Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
26 november 2023 12:09
Del på Facebook
Kommunal- og distriktsminister Erling Sande blar opp mer for å betale for oppsplitting av kommuner og fylkeskommuner. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Kommunal- og distriktsminister Erling Sande blar opp mer for å betale for oppsplitting av kommuner og fylkeskommuner. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Regjeringen setter av 177 millioner kroner ekstra til kommuner og fylkeskommuner som skal splittes opp. Dermed har totalsummen nesten nådd 800 millioner kroner.

– Det har vært viktig for regjeringen at de fylkene og kommunene som ble overkjørt av Solberg-regjeringen skulle få mulighet til å gjenoppstå som selvstendige fylker og kommuner uten å bli straffet for det økonomisk, sier kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp).

Annonse
Annonse

Fredag oppdaterte regjeringen statsbudsjettet for 2023 i den såkalte nysalderingen.

Der kommer det fram at totalsummen for oppsplitting av Ålesund kommune og fylkeskommunene Vestfold og Telemark, Troms og Finnmark og Viken nå er oppe i 795 millioner kroner.

Denne summen inkluderer en ekstrabevilgning i nysalderingen på 177 millioner kroner.

Sande: – Leverer på løftet

Pengene til oppsplitting deles ut gjennom en søknadsbasert ordning, som regjeringen understreker at har en «nøktern tilnærming».

Så langt fordeler bevilgningene seg slik:

* Viken: 377 millioner kroner

* Troms og Finnmark: 68,2 millioner kroner

* Vestfold og Telemark: 150 millioner kroner

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

* Ålesund har fått utbetalt 200 millioner kroner allerede

– Vi har hele tiden vært tydelige på at staten vil dekke nødvendige, direkte engangskostnader til deling. Det gjør vi nå, og regjeringen leverer dermed på løftet om å dekke kostnadene for delingen av de tvangssammenslåtte kommunene og fylkeskommunene, sier Sande.

Sparsommelighet

Da regjeringen opprettet den søknadsbaserte ordningen, understreket de et ønske om sparsommelighet:

– Departementet har kommunisert at søknadene skal basere seg på en svært nøktern tilnærming til hva som er absolutt nødvendig for å gjennomføre delingsprosessen. Utgifter som kan unngås, blir ikke kompensert. Endelig kostnadsdekning besluttes av departementet, skrev regjeringen i statsbudsjettet for 2023.

Det ble i første omgang kun satt av 200 millioner kroner til formålet i 2023, men det ble understreket at summen ville bli oppdatert i senere budsjetter i tråd med søknadene.

Bevilgningen ble først økt i revidert nasjonalbudsjett i vår, og nå også i nysalderingen. Totalsummene nevnt overfor inkluderer utgifter både i 2023 og 2024.

Venstre: – Offentlig sløsing

Høyres kommunalpolitiske talsperson Mudassar Kapur mener at penger som nå skal brukes på å lage flere fylker og mer byråkrati, heller kunne vært brukt på bedre tjenester for innbyggerne.

– Ingen av de som i dag opplever økte renter og prisstigning, får det bedre av at hundrevis av millioner sløses bort på Vedums prestisjeprosjekt om å reversere Norge. Og nå venter mulig oppløsning av Kristiansand til 400 millioner. Dette er en enorm sløsing av skattebetalerens penger, sier han.

– Denne regjeringen har ingen respekt for folks skattepenger og offentlig pengebruk i en dyrtid, sier stortingsrepresentant André N. Skjelstad (V) til NTB.

Han mener det er offentlig sløsing, og at pengene heller burde gått til forbedringer av fylkesveier, oppussing av skoler, bedre læremidler eller økt barnetrygden til de som trenger det mest.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø Nylig E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrLes din egen post nummer to over her. Du er den første som nevner å flytte fergeleiet til Julsundet.Du bør ...
Geir Ole Sætremyr 2 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøEg har aldri tatt til orde å flytte fergeleiet til Mordalsvågen.Kva departementet og politikar frå SP sysler med av tankar ...
Terje Sundsbø 3 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrDu selv antydet flytting av fergeleiet i Molde sentrum til Mordalsvågen. Det samme har lederen av Stortingets transportkomite nettopp foreslått, ...
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøMin analyse er:Tospannet RR og TS arbeider febrilsk for å understøtte økonomien i prosjektet Molde til Julbøen, og vidare over ...
Terje Sundsbø 7 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrBehovet for flytting av fergeleiet ut av sentrum i Molde er all trafikken som kommer fra fergene ved hvert anløp. ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er behovet for flytting? ÅDT ligg stabilt.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse