Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
21 juli 2023 13:10
Del på Facebook
Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) innrømmer å ha brutt regjeringens habilitetsregler gjennom sine aksjekjøp. Foto: Frederik Ringnes / NTB
Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) innrømmer å ha brutt regjeringens habilitetsregler gjennom sine aksjekjøp. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Jussprofessor Hans F. Marthinussen mener Økokrim må etterforske Ola Borten Moes aksjekjøp. Økokrimsjef Pål Lønseth bekrefter at de vil undersøke saken.

– Dette er jo helt spinnvilt. Borten Moe kan umulig bli sittende og han må etterforskes for innsidehandel, skriver Marthinussen på sin Twitter-konto.

Annonse
Annonse

Overfor NTB utdyper han:

– Dette må nesten Økokrim se på. Det er så grovt at jeg kommer ikke på sammenlignbare saker.

Økokrim skal undersøke saken

Økokrim-sjef Pål Lønseth bekrefter overfor E24 at de vil undersøke Borten Moes aksjehandler.

– Vi kommer til å undersøke denne saken nærmere for å se om det er grunnlag for å åpne en etterforskning. Innsidehandel er en aktuell bestemmelse å se nærmere på.

Fredag ble det kjent at forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) innrømmer brudd på regjeringens habilitetsregler etter aksjekjøp i våpen- og teknologiselskapet Kongsberg Gruppen.

Annonse
Annonse

Borten Moe sier til E24 at han brøt regjeringens habilitetsregelverk da han i januar deltok på et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo. Uken før kjøpte Borten Moe aksjer for over 400.000 kroner i våpen- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen.

Kongsberg Gruppen eier indirekte 25 prosent av Nammo, gjennom den finske våpenleverandøren Patria.

– Burde gå av

Marthinussen forklarer at børssystemet bygger på at det skal være et fritt marked hvor alle kan handle ut fra lik informasjon. Hvis du sitter på kurssensitiv informasjon, har du ikke lov til å kjøpe aksjer.

Jussprofessoren påpeker at det gikk veldig kort tid mellom Borten Moes aksjekjøp og opplysningene om statens store kontrakt med Nammo, som ifølge Marthinussen åpenbart er kurssensitiv informasjon.

– Det er vanskelig å se at vi kan leve med usikkerheten om hvorvidt regjeringsmedlemmer driver med innsidehandel, sier han.

Marthinussen mener Borten Moe åpenbart har brutt regjeringens habilitetsregler, og at det er alvorlig nok i seg selv.

– Dette er regler som skal sikre at vi som borgere kan stole på at vi ikke har politikere som tar beslutninger som setter personlige interesser foran landets interesser. Det er alvorlig nok til at han burde gå av som statsråd, sier jussprofessoren.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Fakta om habilitetssakene på Stortinget

• Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) innrømmet 20. juni å ha brutt regjeringens habilitetsregler ved å utnevne en venn til styreverv i Wergelandsenteret, en stiftelse som i stor grad finansieres av Kunnskapsdepartementet. Stiftelsen har fakturert Utøya AS, hvor tre styremedlemmer er nære venner av Brenna. En av dem er Brennas ekssamboer Martin Henriksen, som hun har felles barn med. Saken granskes i Kontrollkomiteen på Stortinget, men Brenna har ikke gått av som statsråd som følge av saken.

• Anette Trettebergstuen (Ap) trakk seg som kultur- og likestillingsminister i Jonas Gahr Støres regjering 23. juni etter at hun innrømmet to dager før å ha brutt habilitetsreglene ved å utnevne venner til viktige verv. En av vennene var fadder til Trettebergstuens sønn. Trettebergstuen er i tillegg fadder til barnet til en venn hun foreslo til et verv.

• Ola Borten Moe innrømmet 21. juli å ha brutt regjeringens habilitetsregler ved et aksjekjøp i våpen- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen. Bruddet skal ha skjedd i januar da han deltok på et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo. Han kjøpte senere aksjer for over 400.000 kroner i Kongsberg Gruppen, noe som ikke er lov. Borten Moe har sagt han ønsker å fortsette som statsråd.

(Kilder: NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse