Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
28 desember 2023 11:14
Del på Facebook
Saudi Aramco-arbeidere foran en gassturbin i oljefeltet Khurais utenfor Riyadh i Saudi-Arabia i 2021. Foto: Amr Nabil / AP / NTB
Saudi Aramco-arbeidere foran en gassturbin i oljefeltet Khurais utenfor Riyadh i Saudi-Arabia i 2021. Foto: Amr Nabil / AP / NTB

Pensjonsforvalteren KLP har besluttet å utelukke investeringer i tolv selskaper i Golfstatene etter en aktsomhetsvurdering.

Landets største pensjonsforvalter svartelister Saudi Aramco, som er verdens største oljeselskap, i tillegg til elleve andre selskaper i Midtøsten, framgår det av en rapport torsdag.

Annonse
Annonse

Det var Dagens Næringsliv som omtalte rapporten først.

I tillegg til oljeselskapet Saudi Aramco dreier det seg om selskaper innenfor sektorene bygg, anlegg, eiendom og telekom i De forente arabiske emirater, Qatar og Kuwait.

Brudd på menneskerettigheter

Elleve av selskapene utelukkes fordi KLP mener det er en «uakseptabel sektorspesifikk risiko for medvirkning til brudd på menneskerettigheter».

I tillegg er altså Saudi Aramco utelukket på grunn av tette bånd til den saudiarabiske staten og et autoritært styresett. Dessuten vurderes selskapets klima- og energiomstillingsplaner som svake.

– Selskapet Saudi Aramco er 90 prosent eid av den saudiarabiske staten, og det vurderes som i praksis krevende å påvirke selskapet gjennom aktiv eierskapsutøvelse. Selskapet fremstår i dette perspektivet som spesielt risikofylt, heter det i rapporten.

Saudi Aramco er Saudi-Arabias statseide oljeselskap. Det er det største oljeselskapet i verden, både målt i oljeproduksjon og påviste oljereserver. Det hadde en omsetning i 2022 på 535,2 milliarder dollar.

Annonse
Annonse

– Vi skal være en bred investor, men samtidig må vi vise hvor grensen går når det gjelder hva som er akseptabel risiko. Det er en krevende balanse mellom det å påvirke gjennom aktivt eierskap og være oppmerksomme der risikoen er for høy, sier leder Kiran Aziz for ansvarlige investeringer i KLP.

Risiko ved KI

KLP fastslår at investeringer i telekommunikasjon i Golfstatene reiser flere problemstillinger av betydning. Det konkluderes blant annet med at myndighetenes sentrale rolle gjør det vanskelig for KLP å øve innflytelse på disse selskapene.

– Statene kjennetegnes av et autoritært styresett som begrenser ytringsfriheten og politiske rettigheter. Det er flere selskaper som beskyldes for systematisk og omfattende overvåking av befolkningen, både i sosiale medier og i annen kommunikasjon. En slik overvåking bryter med grunnleggende menneskerettigheter, heter det i rapporten.

KLP peker på at utviklingen av avansert teknologi, inkludert kunstig intelligens (KI), forsterker risikoen for systematisk overvåking og sensur.

Innenfor byggsektoren fastslås det at sannsynligheten er høy for at KLP blir medvirkende til brudd på menneskerettighetene gjennom eierskap.

Russland og Israel

KLP forvalter over 700 milliarder kroner. I fjor utelukket pensjonsfondet russiske selskaper som følge av Russlands invasjon i Ukraina. Året før solgte KLP eierandeler i selskaper som knyttes til israelske bosetninger på den okkuperte Vestbredden, blant annet telekomgiganten Motorola.

Dette er de tolv selskapene som nå utelukkes:

Saudi Aramco, Saudi-Arabia, Emirates Telecom Group, De forente arabiske emirater, Saudi Telecom, Saudi-Arabia, Emaar Properties, De forente arabiske emirater, Aldar Properties, De forente arabiske emirater, Etihad Etisalat, Saudi-Arabia, Mobile Telecommunications, Kuwait, Dar Al Arkan Real Estate, Saudi-Arabia, Ooredoo, Qatar, Mobile Telecommunications, Saudi-Arabia, Mabanee, Kuwait og Barwa Real Estate, Qatar.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse