Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
13 juli 2023 11:40
Del på Facebook
Et team av forskere anbefaler at starten på en ny geologisk epoke bør markeres ved Crawford Lake utenfor Toronto i Canada. Sjøen ser uberørt ut, men her finnes tydelige bevis på hvordan mennesker har påvirket jorden. Foto: Cole Burston/The Canadian Press via AP / NTB
Et team av forskere anbefaler at starten på en ny geologisk epoke bør markeres ved Crawford Lake utenfor Toronto i Canada. Sjøen ser uberørt ut, men her finnes tydelige bevis på hvordan mennesker har påvirket jorden. Foto: Cole Burston/The Canadian Press via AP / NTB

På 1950-tallet ble menneskers avtrykk på jorda så tydelig at forskere gjerne vil kalle det en ny geologisk epoke – antropocen – eller menneskets tidsalder.

Epoken startet en gang mellom 1950 og 1954, ifølge forskerne. Menneskelige sivilisasjon preger nå miljøet i den grad at det avsettes tydelige geologiske spor på jorden.

Annonse
Annonse

For over 20 år siden foreslo kjemiker og nobelprisvinner Paul Crutzen at menneskeheten trenger en egen tidsepoke. Han mente vi var blitt så dominerende, enten det gjaldt utslipp av drivhusgasser, utryddelse av dyrearter eller endringer av jordoverflaten, at sporene etter oss ville lagres i det geologiske arkivet, i skifer og isbreer, for aldri å forsvinne.

Av de viktigste miljøendringene som avleses i jordens geologi, er bruken av atomvåpen, utryddelse av biologisk mangfold, forurensning til lands som til havs, klimaendringer, surhetsnivået i havet, det geokjemiske kretsløpet til fosfor og nitrogen og den store økningen av arealbruk.

Mennesker har etset et avtrykk i form av klimaendringer, tap av arter og forurensning med slik styrke og varighet at forskerne altså i flere år har diskutert om det kan kalles en ny geologisk epoke.

I klasse med meteoritten

Dette setter menneskets kraft i klasse med meteoritten som styrtet inn i jorden for 66 millioner år siden, og drepte dinosaurer og startet den kenozoiske epoken, eller det som også kan kalles pattedyrenes tidsalder.

Man kan likevel ikke sammenligne det helt. Mens denne meteoritten startet en helt ny æra, mener forskerne at mennesker «bare» startet en ny epoke, som er en mye mindre geologisk tidsperiode.

– Antropocen viser kraften og hovmodet til menneskeheten, påpeker flere av forskerne. Det er en egen arbeidsgruppe, Anthropocene Working Group under Den internasjonale kommisjonen for stratigrafi, som har jobbet med dette spørsmålet siden 2009.

Crawford Lake

Selv om menneskers påvirkning har skjedd over hele verden, har forskergruppen likevel valgt seg ut en liten, men dyp innsjø utenfor Toronto i Canada – Crawford Lake – som sin historiske markør.

Crawford Lake, som er 29 meter dyp og 24 000 kvadratmeter i utbredelse, ble valgt fremfor 11 andre steder fordi de årlige følgene av menneskelig aktivitet på jordens overflate, atmosfære og biologi er så tydelig bevart i lagene med sedimenter. Det inkluderer alt fra atomnedfall til artstruende forurensning og jevnt stigende temperaturer.

Crawford Lake har sakte absorbert alle tegn på endring. Alt som en gang fløt på vannoverflaten, er bevart i en eller annen form i sedimentene.

De første menneskene som satte sitt preg på innsjøen, var den indianske stammen Iroquois som bygde hytter langs bredden. Sedimentene viste deretter den økende innflytelsen fra europeiske nybyggere, og med dem trær som forsvant, og nye arter som dukket opp.

Annonse
Annonse

På 1900-tallet dalte aske fra kull og annet fossilt brensel ned i innsjøen, i takt med at byene rundt utviklet seg og ble mer industrialiserte. Tungmetaller som kobber og bly vises også gradvis i lagene.

– Vi kan se lokale påvirkninger, og vi kan se regionale effekter som forurensning, forteller Paul Hamilton, forsker ved Canadian Museum of Nature.

Men innsjøens sedimenter kan også dokumentere globale endringer.

Overveldende

– Det er mange og klare signaler som starter rundt 1950 i Crawford Lake som viser at effektene av mennesker overvelder jordas system, sier professor i geovitenskap Francine McCarthy, et av medlemmene i forskergruppa, som har spesialisert seg nettopp på dette stedet.

– Det er helt klart at omfanget og intensiteten av endringene viser at det er menneskelig påvirkning, sier geolog Colin Waters, som leder Anthropocene Working Group, og som arbeider ved University of Leicester.

– Virkeligheten er at vår makt til å endre og bearbeide miljøet langt har overgått vår forståelse av konsekvensene og også vår evne til å endre kurs, sier tidligere vitenskapsrådgiver for Det hvite hus i USA, John Holdren, som ikke selv er en del av forskergruppen.

En spesifikk dato

Arbeidsgruppen har som mål å bestemme en spesifikk startdato for antropocen ved å måle plutoniumsnivåer på bunnen av Crawford Lake.

Hvorvidt man snakker om innføring av en ny epoke vil være avhengig av både hvor sterke de menneskelige sporene er, og nytteverdien av et slikt begrep, sett fra et forskningsmessig synspunkt. Blant dem som har vært skeptiske til innføringen av begrepet antropocen, ønsker noen i stedet å definere det som en geologisk hendelse, fordi varigheten foreløpig er så kort sammenlignet med andre tidsspenn.

Forslaget må uansett godkjennes av tre ulike ekspertgrupper. Det kan bli forkastet underveis, eller det kan nå til topps og bli lagt fram for International Union of Geological Sciences for en mulig ratifisering.

Vitenskapshistoriker Naomi Oreskes, som er medlem av forskergruppen, viser til den greske tragedie når hun skal karakterisere menneskers aktiviteter på jorda.

– Makt, hybris og tragedie går hånd i hånd. Og hvis vi ikke tar opp de skadelige sidene ved menneskelige aktiviteter, spesielt klimaendringer, er vi på vei mot tragedie, understreker hun.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Fakta om geologisk tidsregning

 

• Geologisk tidsregning er inndelingen av jordens historie i ulike tidsavsnitt.

• Systemet er bygget opp hierarkisk, og deles inn i følgende enheter, nevnt med de mest langvarige først: eoner, æra, periode, epoker og aldre.

•Antropocen er et foreslått navn på den geologiske epoken verden nå er inne i, og som dermed etterfølger epoken holocen.

• Antropocen kan oversettes med «menneskets tidsalder».

• Navnet er dannet av forstavelsen «antropo-» som betyr menneske, og «-cen» som betyr ny og brukes som suffiks for epoke i geologisk tidsregning.

Kilde: SNL

 

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse