En holdbarhetsregel sto i veien for norsk eksport av sjømat til Midtøsten. Nå er regelen fjernet, og fra 1. september blir eksporten enklere.
– Dette er en seier for de norske sjømateksportørene, sier Ørjan Kjærvik Olsen i Norges sjømatråd i en pressemelding. Han leder satsingen på nye markeder, og jobber blant annet med Midtøsten.
De fleste markeder opererer med en holdbarhet for laks på minst 14 dager, men flere land i Midtøsten har mye kortere holdbarhet på importert sjømat.
Dette har ført til at dårlig vær og andre transportproblemer har sendt tonnevis av helt fin laks rett i søpla. Sammen med Mattilsynet og de norske ambassadene i Israel, Jordan og Saudi-Arabia har Sjømatrådet jobbet for å bedre markedsadgang for norske sjømatprodukter i Midtøsten.
Fra 1. september i år trer nye regler i kraft. Da blir det opp til den lokale importøren, i samarbeid med de norske eksportørene, å avgjøre når laksen skal gå ut på dato.
(©NTB)