Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
06 oktober 2023 09:13
Del på Facebook
Foto: Jan Kåre Ness / NTB
Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Regjeringen legger fram et justert lovforslag om grunnrenteskatt på vindkraft fra nyttår, men bransjen er ikke imponert: Dette vil ikke gi mer kraft.

Det justerte forslaget fra regjeringen kommer etter massiv motstand fra kraftbransjen. Regjeringen regnet opprinnelig med å få inn 2,5 milliarder kroner mer fra vindkraft. Dette beløpet er nå anslått til 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse

– Forslaget skal sikre fellesskapet en større andel av verdiene i vindkraftnæringen, heter det i en pressemelding fra regjeringen.

En effektiv skattesats foreslås til 35 prosent, og dette får virkning fra 1. januar 2024. Det opprinnelige forslaget var en skattesats på 40 prosent.

Egentlig skulle grunnrenteskatten hatt virkning fra 2023, men ble utsatt etter alle innspillene i høringsrunden.

– Vertskommunene kommer bedre ut. Staten vil den første tiden kun ha marginale inntekter, blant annet på grunn av romslige overgangsordninger for næringen, heter det videre.

– Må bli vesentlig bedre

Tord Lien i fornybarselskapet Aneo kjenner seg ikke igjen i at bransjen er blitt lyttet til. Lien var tidligere innvalgt for Frp på Stortinget og i to perioder olje- og energiminister.

– Her forventer nok en samlet bransje at Stortinget sikrer et bredt forlik med vesentlige forbedringer. Eksisterende kraftverk må skjermes bedre, satsen må ned og fremtidige prosjekter få reelt nøytral grunnrenteskatt. Hvis ikke vil fremtidige investeringer i ny produksjon havne i Sverige, Finland og Danmark, ikke i Norge, sier han til NTB.

Han viser til at Norge må investere opp mot 300 milliarder i ny produksjon for å kunne innfri Paris-avtalen.

Annonse
Annonse

– Dette forslaget utløser ikke de investeringene Norge trenger for å realisere den energiomstillingen og samtidig opprettholde akseptable strømpriser, hevder han.

– Halvparten skal til kommunene

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gjentar at det er en lang og god tradisjon i Norge at verdier som skapes med felles ressurser, også kommer fellesskapet til gode.

– Det er en tradisjon som har tjent landet godt. Derfor mener regjeringen det er rett å innføre en grunnrenteskatt på landbasert vindkraft, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Minst halvparten av inntektene skal ifølge forslaget gå til kommunene. Det skal oppnås ved høyere produksjonsavgift og ekstra bevilgning i år med høy grunnrente.

– Regjeringen har lyttet til innspillene som har kommet, og vi foreslår en lavere skattesats og romsligere overgangsordninger for anlegg som allerede er bygd ut. Regjeringen legger også vekt på at vertskommunene skal sitte igjen med en rimelig andel av grunnrenten når de legger til rette for vindkraft, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

– Utløser ikke mer kraft

Men kommentarer fra flere hold tyder på at aktørene ikke mener innspillene er tatt godt nok hensyn til.

– I regjeringens nye forslag viser de at de delvis har lyttet til innspillene, men det er fremdeles en lang vei å gå. Litt lavere skattesats og utvidet mulighet for bruk av kraftsalgavtaler er bra for fremtidige vindkraftverk, men innretningen på skatten er ikke god nok for å utløse mer fornybar kraft, sier Åslaug Haga i interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Fornybar Norge.

Hun er positiv til at noe av inntektene er øremerket lokale tiltak, blant annet reindriftsnæringen.

– Stortinget kan gjøre ett enkelt grep for å gjøre vindkraftskatten akseptabel, og det er å innføre kontantutbetaling av negativ grunnrente – slik det gjøres både for petroleum og vannkraft. Da hadde prosjekter som er lønnsomme før skatt også vært lønnsomme etter skatt, sier Haga.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 23 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse