Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
18 mai 2023 13:30
Del på Facebook
Bård Hoksrud Frp) reagerer på at regjeringen ikke kom med løfte om å øke antall stillinger for lege i spesialisering da revidert statsbudsjett ble lagt fram. Foto: Terje Pedersen / NTB
Bård Hoksrud Frp) reagerer på at regjeringen ikke kom med løfte om å øke antall stillinger for lege i spesialisering da revidert statsbudsjett ble lagt fram. Foto: Terje Pedersen / NTB

Det vakte mye kritikk da regjeringen kuttet antall turnusstillinger for nyutdannede leger i fjor. Stillingene kom ikke tilbake i revidert statsbudsjett.

Fremskrittspartiet reagerer på at det ikke kom noe løfte fra regjeringen om at antallet stillinger skal økes igjen. Til tross for løfter om å satse på fastlegene, halverte helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) antallet fra 62 til 31 da budsjettet ble lagt fram i fjor høst.

Annonse
Annonse

Frps helsepolitiske talsperson Bård Hoksrud sier han hadde forventet at helseministeren hadde lyttet til fagmiljøene og fastlegeutvalget og sørget for å rette opp kuttet i vår. Men i revidert statsbudsjett ble turnusstillingene ikke omtalt.

– Flaskehals i fastlegekrisen

Mangel på slike stillinger er en av de viktigste flaskehalsene for å få utdannet flere fastleger, påpeker Hoksrud.

– Vi trenger et krafttak for fastlegene, og hovedutfordringen er at det for få leger. Likevel velger Kjerkol å ikke øke antallet, stikk i strid med alle faglige råd og etterspørselen. Vi kan ikke løse fastlegekrisen om vi ikke får flere fastleger, sier han.

Nyutdannede står i kø

Det mangler i dag 400 allmennleger, ifølge Navs bedriftsundersøkelse. Samtidig står over 600 ferdigutdannede leger i kø for å få gjennomført praksisperioden. Stillingene heter LIS1, som står for Lege i spesialisering. Det tilsvarer det som tidligere het turnusstilling. Nyutdannede leger må jobbe ett år i sykehus og seks måneder i kommunehelsetjenesten for å fullføre spesialistutdanningen sin.

– Regjeringen nedprioriterer nok en gang fastlegeordningen og svikter over 200.000 nordmenn som ikke har fastlege ved å ikke få på plass nye LIS1-stillinger. Vi vet at mange sykehus og kommuner har planlagt for nye praksisplasser. Frp kommer derfor til å foreslå at antallet LIS1-stillinger økes med 100 i vårt alternative budsjett, sier Hoksrud.

Medisinstudentene skuffet

Norsk medisinstudentforening er også skuffet over at stillingene ikke ble nevnt da regjeringen la fram revidert nasjonalbudsjett.

Annonse
Annonse

– Det burde kommet lovnader om flere LIS1-stillinger. Dette er det viktigste tiltaket for å avhjelpe fastlegekrisen, sier leder Erlend Sæther.

Han viser til at stillingene lyses ut om høsten, og at de nyutdannede legene tiltrer i jobben om våren.

– Da er det viktig å kunngjøre så tidlig som mulig at det kommer friske midler i statsbudsjettet i 2024 slik at Helsedirektoratet kan planlegge for det, sier han.

Mål om å øke antallet

Helse- og omsorgsdepartementet vil ikke svare på hvorfor spesialiseringsstillingene ikke ble nevnt i det reviderte budsjettet. De viser til at det fra i år lyses ut 1120 stillinger årlig, fordelt på to opptak.

– Regjeringen har som målsetting at antallet LIS1-stillinger skal økes, sier statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap).

– Ekspertutvalget for allmennmedisin har flere forslag knyttet til LIS1 i sin rapport. Departementet arbeider nå med oppfølgningen av rapporten, sier han.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse