Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
29 oktober 2023 14:13
Del på Facebook
Det årlige møtet i Nordisk råd foregår i Oslo ettersom Norge har presidentskapet i år, og Stortinget er vert for sesjonen som vil foregå fra 30. oktober til 2. november. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Det årlige møtet i Nordisk råd foregår i Oslo ettersom Norge har presidentskapet i år, og Stortinget er vert for sesjonen som vil foregå fra 30. oktober til 2. november. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Sikkerhetssituasjonen i Europa står høyt på agendaen når de nordiske statsministrene og utenriksministrene samles i Nordisk råd i Oslo til uken.

Snart er nemlig alle de fem nordiske landene fullverdige medlemmer av forsvarsalliansen Nato, og ettersom krigen i Ukraina fremdeles herjer, blir europeiske sikkerhetsspørsmål viktige samtaleemner når Nordisk råd samles i den norske hovedstaden.

Annonse
Annonse

– Det nordiske samarbeidet oppleves av denne grunn viktigere enn på lenge, sier rådets president Jorodd Asphjell (Ap) i forkant av møtet.

– De fem landene hører med blant verdens mest velfungerende demokratier. Vi samarbeider godt, selv om vi ikke bestandig er enig, sier han.

Stoltenberg tilbake på talerstolen

For første gang på nesten ti år skal også Natos generalsekretær og Norges tidligere statsminister Jens Stoltenberg innlede fra Stortingets talerstol, ifølge Asphjell. Det vil foregå på tirsdag, etter Nato-sjefens møte med stortingspresident Masud Gharahkhani.

– Det blir første gang siden Stoltenberg sluttet som representant i 2014, sier Asphjell.

Stoltenberg har stått ved roret i forhandlingene med Tyrkia om Sveriges Nato-søknad, som lenge har blitt forsinket som følge av tyrkiske krav for tiltredelse.

Omsider er imidlertid saken sendt til behandling i Tyrkias nasjonalforsamling, selv om det ikke er noen konkret dato for når Sverige vil bli fullverdig medlem av forsvarsalliansen.

Bærekraftmål

Det årlige møtet i Nordisk råd foregår i Oslo ettersom Norge har presidentskapet i år. Stortinget er vert for sesjonen som vil foregå fra 30. oktober til 2. november.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Der vil Nordisk råds 87 parlamentarikere, de nordiske statsministrene og utenriksministrene og en rekke andre ministre fra hele Norden møtes.

– De nordiske regjeringene har en visjon om at Norden skal være verdens mest bærekraftige og integrerte region innen 2030, og vi ser fram til en nærmere dialog om hvordan vi skal nå det målet, sier rådets visepresident Helge Orten.

Prestisjetung prisutdeling

Men det er ikke bare møter og diplomatiprat på agendaen for politikerne. Det vil også være en storslått feiring i Den Norske Opera tirsdag kveld, der Nordisk råd vil dele ut sine prestisjetunge priser for året som har gått.

Prisene er innenfor fem kategorier: Litteratur, barne- og ungdomslitteratur, film, miljø og musikk.

Flere nordmenn er nominert i hver kategori, deriblant er gjenbruksplattformen Fæbrik, som blant annet Jenny Skavlan står bak, nominert til årets miljøpris. Manusforfatter Gunnar Vikene og produsent Maria Ekerhovd er også nominert til årets film for kritikerroste «Krigsseileren».

Fire nordmenn er også nominert til litteraturprisen. Av totalt 14 nominerte kan Ingeborg Arvola (Kniven i Kilden), Kathrine Nedrejord (Forbryter og straff) eller Anne-Grethe Leine Bientie og Bierna Leine Bientie (Jaermeme miljjen luvnie jeala) dra hjem med glasspokalen.

Nordisk råd ble dannet i 1952 og består av medlemmer fra nasjonalforsamlingene i de nordiske landene: Norge, Sverige, Danmark, Island og Finland.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøDu har oversett det faktum at biltrafikken ikkje skal, eller kan blomstre.
Terje Sundsbø 3 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg har studert linken – den forteller at flere kjørefelt/nye veier raskt blir tatt i bruk, og dokumenterer at dette ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDu tar feil igjen. I din referanse til tallet 1200 sier SVV: «Etter at ny E39 Ørskogfjellet- Vik er ferdig utbygd ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg har aldri snakka om 2050. Det er eit virvar i di boble.Prosentrekning kan eg.Kor unison stemninga er når pengene ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrTidligere har du vist til SVV sin Planbeskrivelse E39 Ørskogfjellet-Vik, og henvist til tallet 1200 som reduksjonen i trafikken ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse