening, resertifisering av personell mv.

Annonse
Annonse

morild skipssimulatorSkjermbilde fra Morild Interaktivs VR Ship Bridge simulator

Uttalelser fra noen av aktørene på samlingen

– Gjennom et samarbeid med Morild Interaktiv i Ålesund har ON fått mulighet til å utforske og demonstrere hvilke muligheter en avansert maritim simulator kan gi oss, sier Nils Erik Pettersen som er daglig leder for ON.

– Fagskolen vil også etablere flere avanserte simulatorer på Campus, og det å finne løsninger for flerbruk av disse løsningene er absolutt en mulighet som er verdt å utforske videre, sier Trine Otterlei som er avdelingsleder maritim for Fagskolen i Møre og Romsdal.

– Vi benytter i stor grad maritime simulatorer for opplæring og trening av sjøfolk, og mer samdrift og samspill på tvers kan absolutt være av interesse og gi fordeler for alle parter, kommenterer Ole Andreas Holm, som er daglig leder for Marint Kompetansesenter,

– Gjennom samdrift oppnås win-win, noe som kan gi større mulighet for at tilbudene finner gode og varige løsninger for drift, oppsummerer Viktor Røsand som er styreleder for ON.

20230510 114707 2 Møteleder for samlingen Nils Erik Pettersen, daglig leder i ON, forteller energisk om næringslivets behov for fagarbeidere innen havnæringene og mulighetene et slikt treningssenter kan gi.

Om ON Ocean Network

ON Ocean Network er et samvirke som jobber for utvikling i havindustrien i regionen. Mer enn 60 bedrifter deltar i nettverket.
Satsingsområder er å utforske nye markedsmuligheter, sikre energi, kompetanse og arealer for videre utvikling og omstilling for havnæringene.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse