Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
28 desember 2023 11:14
Del på Facebook
Saudi Aramco-arbeidere foran en gassturbin i oljefeltet Khurais utenfor Riyadh i Saudi-Arabia i 2021. Foto: Amr Nabil / AP / NTB
Saudi Aramco-arbeidere foran en gassturbin i oljefeltet Khurais utenfor Riyadh i Saudi-Arabia i 2021. Foto: Amr Nabil / AP / NTB

Pensjonsforvalteren KLP har besluttet å utelukke investeringer i tolv selskaper i Golfstatene etter en aktsomhetsvurdering.

Landets største pensjonsforvalter svartelister Saudi Aramco, som er verdens største oljeselskap, i tillegg til elleve andre selskaper i Midtøsten, framgår det av en rapport torsdag.

Annonse
Annonse

Det var Dagens Næringsliv som omtalte rapporten først.

I tillegg til oljeselskapet Saudi Aramco dreier det seg om selskaper innenfor sektorene bygg, anlegg, eiendom og telekom i De forente arabiske emirater, Qatar og Kuwait.

Brudd på menneskerettigheter

Elleve av selskapene utelukkes fordi KLP mener det er en «uakseptabel sektorspesifikk risiko for medvirkning til brudd på menneskerettigheter».

I tillegg er altså Saudi Aramco utelukket på grunn av tette bånd til den saudiarabiske staten og et autoritært styresett. Dessuten vurderes selskapets klima- og energiomstillingsplaner som svake.

– Selskapet Saudi Aramco er 90 prosent eid av den saudiarabiske staten, og det vurderes som i praksis krevende å påvirke selskapet gjennom aktiv eierskapsutøvelse. Selskapet fremstår i dette perspektivet som spesielt risikofylt, heter det i rapporten.

Saudi Aramco er Saudi-Arabias statseide oljeselskap. Det er det største oljeselskapet i verden, både målt i oljeproduksjon og påviste oljereserver. Det hadde en omsetning i 2022 på 535,2 milliarder dollar.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Vi skal være en bred investor, men samtidig må vi vise hvor grensen går når det gjelder hva som er akseptabel risiko. Det er en krevende balanse mellom det å påvirke gjennom aktivt eierskap og være oppmerksomme der risikoen er for høy, sier leder Kiran Aziz for ansvarlige investeringer i KLP.

Risiko ved KI

KLP fastslår at investeringer i telekommunikasjon i Golfstatene reiser flere problemstillinger av betydning. Det konkluderes blant annet med at myndighetenes sentrale rolle gjør det vanskelig for KLP å øve innflytelse på disse selskapene.

– Statene kjennetegnes av et autoritært styresett som begrenser ytringsfriheten og politiske rettigheter. Det er flere selskaper som beskyldes for systematisk og omfattende overvåking av befolkningen, både i sosiale medier og i annen kommunikasjon. En slik overvåking bryter med grunnleggende menneskerettigheter, heter det i rapporten.

KLP peker på at utviklingen av avansert teknologi, inkludert kunstig intelligens (KI), forsterker risikoen for systematisk overvåking og sensur.

Innenfor byggsektoren fastslås det at sannsynligheten er høy for at KLP blir medvirkende til brudd på menneskerettighetene gjennom eierskap.

Russland og Israel

KLP forvalter over 700 milliarder kroner. I fjor utelukket pensjonsfondet russiske selskaper som følge av Russlands invasjon i Ukraina. Året før solgte KLP eierandeler i selskaper som knyttes til israelske bosetninger på den okkuperte Vestbredden, blant annet telekomgiganten Motorola.

Dette er de tolv selskapene som nå utelukkes:

Saudi Aramco, Saudi-Arabia, Emirates Telecom Group, De forente arabiske emirater, Saudi Telecom, Saudi-Arabia, Emaar Properties, De forente arabiske emirater, Aldar Properties, De forente arabiske emirater, Etihad Etisalat, Saudi-Arabia, Mobile Telecommunications, Kuwait, Dar Al Arkan Real Estate, Saudi-Arabia, Ooredoo, Qatar, Mobile Telecommunications, Saudi-Arabia, Mabanee, Kuwait og Barwa Real Estate, Qatar.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 11 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 21 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse