Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
06 oktober 2023 23:01
Del på Facebook
Lillebroren til fredsprisvinner Narges Mohammadi, Hamidreza Mohammadi, er stolt over at søsterens arbeid med menneskerettigheter i Iran anerkjennes. Han lever selv i eksil i Oslo som følge av sitt engasjement i organisasjonen Forsvarere av menneskerettigheter (DHRC). Foto: Javad Parsa / NTB
Lillebroren til fredsprisvinner Narges Mohammadi, Hamidreza Mohammadi, er stolt over at søsterens arbeid med menneskerettigheter i Iran anerkjennes. Han lever selv i eksil i Oslo som følge av sitt engasjement i organisasjonen Forsvarere av menneskerettigheter (DHRC). Foto: Javad Parsa / NTB

Broren til Narges Mohammadi sier fredsprisen er et viktig signal til aktivister som risikerer livet sitt i Iran, om at arbeidet deres betyr noe.

– Det er fantastisk og spennende. Dette er øyeblikket vi har ventet på. Det var helt surrealistisk å høre Nobelkomiteen si Narges' navn, sier Hamidreza Mohammadi til NTB.

Annonse
Annonse

– Det er så viktig for aktivister i Iran å se at de blir hørt og sett. Det at Narges og andre iranske kvinner ser at arbeidet deres blir lagt merke til av resten av verden, gir dem utvilsomt styrke, sier han.

Lever i eksil i Oslo

Søsterens kampsak ligger også nær hans eget hjerte. Mohammadi har selv måtte flykte fra Iran som følge av sitt arbeid med søsteren i organisasjonen Forsvarere av menneskerettigheter (DHRC). Nå har han snart bodd åtte år i eksil i Oslo, flere tusen mil unna søsteren, som sitter fengslet i Iran.

– Først var det ikke så åpenbart at jeg skulle bli her, men etter noen måneder ble det tydelig at jeg ikke kunne reise tilbake til Iran, sier Mohammadi.

– Jeg var selv oversetter og jobbet med dokumenter i samme organisasjon som Narges. Men det handlet også om at iranske myndigheter skulle presse Narges og arrestere meg, sier han.

I dag bor han i Norge, mens søsterens ektemann og barn bor i Frankrike. Narges ble igjen i Iran for å fortsette kvinnekampen der. To av hennes andre søsken bor også i hjemlandet.

– Større enn Iran

Hamidreza Mohammadi håper fredsprisen kan bidra til å legge press på iranske myndigheter og kanskje bedre søsterens forhold i Evin-fengslet i Teheran.

– Vi håper myndighetene er forsiktige og ikke så brutale mot aktivister som Narges. Til nå har de følt seg fri til å gjøre hva det vil, men kanskje fredsprisen blir en hindring, sier Mohammadi.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Narges Mohammadi er fengslet 13 ganger og dømt fem ganger. Til sammen er hun dømt til 31 år i fengsel og 154 piskeslag for sin opposisjon til det iranske regimet.

Fredsprisen får hun som følge av sin kamp mot undertrykking av kvinner i Iran og kampen for menneskerettigheter for alle.

– Dette er større enn Iran, det handler om demokrati i Midtøsten, sier broren.

Tror ikke hun kommer til Oslo

Nå er det snart to år siden han sist fikk høre søsterens stemme på telefonen. Da hun fikk legehjelp som følge av hjerteproblemer, fikk familien endelig lov å ringe henne.

Men Mohammadi tror ikke det iranske regimet vil la søsteren være med på fredsprisfesten i Oslo i desember.

– Jeg skulle ønske det var mulig, men jeg er veldig skeptisk til om regimet kommer til å slippe henne ut. Men det at hun har vunnet prisen er veldig stort og tar vekk noe av håpløsheten, sier han.

Hva hadde du sagt til Narges om hun sto foran deg nå?

– Jeg tror ikke jeg hadde klart å si noe som helst. Jeg hadde nok bare klemt henne hardt, sier han.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Fakta om Narges Mohammadi

• Iransk journalist og menneskerettsaktivist. Sitter for tiden fengslet.

• Født i Zanjian, Iran 21.4.1972. Har studert fysikk og er utdannet ingeniør.

• Visepresident for Forsvarere av menneskerettigheter (DHRC), som ledes av fredsprisvinner Shirin Ebadi.

• Er blitt fengslet flere ganger. Ble fengslet i 2021 da hun deltok i minnestunden til Ebrahim Ketbadar, som ble drept under en demonstrasjon. Det at hun var nominert til Nobels fredspris, ble da trukket fram som fiendtlig aktivitet. Sa i 2022 at hun var dømt til fengsel i åtte år og to måneder, samt 74 piskeslag. Straffen er senere utvidet.

• Har anklaget fengselsvesenet for seksuelle og fysiske overgrep mot innsatte kvinner.

• Gift med Taghi Rahmani. Han har siden 2012 bodd i eksil i Frankrike sammen med parets tvillinger i tenårene.

• Lillebroren hennes, Hamidreza Mohammadi, bor i Norge. Han lever i eksil i Oslo som følge av sitt engasjement i organisasjonen Forsvarere av menneskerettigheter (DHRC).

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse