Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
21 juli 2023 11:48
Del på Facebook
Frp-leder Sylvi Listhaug sier det framstår som alvorlig at Ola Borten Moe (Sp) brøt regjeringens habilitetsregler med et aksjekjøp, og at han burde vite bedre. Her på Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen i april. Foto: Terje Pedersen / NTB
Frp-leder Sylvi Listhaug sier det framstår som alvorlig at Ola Borten Moe (Sp) brøt regjeringens habilitetsregler med et aksjekjøp, og at han burde vite bedre. Her på Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen i april. Foto: Terje Pedersen / NTB

Fremskrittspartiets nestleder Hans Andreas Limi mener at Ola Borten Moe må gå av som statsråd. Partileder Sylvi Listhaug mener saken er alvorlig.

– Dette fremstår som nok en skandale i regjeringen. Dette er den absolutt mest alvorlige så langt. Det er åpenbart at Borten Moe må gå av som statsråd. Jeg har registrert at han ønsker å fortsette, det er helt umulig, så jeg forventer at han går av, helst i løpet av dagen, sier Limi i en pressemelding.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Frp-leder Sylvi Listhaug sier saken framstår som alvorlig, og at forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) burde vite bedre.

– Det burde være elementært at man ikke kan drive med aksjehandel i et selskap og samtidig være med på å behandle saker om det samme selskapet i regjering, kommenterer Listhaug i en epost til NTB fredag.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Ifølge E24 opplyser Borten Moe å ha brutt regjeringens retningslinjer for aksjehandel og innrømmer at han brøt regjeringens habilitetsregler ved et aksjekjøp i Kongsberg Gruppen.

– Det er skuffende at Borten Moe som erfaren statsråd gjør denne type feil. Dette fremstår som nok en alvorlig sak, der statsråder ikke skjønner sin egen rolle, sier Listhaug, som mener dette føyer seg inn i en rekke av saker som svekker Støres autoritet som regjeringssjef:

– Det er pinlig å se hvor amatørmessig regjeringen fremstår når det gjelder helt grunnleggende spilleregler, enten det er snakk om habilitet eller aksjehandel.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Fakta om habilitetssakene på Stortinget

• Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) innrømmet 20. juni å ha brutt regjeringens habilitetsregler ved å utnevne en venn til styreverv i Wergelandsenteret, en stiftelse som i stor grad finansieres av Kunnskapsdepartementet. Stiftelsen har fakturert Utøya AS, hvor tre styremedlemmer er nære venner av Brenna. En av dem er Brennas ekssamboer Martin Henriksen, som hun har felles barn med. Saken granskes i Kontrollkomiteen på Stortinget, men Brenna har ikke gått av som statsråd som følge av saken.

• Anette Trettebergstuen (Ap) trakk seg som kultur- og likestillingsminister i Jonas Gahr Støres regjering 23. juni etter at hun innrømmet to dager før å ha brutt habilitetsreglene ved å utnevne venner til viktige verv. En av vennene var fadder til Trettebergstuens sønn. Trettebergstuen er i tillegg fadder til barnet til en venn hun foreslo til et verv.

• Ola Borten Moe innrømmet 21. juli å ha brutt regjeringens habilitetsregler ved et aksjekjøp i våpen- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen. Bruddet skal ha skjedd i januar da han deltok på et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo. Han kjøpte senere aksjer for over 400.000 kroner i Kongsberg Gruppen, noe som ikke er lov. Borten Moe har sagt han ønsker å fortsette som statsråd.

(Kilder: NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse