Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Redaksjonen
Artikkel
29 september 2023 12:22
Del på Facebook
Olje- og energiminister Terje Aasland presenterer sentrale rammevilkår for utbygging av havvind ved en tidligere anledning. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Olje- og energiminister Terje Aasland presenterer sentrale rammevilkår for utbygging av havvind ved en tidligere anledning. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Regjeringen ved Olje- og energidepartementet (OED) foreslår å innskrenke dagens innsynsrett i saker som gjelder prekvalifisering og tildelinger av prosjektområder for vindkraft til havs og reaksjonene er sterke fra fiskeribransjen.

Innskrenkingene begrunnes med at det er vanskelig å offentliggjøre konkurransebelagt informasjon, samt at det vil kreve for mye av departementet å fjerne all taushetsbelagt informasjon før innsyn gis.

Annonse
Annonse

Overkjørt av norsk havvindbransje

Redaktør Øystein Hage i Fiskeribladet mener norsk fiskerinæring er i ferd med å bli total overkjørt av norsk havvindbransje i en kommentar i Fiskeribladet den 28. september 2023.

«...Regjeringen vil innskjerpe muligheten for folk flest, samt de ulike interesseorganisasjonene, å få tilgang til informasjon om hvem som blir prekvalifisert og får tildelt prosjektområder til havvind-prosjekter» skriver han.

Hage sier også i sin kommentar at når regjeringen skal bruke mange hundre milliarder kroner til å subsidiere vindkraftutbyggingen, som i praksis er mine og dine penger, vil det få direkte konsekvenser for alle, ikke bare de som driver næring på havet. – At regjeringen da vil hemmeligholde prosjektene er knapt til å tro, sier Hage.

Naive fiskeriorganisasjoner

Redaktøren i Fiskeribladet retter også sterk kritikk til Norges Fiskarlag og havfiskeorganisasjonen Fiskebåt som han mener har hatt en for avventende og naiv posisjon i havvindspørsmålet i lang tid. Les redaktørens kommentar i linken under.

Interesseorganisasjonen Fiskebåt går i mot OEDs forslag

Fiskebåt – havfiskeflåtens interesseorganisasjon går imot Olje- og energidepartementets forslag om å fjerne dagens innsynsrett som gjelder i saker om prekvalifisering og tildelinger av prosjektområder for vindkraft til havs. I en artikkel på organisasjonens nettsted, den 27. september 2023, sier avdelingsleder i Fiskebåt, Espen Jacobsen:

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Vi vil av flere grunner advare mot at det innføres begrensninger i dagens innsynsrett i søknader som berører havvind. For det første legger staten opp til betydelig offentlig pengebruk gjennom subsidier som vil kunne komme opp flere hunder milliarder kroner, og det vil derfor være av allmenn interesse hvilke aktører som står i posisjon til å motta statlige midler. Videre vil dagens offentlighet rundt slike søknader bidra til transparens og kunne motvirke negative samfunnsmessige konsekvenser som for eksempel korrupsjon.

Jacobsen skriver videre at for Fiskebåt og fiskerinæringen og andre miljø- og interesseorganisasjoner, vil innsyn i slike søknader være viktig for å ivareta fiskerinæringen og andre interesser i prosessen før og under tildeling av områder for vindkraft.

– I denne sammenheng vil opplysninger om hvordan anlegget er tenkt innrettet, plassering og beskrivelse av miljøtiltak være sentrale opplysninger å ha innsyn i for å kontrollere at hensynet til miljø og andre berørte næringer er ivaretatt på en betryggende måte, sier Jacobsen.

Her kan du lese Olje- og energidepartementets forslag til endring i forskrift til offentleglova og forskrift til havenergilova – unntak fra innsyn i konkurranse om prekvalifisering og tildelinger av prosjektområder for vindkraft til havs.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse