Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
06 august 2023 11:03
Del på Facebook
Nå er det snart valg igjen. Her fra kommunevalget i Oslo i 2015.Foto: Cornelius Poppe / NTB
Nå er det snart valg igjen. Her fra kommunevalget i Oslo i 2015.Foto: Cornelius Poppe / NTB

Fra 10. august til og med 8. september kan du avlegge forhåndsstemme i kommune- og fylkesvalget i valglokaler over hele landet.

Fordelen med å forhåndsstemme er at du kan gjøre det fra hvilken som helst kommune i landet. Skal du stemme på valgdagen må du gjøre det i et valglokale i kommunen du er folkeregistrert i.

Annonse
Annonse

Selve valgdagen for kommunestyre- og fylkestingsvalget 2023 er mandag 11. september.

Dersom du bor i Oslo stemmer du ikke i fylkestingsvalget, men i bydelsvalget. Du stemmer for den bydelen du har folkeregistrert adresse. Hvis du ikke skal forhåndsstemme, er det valgdag i Oslo både 10. og 11. september.

Hvem kan stemme?

Du trenger ikke nødvendigvis å være norsk statsborger for å stemme i lokalvalget, men du må være folkeregistrert i en norsk kommune. Er du bosatt i Norge blir du automatisk ført inn i manntallet i kommunen du er folkeregistrert som bosatt i den 30. juni 2023.

* Norske statsborgere som har fylt 18 år innen utgangen av 2023 og som er eller har vært folkeregistrert i Norge, kan stemme.

* Danske, finske, islandske eller svenske statsborgere som har fylt 18 år innen utgangen av 2023, og er folkeregistrert i Norge senest 30. juni 2023, kan stemme.

* Personer som ikke er norske statsborgere, men som har fylt 18 år innen utgangen av 2023 og har vært folkeregistrerte i Norge de siste tre årene før valgdagen, kan stemme.

Hva må du ha med?

Du behøver ikke å ha med deg valgkortet til stemmelokalet, da valgkortet først og fremst er en bekreftelse på at du har stemmerett i valget.

Det eneste man trenger er legitimasjon. Dette kan være pass, bankkort med bilde, nasjonalt ID-kort og førerkort.

Annonse
Annonse

Kommunen er pålagt å ta imot forhåndsstemmer på helse- og omsorgsinstitusjoner. Du kan også søke kommunen din om å få stemme hjemmefra.

Du finner valglokalenes adresser og åpningstider på valglokaler.no.

Hvor skal du stemme?

Det er vedtatt at fylkene Troms og Finnmark, Viken og Vestfold og Telemark skal deles opp fra 1. januar 2024. Det betyr at vi får tilbake Troms, Finnmark, Telemark, Vestfold, Akershus, Buskerud og Østfold som egne fylker.

Valg til fylkestinget høsten 2023 skal gjennomføres som om delingen allerede er gjennomført.

Innbyggerne i Jevnaker og Lunner stemmer i Akershus i årets fylkestingsvalg. I valget i 2019 stemte de i fylkestingsvalget i Viken, og før det stemte de i Oppland.

Det er også noen som stemmer i nytt fylke på grunn av kommunesammenslåinger:

Røyken og Hurum var begge tidligere en del av Buskerud. Fordi de nå er en del av Asker kommune, stemmer innbyggerne her i fylkestinget i Akershus i årets valg. Også innbyggerne i gamle Rømskog stemmer nå i Akershus. Tidligere var Rømskog i Østfold fylke.

Innbyggerne i gamle Svelvik går fra Vestfold til Buskerud i årets fylkestingsvalg, og innbyggerne i gamle Tjeldsund går fra Nordland til Troms.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Fakta om forhåndsstemming til kommune- og fylkestingsvalget

Dette er en oversikt over hvem som kan stemme og hva du må huske på dersom du skal stemme ved kommune- og fylkestingsvalget 2023.

• Norske statsborgere som har fylt 18 år innen utgangen av 2023, som er eller har vært folkeregistrert i Norge, kan stemme.

• Danske, finske, islandske eller svenske statsborgere som har fylt 18 år innen utgangen av 2023 og er folkeregistrert i Norge senest 30. juni 2023, kan stemme.

• Personer som ikke er norske statsborgere, men som har fylt 18 år innen utgangen av 2023 og har vært folkeregistrerte i Norge de siste tre årene før valgdagen, kan stemme.

• Dersom du bor i Oslo stemmer du ikke i fylkestingsvalget, men i bydelsutvalget. Du stemmer for den bydelen du har folkeregistrert adresse.

• Du behøver ikke å ha med deg valgkortet til stemmelokalet. Det eneste man trenger er gyldig legitimasjon. Det betyr pass, bankkort med bilde, nasjonalt ID-kort eller førerkort.

• Du finner valglokalenes adresser og åpningstider på valglokaler.no.

• Selve valgdagen for kommunestyre- og fylkestingsvalget 2023 er mandag 11. september.

 

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse