Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
04 august 2023 12:10
Del på Facebook
PST sier fredag at SMS-ene flere norske muslimer mottok, og som oppfordret til hevn for koranbrenning, trolig ble sendt fra noen utenlandske hackere uten noen religiøs bakgrunn. Foto: Gorm Kallestad / NTB
PST sier fredag at SMS-ene flere norske muslimer mottok, og som oppfordret til hevn for koranbrenning, trolig ble sendt fra noen utenlandske hackere uten noen religiøs bakgrunn. Foto: Gorm Kallestad / NTB

I en SMS til norske telefoner er unge muslimer blitt oppfordret til å ta hevn for koranbrenningene. Trolig står en utenlandsk hackergruppe bak, ifølge PST.

Natt til torsdag ble det sendt tekstmeldinger til enkelte norske mobilnumre der muslimer ble oppfordret til å ta hevn på grunn av flere tilfeller av koranskjending i skandinaviske land. Det ble fremstilt som om det var ledere i Hizbollah som sto bak oppfordringen.

Annonse
Annonse

– PSTs undersøkelser tyder imidlertid på at det er en utenlandsk hackergruppe som står bak utsendelsen av tekstmeldingene. Hensikten var trolig ikke religiøst motivert, sier seniorrådgiver Eirik Veum i PST til NTB.

Videre opplyser direktør for avdeling kontraterror i PST, Lars Lilleby, at tekstmeldingen hadde til hensikt å skape uro, splittelse og destabilisere det norske samfunnet.

– Hackergruppen benytter for øvrig en plattform som tidligere har blitt tatt i bruk av russiske hackergrupper. PST kan imidlertid ikke konkludere med at den utenlandske hackergruppen opererer på vegne av Russland. Vi jobber fortsatt med flere hypoteser, sier Lilleby videre.

Spesielt i Sverige har det vært flere tilfeller av koranbrenning den siste tiden. Hendelsene har ført til demonstrasjoner og reaksjoner flere steder. Både Sverige og Danmark har de siste dagene skjerpet grensekontrollene som følge av høyre trusselnivå.

Annonse
Annonse

Ikke endret trusselnivå

Torsdag skrev PST at de fortløpende vurderer å endre sitt syn på trusselbildet i Norge. Terrortrusselen anses av PST å være på nivå 3 – som innebærer en moderat trussel. PST understreker at det er det totale trusselbildet som nå fortløpende blir vurdert.

– Foreløpig er vår vurdering at sikkerhetssituasjonen og trusselnivået i Norge ikke vesentlig endret, men vi holder oss oppdatert på utviklingen, både i Norge og i våre nærområder og naboland, uttalte Veum til VG torsdag kveld.

Ingen respons

De aktuelle tekstmeldingene ble sendt ut til norske telefonnumre natt til torsdag. Ifølge VG ble meldingen skrevet på engelsk og lyder som følger:

«Å tenne på den hellige Koranen viser hykleri og svik fra Sverige og vestlige land. Jeg ber unge muslimer om å ta hevn på dem som tenner på Koranen. Insha’Allah, det kommer en dag der disse menneskene vil angre dypt.»

Avsenderen spør videre om noen kan hjelpe. Meldingen innleder med navnet på Hizbollah-leder Seyyed Hassan Nasrallah. Det fremgår ikke hvem avsenderen av meldingen er. På slutten av meldingen var adressen til en nettside og en konto på Telegram. Ingen skal ha svart da VG forsøkte å ta kontakt via Telegram-kontoen.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse