Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
20 november 2023 16:52
Del på Facebook
Soloppgang over en motorvei i Frankfurt i august i fjor. Ifølge en ny FN-rapport er verden på vei mot 2,9 graders oppvarming, selv om alle land når sine mål om utslippskutt. Foto: Michael Probst / AP / NTB
Soloppgang over en motorvei i Frankfurt i august i fjor. Ifølge en ny FN-rapport er verden på vei mot 2,9 graders oppvarming, selv om alle land når sine mål om utslippskutt. Foto: Michael Probst / AP / NTB

Selv om alle land holder sine klimaløfter, kan den globale oppvarmingen bli på 2,9 grader, ifølge en ny FN-rapport.

En så kraftig oppvarming betegnes som katastrofal. Store deler av verden kan i praksis bli ubeboelige, smeltingen av isen i polområdene vil skyte fart, og deler av regnskogen i Amazonas kan forsvinne.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

I den nye rapporten har FNs miljøprogram (Unep) undersøkt effektene av målene om utslippskutt som verdens land har meldt inn til FN. De frivillige utslippsmålene er en viktig del av den internasjonale klimaavtalen som ble vedtatt i Paris i 2015.

Hvis alle landene når de konkrete målene de har satt uten betingelser, er verden trolig på vei mot 2,9 graders oppvarming.

– Kan ikke utsette mer

Dersom mindre forpliktende målsettinger og luftige ambisjoner om «netto nullutslipp» også nås, kan den globale oppvarmingen stanses på 2,5 eller 2 grader.

FNs generalsekretær António Guterres ber verdens ledere skjerpe utslippsmålene og iverksette dramatiske tiltak for raskere å stanse oppvarmingen.

– Lederne kan ikke fortsette å utsette dette lenger, sier han.

Den nye rapporten publiseres noen uker før FN trommer sammen til et nytt klimatoppmøte, denne gangen i Dubai i De forente arabiske emirater.

Selv om klimaforhandlinger har pågått i nærmere 30 år, fortsetter de globale klimautslippene enn så lenge å øke. Beregninger gjort av FN, tyder imidlertid på at utslippene vil begynne å falle i løpet av dette tiåret.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Hete og tørke

Et viktig internasjonalt mål er å holde den globale oppvarmingen under 2 grader, og aller helst under 1,5 grader.

Det siste halvåret har vært preget av ekstreme hetebølger, tørkeperioder og flomkatastrofer i en rekke land rundt om i verden. En viktig årsak til ekstremværet er den globale oppvarmingen, som per i dag er på om lag 1,2 grader.

Flere globale temperaturrekorder er de siste månedene blitt slått med svært store marginer. Snittemperaturen i september ble betegnet som «vanvittig» av sjefen for EUs klimaovervåkingstjeneste C3S.

Over 2 grader

Nå i november er det for første gang registrert en dag der snittemperaturen i verden var over 2 grader høyere enn i førindustriell tid.

Dette betyr likevel ikke at verden allerede har mislykkes med å nå 2-gradersmålet. Da må den globale snittemperaturen ligge over 2 grader i en lengre periode på flere år.

I tillegg til den globale oppvarmingen antas det at værfenomenet El Niño har bidratt til temperaturhoppene det siste halvåret. Forskere undersøker om et undersjøisk vulkanutbrudd i Stillehavet, redusert partikkelforurensing eller andre faktorer også har spilt en rolle – men dette er fortsatt usikkert.

Temperaturene de siste månedene gjør at forskere er nærmest helt sikre på at 2023 blir det varmeste året som noen gang er registrert på kloden.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Bernt Øien 15 minutter siden Da var det de eldre som igjen var salderingen
En trist men almen betraktning over politikere som sparer med å kutte i velferd.  Det er fint du tar opp ...
Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Terje SundsbøEr påstanden din at kostnad ikkje spelar inn?Kva er kostnaden du refererer til i dei prosjekta i Vestland?
Terje Sundsbø 4 timer siden Når utredninger er systematisk feil
De demokratiske prosessene har i valg på valg gitt flertall for de partier som er for Møreaksen. Derfor er Møreaksen ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Geir Ole SætremyrJeg har slått meg til ro med at du ikke lenger hevder det er umiddelbar mannskapsmangel på fergene. Det du ...
Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Terje SundsbøSitat frå deg:""Allerede i dag er det problemer med mannskapsmangel, og fergeavganger må kanselleres""Etter mi tolking skriv du at i ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Når utredninger er systematisk feil
@Geir Ole SætremyrDet er dine utsagn og påstander mine spørsmål dreier seg om. At du aldri svarer, tjener deg til liten ære. ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse