Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
02 oktober 2023 08:39
Del på Facebook
Flere miljøorganisasjoner krever Jonas Gahr Støres avgang som leder for Havpanelet om Norge ikke snur om utvinning av havbunnsmineraler. Foto: Pontus Höök / NTB
Flere miljøorganisasjoner krever Jonas Gahr Støres avgang som leder for Havpanelet om Norge ikke snur om utvinning av havbunnsmineraler. Foto: Pontus Höök / NTB

Over 30 organisasjoner fra hele verden krever at Jonas Gahr Støre går av som leder for Havpanelet. – Direkte uansvarlig, mener Sjømat Norge om kravet.

WWF Verdens naturfond, Natur og Ungdom og Greenpeace er blant organisasjonene som nå krever at Støre går av som panelets leder.

Annonse
Annonse

Norges ønske om å åpne for mineralutvinning på havbunnen har møtt sterk motstand fra en rekke havforskere, i tillegg til de nevnte miljøorganisasjonene.

– Om Norge ikke snur i saken og åpner sine farvann for den ødeleggende industrien, må Støre ta konsekvensene og gi fra seg plassen, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.

– Framfor å vise lederskap i arbeidet for å ta vare på havene, velger Norge å ignorere de klokkeklare faglige advarslene om konsekvensene av gruvedrift på havbunnen, sier fagrådgiver for havbunnen Haldis Tjeldflaat Helle i Greenpeace.

Forsvares

Til tross for sterke protester, får statsministeren også støtte.

– Kravet om at Støre skal trekke seg er direkte uansvarlig og ikke i tråd med det internasjonale engasjementet jeg har erfart at miljøbevegelsen har hatt tidligere, sier administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge til NTB.

Han er krystallklar på at Støre bør bli sittende som leder i panelet.

– Støre er rett mann til denne posisjonen. Norge bør og skal påta seg ansvar for å lede internasjonale organisasjoner. For havnasjonen Norge vil det være direkte uansvarlig å melde oss ut av det globale arbeidet for å ta vare på havene, sier han, og fortsetter:

– Vi har mye å lære bort, og vi skal ta ansvar. Norge har også mye å lære av andre land. Det gjør vi ikke ved å melde oss ut eller ved å si nei til å ta lederskap i internasjonale fora.

Annonse
Annonse

Sjømat Norge er landsforeningen for fiskeri- og havbruksnæringen. Foreningen representerer 900 medlemsbedrifter.

Store mineralressurser

Regjeringen sa i sommer at de ønsker å åpne opp for å lete etter og utvinne havbunnsmineraler på norsk sokkel.

– Når vi legger fram en stortingsmelding om åpning for utvinning av havbunnsmineraler, er det for å se og avdekke om utvinning kan skje lønnsomt, bærekraftig og forsvarlig, sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til Dagens Næringsliv da forslaget ble lagt fram 20. juni.

Oljedirektoratet mener det er store mineralressurser på norsk sokkel, noe som kan bety store inntekter for Norge. Området regjeringen ønsker å åpne, er på 281.200 kvadratkilometer i Grønlandshavet og Barentshavet.

Store protester

Miljøorganisasjoner mener dette naturinngrepet strider mot Norges forpliktelse i Havpanelet om å forvalte havet « 100 prosent bærekraftig ». Panelet ble etablert i 2018 og består av regjeringssjefer fra 14 land. Støre tok over for Erna Solberg som leder i 2021.

I et brev adressert til Statsministerens kontor peker miljøbevegelsen blant annet på at inngrepet kan risikere å utrydde arter vi ikke vet finnes og sette verdens fiskebestander i fare.

Miljødirektoratet og Havforskningsinstituttet har også kritisert konsekvensutredningen som ligger til grunn for åpningsmeldingen.

«Konsekvensutredningen viser vesentlige kunnskapsmangler om natur, teknologi, og miljøvirkninger. Videre inneholder den ikke vurderinger av om, eventuelt hvor og hvordan, det er mulig å drive mineralvirksomhet på en forsvarlig og miljømessig bærekraftig måte», skrev Miljødirektoratet i januar.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 11 timer siden Fergefri E39 – forutsigbar samferdselspolitikk
Alle meningsmålinger viser at folket ønsker å reise fergefritt. Det inkluderer også de som foretrekker Romsdalsaksen, en fergefri kryssing av ...
@Terje SundsbøOg?
@Geir Ole SætremyrSvaret ditt står til stryk.
Hans-Peter Kaaresen 4 dager siden Er fergefri E39 realistisk?
Fornuftige refleksjoner Paul!  Det som blir det aller viktigste er å bytte ut regjeringen i september 2026, slik at fornuften ...
Ketil Strand Andersen 11 dager siden Anbefales å ta et besøk til Kvernes
Nå forstod jeg hvorfor det kalles stavkirke!
@Terje SundsbøPunk 1 og 2. Premissene i påstanden er ufullstendig. Vart spørsmålet komplettert med kostnaden for kvar passering målt opp mot ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse