Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
15 august 2023 06:29
Del på Facebook
Tidligere president i USA, Donald Trump, er tiltalt for forsøk på å omgjøre valgresultatet i delstaten Georgia. Flere andre er også tiltalt i saken. Foto: Jon Elswick / AP / NTB
Tidligere president i USA, Donald Trump, er tiltalt for forsøk på å omgjøre valgresultatet i delstaten Georgia. Flere andre er også tiltalt i saken. Foto: Jon Elswick / AP / NTB

Tidligere president i USA, Donald Trump, har blitt tiltalt for forsøk på å omgjøre valgresultatet i delstaten Georgia. Det er den fjerde tiltalen mot Trump.

Tiltalen mot ham er på 98 sider, skriver CNN. Den kommer etter en to år lang etterforskning i Fulton fylke i delstaten, og en storjury der godkjente tiltalen sent mandag kveld, lokal tid.

Annonse
Annonse

Trump tiltales på 13 punkter relatert til forsøk på å undergrave valgresultatet i 2020. Flere andre omfattes også av tiltalen, blant annet Trumps tidligere advokat Rudy Giuliani og tidligere stabssjef Mark Meadows.

Til sammen er 19 personer nevnt i tiltalen, inkludert Trump.

Tiltalen i Georgia er den fjerde mot Trump på under fem måneder, og den andre med tilknytning til valgjuks i forbindelse med presidentvalget i 2020.

– Nektet å godta tap

– Tiltalte Donald John Trump tapte presidentvalget i USA som ble holdt 3. november 2020. En av delstatene han tapte i var Georgia, heter det i tiltaledokumentet.

– Trump og de andre som er tiltalt i denne saken nektet å godta at Trump tapte, og sluttet seg bevisst og med vilje til en sammensvergelse for å ulovlig endre utfallet av valget til fordel for Trump.

– Denne sammensvergelsen inneholdt en felles plan og hensikt om å begå to eller flere utpressingshandlinger i Fulton fylke, andre steder i Georgia og i andre delstater.

Ti dager

Kort tid etter at tiltalen ble kunngjort, holdt statsadvokat i Fulton fylke, Fani Willis, en pressekonferanse. Der sa hun at Trump og de andre tiltalte har ti dager på å overgi seg frivillig.

– Etter tiltalen og den normale prosedyren i Georgia, har storjuryen utstedt en arrestordre for de som ble tiltalt. Jeg gir de tiltalte muligheten til å frivillig overgi seg innen fredag 25. august klokken 12, sa Willis.

Annonse
Annonse

I de andre sakene han har blitt tiltalt i, har det blitt holdt et rettsmøte der Trump har måttet ta stilling til skyldspørsmålet, og det blir trolig også tilfellet her.

På spørsmål om de 19 tiltalte skal stilles for retten sammen, svarte Willis ja. Hun sa også at påtalemyndigheten i Fulton fylke akter å foreslå en dato for rettssaken innen de neste seks månedene.

Telefonsamtale

Etterforskningen i Georgia ble utløst av et opptak av en telefonsamtale til statens valgansvarlige Brad Raffensperger. Der ba Trump ham «finne» det antall stemmer han trengte for å vinne.

Telefonsamtalen fant sted 2. januar 2021, og fire dager senere stormet Trump-tilhengere Kongressen i et forsøk på å hindre at Joe Bidens valgseier ble bekreftet.

Biden vant delstaten Georgia med færre enn 12.000 stemmer.

Mafia-lov

Trump tiltales for brudd på Georgias såkalte Rico-lov (Racketeer Influenced And Corrupt Organizations Act), som vanligvis brukes i saker mot organisert kriminalitet. De øvrige 18 personene er også tiltalt etter denne loven.

Loven gir påtalemyndigheten mulighet til å koble sammen ulike forbrytelser begått av ulike personer og ta ut tiltale mot en større kriminell virksomhet, forklarer The Guardian. Loven pålegger påtalemyndigheten å vise til en kriminell virksomhet som har begått minst to underliggende forbrytelser.

Loven, som det også finnes en versjon av på føderalt nivå, brukes blant annet for å gå etter mafiavirksomhet.

I tillegg blir Trump blant annet tiltalt for å ha oppfordret en offentlig tjenesteperson for å bryte sin avlagte ed, falske uttalelser og innlevering av forfalskede dokumenter.

Trump har flere ganger anklagd statsadvokat Fani Willis i Fulton fylke, som har ledet etterforskningen, for å være politisk motivert.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Fakta om saker mot Donald Trump

Dette er de viktigste sakene der Donald Trump er etterforsket, tiltalt eller saksøkt.

• Mandag 14. august ble det tatt ut tiltale mot Donald Trump i delstaten Georgia for forsøk på å undergrave valgresultatet i 2020. Flere andre omfattes også av tiltalen, blant andre tidligere allierte av ekspresidenten. Etterforskningen ble utløst av en telefonsamtale til delstatens valgansvarlige Brad Raffensperger i januar 2021. Der ba Trump ham «finne» det antall stemmer han trengte for å vinne.

• Tirsdag 1. august 2023 ble det tatt ut tiltale mot Donald Trump for forsøk på å avvise valgresultatet fra 2020 og stormingen av Kongressen 6. januar 2021. Det første rettsmøtet ble holdt torsdag 3. august. Ekspresidenten nekter straffskyld på alle punkter.

• Trump er også tiltalt for brudd på spionasjeloven for å ha tatt med seg hemmeligstemplede dokumenter etter at han gikk av og flyttet ut av Det hvite hus. Han har erklært seg ikke skyldig i saken. Rettssaken er berammet i mai 2024.

• Ekspresidenten er tiltalt for regnskapslovbrudd i forbindelse med betaling av hysjpenger til pornoskuespilleren Stormy Daniels, som sier de to hadde et utenomekteskapelig forhold. Trump nekter straffskyld. Saken er berammet i mars 2024.

• Skribenten E. Jean Carroll fikk i mai 2023 delvis medhold i et sivilt søksmål mot Trump. Juryen konkluderte med at Trump hadde forgrepet seg seksuelt på Carroll, men ikke voldtatt henne. Hun fikk også medhold i påstanden om ærekrenkelser. Trump anket dommen, der han ble pålagt å betale 5 millioner dollar i oppreisning og erstatning. Carroll endret søksmålet basert på nye uttalelser fra Trump, og saken er berammet til januar 2024.

(Kilder: The Guardian, Reuters, NTB)

 

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse