Arrangørene Dugnadsgruppa Ramsailt og Nordmørsmusea som er ansvarlige for årets gjennomføring av Klippfiskdagan, ønsker hjertelig velkommen til årets festival hvor det også ser ut til at værgudene kommer til å spille på lag. Her presenterer de programmet for de neste fire dagene etter at det åpner klokken 15:00 i morgen onsdag 14. juni utenfor Kulturfabrikken i Vågen, Kristiansund.
Åpning og klippfiskmarked - onsdag 14. juni
Klippfiskmarked
Det hele starter onsdag den 14.06 kl 15.00–19.00 utenfor Kulturfabrikken i Kristiansund. Her blir det et utendørs fiskemarked hvor råvaren skal være klippfisk. Variasjon, kreativitet, fantasi og mangfold skal prege de rettene som kokkene byr på.
– Her har vi 6. trinns «småkokker» fra kommunene Smøla, Aure og Kristiansund, 4 klasser med elever fra kokkelinja ved Kristiansund videregående skole, og kokker fra 5 restau ranter representert. Vår viden kjente kokk Arild Dybvik er markedets konferansier, sier Britt D'Angelo videre.
Operaen i Kristiansund er gode hjelpere, og de bidrar med ulike dansenummer. Møst revyteater og Balaklava mannskor bidrar med flott sjømannsmusikk og klippfiskarie, og det blir klippfiskkåseri ved Endre Skar. I tillegg til salg av klippfiskretter, blir det fire andre salgsboder med: klippfisksmykker av Renate Unhjem, salg av klippfisk v/ Sigurd Folland AS, ungdomsbedriften «Levende Vågen» som selger bl.a. selvlagede skjærefjøler og Oddny Skomsøy byr på nylansert klippfiskkonfekt og skipskjeks.
Klippfiskkonsert – Ut av havet
Kl. 18.00 åpnes dørene i Kulturfabrikken for årets klippfiskkonsert «Ut av havet». En hjertevarm og vakker konsert, med strålende dyktige artister avslutter dagens arrangement.
Torsdag - forbeholdt 8. trinns elever fra regionen
Torsdag 15. juni er forbeholdt 8. trinns elever fra kommunene Smøla, Aure, Averøy og Frei. Hele 270 elever med lærere får en kulturvandring til ulike steder i byen. Milnbrygga, Mellemværftet, Skipshistorisk selskap, Lerøy, Kristiansund og Nordmøre havn.Havnecruise med Sundbåt og RS Christiansund inngår også, før samtlige møtes ved Kulturfabrikken til felles lunsj. For ikke å avvike fra temaet, vil denne bestå av klippfiskwraps.
Ungdomskonferansen – Et hav av muligheter
Etter lunsj vil ungdomskonferansen «Et hav av muligheter» starte inne i Kulturfabrikken. Forskjellige firmaer innen havbruk skal på en spenstig måte fortelle om sine virksomheter og forhåpentligvis motivere de unge til å tenke på et mulig studie- og karrierevalg innen denne næringen.Disse firmaene deltar med foredrag: Sigurd Folland AS, Averøy, Holmek AS, Kristiansund, Kontali Analyse AS, Kristiansund, Nordic Halibut AS, Averøy, Smøla Visningssenter/Nekton AS, Smøla, Abyss Group AS, Kristiansund og GC Rieber AS, Kristiansund.Underveis vil Operaens dansegruppe «krydre» det hele med litt musikk og heftig klippfiskdans. Kl 16.00 avsluttes konferansen, – og en annerledes skoledag er over for 250 14–15 åringer.Forhåpentligvis drar de hjem til sine kommuner litt rikere på lokalhistorie, og med noen flere ideer rundt fremtidig skolevalg?
Hyggekveld i og ved Tollboden + gratiskonsert - torsdag 15. juni kl. kl. 1800
Samme kveld kl 18.00 inviterer «Ramsailt» til en hyggekveld i og ved Tollboden på Innlandet. Dansenummer, shanty-kor og klippfiskkåseri står også her på underholdningsmenyen. I tillegg åpner vi for en vakker gratis-konsert inne i Tollboden kl 19.30. Artister er Brynjar Takle-Ohr og Jan Terje Sager. Dødeladen cafe og restaurant selger klippfisktapas og bobler.
Fredag 16. juni
Klippfiskseminar 12:00-16:00
Fredag den 16.06 ønsker Nordmørsmusea velkommen til klippfiskseminar på Norsk klippfiskmuseum. Dette er et kulturhistorisk fagseminar om klippfisk og kystkultur.
Fra Nordmørsmusea presenterer Jon Eikrem ny forskning om klippfisk under 2. verdenskrig i Kristiansund og Berit Johanne Vorpbukt holder innlegget "Vinterfisket på Nordmøre - ei kvinnehistorie?"
Bernt Fjeldvær fra Hitra kystmuseum gir et foredrag om framveksten av slofart / klippfisktilvirkning på Hitra og Museum Nord presenterer sin nasjonale storsatsing SKREI - nasjonalt senter for lofotfisket, og drøfter relevansen til klippfiskproduksjon på Mørekysten.
Seminaret avsluttes med en samtale mellom innleggsholderne og publikum; Hvordan kan vi legge til rette for at den kulturhistoriske fortellingen om klippfisken blir ivaretatt, forsket på og satt i en kontekst som gir inspirasjon og læring for dagens klippfiskindustri og samfunnet forøvrig.
Seminaret varer fra kl. 12-16 og er gratis. Påmelding innen onsdag 14. juni
Påmelding: https://forms.office.com/e/FnRBbfuxFh
Lørdag 17. juni - Årets bacalaokonkurranse
Lørdag den 17 juni er det klart for årets bacalaokonkurranse som avholdes for 27. gang på Norsk klippfiskmuseum.
Man jakter folkets beste bacalao og nytt fra i år er at man kun opererer med folkets klasse.
Inngangsbilletten dekker selve programmet for dagen med kåring av vinnerne og deretter blir deltakerbacalaoene servert. Du velger selv hvilke du vil smake på. Bacalaoen serveres med brød fra Auroras hjemmebakeri og lokalt produsert drikke for den som ønsker det.
Dørene åpner 16.00 for de som ønsker å besøke museet og få en omvisning. Frei Hornmusikk spiller klokken 17.30. Kåring og matservering fra klokken 18.00.
Inngang voksne 250,- barn 125,-. Inkluderer en bacalaomiddag og inkluderer alkoholfri drikke.
Konkurransen gjelder tradisjonell Kristiansundsbacalao, uten moderne tilsetninger, men full av eksotiske og mystiske smaker! Her går margarin og olivenolje i ulike farger, gammel og ny potet, ferske og flådde tomater, pepper med og uten skall og frø, forskjellige slags løk, sur og søt vin side om side. Alt som var i bruk på 1800-tallet. Bacalaoen skal lages av klippfisk fra Nordmørsmusea som er skrei av superior kvalitet.
Alle er kjent for å lage byens beste bacalao, så konkurransen er knivskarp, men folkelig og gemyttlig. Juryen vurderer farge, smak, lukt og konsistens.
For de som ønsker å delta i konkurransen finnes det mer informasjon her: https://nordmorsmusea.no/hva-skjer/bacalaokonkurransen-2023/